Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς απέρριψε το αίτημα του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπάν να αναβληθεί η απόφαση σχετικά με τον μηχανισμό ελέγχου των αρχών του κράτους δικαίου στην ΕΕ.
«Δεν θεωρώ την πρόταση του Όρμπάν καθόλου καλή. Αυτό που σκοπεύουμε να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι τα χρήματα των φορολογουμένων δαπανώνται σωστά. Είναι χρήματα των ευρωπαίων πολιτών και πρέπει να δίνονται σύμφωνα με τις αξίες μας. Υπάρχουν πολλές κυβερνήσεις κρατών μελών για τις οποίες το κράτος δικαίου είναι πολύ σημαντικό, απλώς δεν δημοσιεύεται η γνώμη τους τόσο συχνά στον τύπο», τόνισε ο Ολλανδός πολιτικός σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Die Zeit».
Ο Όρμπάν είχε προτείνει σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα την περασμένη εβδομάδα να αναβληθεί η απόφαση για τον μηχανισμό ελέγχου του κράτους δικαίου. Η Ουγγαρία και η Πολωνία παρεμποδίζουν επί του παρόντος τη λήψη απόφασης της ΕΕ σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ και το πρόγραμμα για την οικονομική ανάκαμψη των πληγεισών χωρών από την κρίση του κορονοϊού. Οι κυβερνήσεις των δύο αυτών χωρών προτίθενται να συμφωνήσουν μόνο εάν δεν υιοθετηθούν ταυτόχρονα και τα κριτήρια για το κράτος δικαίου.
Ο Τίμερμανς εκφράζει επίσης την ελπίδα ότι «οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ θα αποφασίσουν έναν φιλόδοξο κλιματικό στόχο στη σύνοδο κορυφής την επόμενη εβδομάδα. «Πολλά κράτη μέλη το υποστηρίζουν ήδη», είπε στην εφημερίδα του Αμβούργου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην Ευρώπη κατά 55% έως το 2030 (σε σύγκριση με το 1990), ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μείωση κατά 60%.
Ο Τίμερμανς δηλώνει επίσης αισιόδοξος ότι η προστασία του κλίματος θα είναι ευκολότερο να εφαρμοστεί παγκοσμίως στο μέλλον: «Σε τελική ανάλυση, δεν είμαστε μόνοι. Οι Κινέζοι θέλουν να γίνουν ουδέτεροι ως προς τον άνθρακα έως το 2060 και τώρα εντάσσουν τον στόχο αυτό στα πενταετή σχέδιά τους. Η Ιαπωνία έχει θέσει ως στόχο την ουδετερότητα του κλίματος έως το 2050, όπως επίσης η Νότια Κορέα και η Νότια Αφρική. Και ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα τις επαναφέρει στη Συμφωνία του Παρισιού.Υπάρχει πραγματικά μεγάλη κινητικότητα στο θέμα αυτό», κατέληξε.