Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να προωθήσει σχέδια δραματικής μείωσης του αριθμού των ατόμων που εργάζονται σε πολλές από τις πρεσβείες της, προκειμένου να ενισχύσει το προσωπικό σε χώρες όπου θεωρεί ότι η Ένωση έχει στρατηγικό ενδιαφέρον, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Politico.
Αυτή η εξέλιξη προκαλεί έντονη ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα καταγράψει απώλειες στο διπλωματικό της σώμα σε περιοχές όπως η Αφρική και η Λατινική Αμερική.
«Θα αφήσουμε μια πολύ μικρή αντιπροσωπεία σε μέρη όπως το Σουδάν ή ο Νίγηρας. Αυτό είναι λάθος μήνυμα, ειδικά την ώρα που έχουμε μια αμερικανική κυβέρνηση που φαίνεται να ενδιαφέρεται λιγότερο για τον εξωτερικό κόσμο», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ, μιλώντας ανώνυμα στο Politico.
Ένας άλλος αξιωματούχος επισήμανε ότι «υπάρχει σαφής ανησυχία ότι η Ρωσία ή η Κίνα θα μπορούσαν να καλύψουν οποιοδήποτε κενό δημιουργήσουμε.
Οι προτεινόμενες μειώσεις έρχονται μετά την υπέρβαση του προϋπολογισμού του 2024 από την Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ (EEAS), το διπλωματικό σώμα της Ένωσης.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο τον επόμενο χρόνο εξαιτίας της αύξησης των δαπανών και του πληθωρισμού, γεγονός που θα επιβάλει πρόσθετους περιορισμούς.
«Η διατήρηση της τρέχουσας κατάστασης δεν είναι επιλογή», αναφέρει το έγγραφο. Προσθέτει: «Η ΕΕ χρειάζεται ένα δίκτυο αντιπροσωπειών που να είναι καλύτερα προσαρμοσμένο στις νέες πολιτικές προτεραιότητες... Αυτό πρέπει να επιτευχθεί εντός ενός περιορισμένου προϋπολογιστικού πλαισίου».
Το μπλοκ διαθέτει 145 γραφεία αντιπροσωπειών σε όλο τον κόσμο, τα οποία λειτουργούν ως πρεσβείες της ΕΕ. Ο στόχος είναι να επικεντρωθεί σε χώρες «όπου βρίσκονται τα κύρια συμφέροντα της ΕΕ».
Οι υπάλληλοι της ΕΕ έχουν προτείνει ιδέες για μια πιο «στοχευμένη προσέγγιση» απέναντι στις πρεσβείες τους.
Οι Βρυξέλλες σκέφτονται κυρίως χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ ή βρίσκονται στην άμεση γειτονιά, χώρες του G20, αναδυόμενες «πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις» καθώς και χώρες όπου «η αστάθεια απειλεί τα συμφέροντα της ΕΕ».
Η άποψη της Επιτροπής είναι ότι η μεταρρύθμιση εντάσσεται στο έργο Global Gateway, την απάντηση της ΕΕ στο δίκτυο εμπορικών και έργων υποδομής της Κίνας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αν οι Βρυξέλλες επιθυμούν να βελτιώσουν τη συνεργασία τους με τρίτες χώρες, «πρέπει να επανεξετάσουμε την οργανωτική μας δομή», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Επιτροπής.