Εξηγήσεις για τη συμφωνία Κομισιόν - Τυνησίας ζητάει η Ευρωπαία διαμεσολαβήτρια
Μεταναστευτικό

Εξηγήσεις για τη συμφωνία Κομισιόν - Τυνησίας ζητάει η Ευρωπαία διαμεσολαβήτρια

Η Ευρωπαία διαμεσολαβήτρια Έμιλι Ο’ Ράιλι εξέφρασε σήμερα τις ανησυχίες της σχετικά με τη συμφωνία συνεργασίας για το μεταναστευτικό που υπέγραψε τον Ιούλιο η ΕΕ με την Τυνησία και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξηγήσει πώς σκοπεύει να διασφαλίσει τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων από την Τύνιδα.

«Η Κομισιόν έχει καταρτίσει έκθεση αξιολόγησης για τις συνέπειες που πιθανόν να έχει στα ανθρώπινα δικαιώματα το πρωτοκόλλο συμφωνίας πριν από την υπογραφή του και εξετάζει ενδεχομένως μέτρα για να περιορίσει τους κινδύνους παραβίασής τους;», διερωτάται η Ο’ Ράιλι, η οποία ξεκίνησε έρευνα για το θέμα.

Σε επιστολή της προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η διαμεσολαβήτρια ζητεί να δημοσιευθεί αυτή η έκθεση για τις επιπτώσεις, εφόσον υπάρχει, ή να δοθούν εξηγήσεις για την απουσία της.

Η Ο’ Ράιλι είναι αρμόδια να ερευνά υποθέσεις κακοδιαχείρισης στα θεσμικά όργανα της ΕΕ έπειτα από προσφυγή είτε με δική της πρωτοβουλία και μπορεί στη συνέχεια να στέλνει τις συστάσεις της στον αρμόδιο θεσμό και, αν χρειαστεί, να υποβάλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η διαμεσολαβήτρια ρωτά επίσης την Κομισιόν πώς «σκοπεύει να διασφαλίσει» ότι οι ενέργειες της Τυνησίας στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας, που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Η Επιτροπή έχει ορίσει κριτήρια για την ενδεχόμενη αναστολή της χρηματοδότησης σε περίπτωση μη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;», αναρωτιέται επίσης η Ο’ Ράιλι.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει περιθώριο ως τις 13 Δεκεμβρίου για να απαντήσει στην επιστολή της διαμεσολαβήτριας.

Το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν η ΕΕ και η Τυνησία έχει στόχο κυρίως να μειωθούν οι αφίξεις μεταναστών στις ιταλικές ακτές και προβλέπει την παροχή βοήθειας ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ στη χώρα αυτή της Βόρειας Αφρικής που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Η υπογραφή του έγινε τον Ιούλιο στην Τύνιδα παρουσία της φον ντερ Λάιεν και των πρωθυπουργών της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

Ωστόσο έχει προκαλέσει επικρίσεις από μη κυβερνητικές οργανώσεις και βουλευτές κυρίως της αριστεράς, που καταγγέλλουν τις αυταρχικές τάσεις του Τυνήσιου προέδρου Καΐς Σάγεντ και τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των μεταναστών στη χώρα.

Χθες, Πέμπτη, οι τυνησιακές αρχές δεν επέτρεψαν σε αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να εισέλθει στη χώρα μετά τις επικρίσεις ευρωβουλευτών για τη συμφωνία αυτή.