Σχεδόν το ένα τρίτο των ασθενών με κορονοϊό εισάγονται ξανά στο νοσοκομείο σε διάστημα πέντε μηνών, ενώ ένας στους οκτώ πεθαίνουν από επιπλοκές που σχετίζονται με την ασθένεια υποστηρίζει έρευνα του Πανεπιστημίου του Λέστερ σε συνεργασία με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Telegraph.
Συγκεκριμένα μετά από έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ σε συνεργασία με το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών της Βρετανίας, διαπιστώθηκε πως από τα 47.780 άτομα που πήραν εξιτήριο από βρετανικό νοσοκομείο στο πρώτο κύμα, το 29,4% επέστρεψε εντός 140 ημερών και το 12,3% απεβίωσε.
Σύμφωνα με τους ειδικούς οι καταστροφικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του κορονοϊού μπορούν να προκαλέσουν σε πολλούς ασθενείς καρδιακά προβλήματα, διαβήτη και χρόνιες παθήσεις του ήπατος και των νεφρών.
Ο επικεφαλής της μελέτης Καμλές Χούντι καθηγητής καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ, δήλωσε στην Telegraph ότι αυτή ήταν η «μεγαλύτερη μελέτη ατόμων που πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά την εισαγωγή τους με Covid».
Ο καθηγητής Χούντι τόνισε μάλιστα πως «οι άνθρωποι φαίνεται να πηγαίνουν σπίτι, να εμφανίζουν επιπλοκές, να επιστρέφουν και στο τέλος να πεθαίνουν. Βλέπουμε ότι σχεδόν το 30 τοις εκατό έχει νοσηλευτεί ξανά στο νοσοκομείο. Οι αριθμοί είναι αρκετά μεγάλοι».
Η συγκεκριμένη μελέτη δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ειδικούς εκτός του Πανεπιστημίου του Λέστερ, δηλαδή δεν έχει υποβληθεί για την λεγόμενη διαδικασία peer review, ενώ τα στατιστικά βασίζονται σε αρχικά δεδομένα.
AP Photo/Alastair Grant