Με τις μεγάλες αναμονές στα επείγοντα σχετίζονταν σχεδόν 300 θάνατοι την εβδομάδα το 2023 στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με νέα μελέτη του Βασιλικού Κολλεγίου Επείγουσας Ιατρικής (RCEM). Η έρευνα δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (01/04).
Σύμφωνα με ανάλυση της συγκεκριμένης έρευνας από τον Gurdian, σχεδόν 14.000 άνθρωποι πέθαναν άσκοπα το 2023 στην Αγγλία ενώ περίμεναν στα επείγοντα έως και 12 ώρες.
Το κολέγιο πρόσθεσε ότι η μέτρηση δεν περιλαμβάνει τους ασθενείς που βρίσκονται στην αναμονή ενώ βρίσκονται μέσα σε ασθενοφόρα, «από τους οποίους υπάρχουν χιλιάδες» και κινδυνεύουν επίσης.
Τα στοιχεία του NHS για την Αγγλία, δείχνουν ότι περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο ασθενείς περίμεναν 12 ώρες ή περισσότερο σε μεγάλα τμήματα επειγόντων περιστατικών το 2023, με το 65% αυτών σε αναμονή εισαγωγής, γεγονός που σημαίνει ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο από αυτούς περίμεναν για κρεβάτι.
Η RCEM υπολόγισε ότι, όταν εξετάζονται μόνο οι ασθενείς που περιμένουν εισαγωγή, είναι πιθανό να σημειώνονται κατά μέσο όρο 268 επιπλέον θάνατοι κάθε εβδομάδα το 2023, ή 13.919. Είπε ότι αυτό ήταν 17 λιγότεροι κάθε εβδομάδα από ό,τι το 2022, όταν μια σοβαρή επιδημία γρίπης και τα κρούσματα Covid κατέκλυσαν το NHS.
Ο πρόεδρος του RCEM, Δρ. Άντριαν Μπόιλ, δήλωσε: «Οι υπερβολικά μεγάλες αναμονές συνεχίζουν να θέτουν τους ασθενείς σε κίνδυνο σοβαρής βλάβης. Οι μικρές βελτιώσεις στις επιδόσεις του προτύπου τετράωρης πρόσβασης δεν έχουν νόημα όταν υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που παραμένουν πάνω από 12 ώρες. Η προσπάθεια και τα χρήματα πρέπει να πάνε εκεί όπου η βλάβη είναι μεγαλύτερη».
Από την κυβέρνηση απαντούν ότι αυξήθηκε η ζήτηση ασκώντας τρομερές πιέσεις στο σύστημα όπως είπε ο υπουργός επιχειρήσεων, Κέβιν Χόλινρεϊκ, με τις εισαγωγές και τις επισκέψεις στα επείγοντα να είναι αυξημένες κατά 8% σε ετήσια βάση. Η επιπλέον ζήτηση αποδίδεται κατά τον ίδιο στο «δημογραφικό» ενώ κατηγόρησε και τις απεργίες του ιατρικού και νοσοκομειακού προσωπικού.
Το Ηνωμένο Βασίλειο το 2024 κατέλαβε την 18η θέση συνολικά στον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας στον τομέα της Υγείας. Ωστόσο, καταγράφεται μία συνεχής πτώση καθώς το 2022 ήταν στη 15η θέση παγκοσμίως από τη 10η θέση στην οποία βρισκόταν το 2021.
Στις υπηρεσίες υγείας καταλαμβάνει την 34η θέση, σε σύνολο 167 με πρώτη τη Σιγκαπούρη και την Ελλάδα 41η.