Οι Φιλιππίνες δήλωσαν το Σάββατο ότι απέστειλαν πλοία σε μια αμφισβητούμενη περιοχή στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου κατηγόρησαν την Κίνα ότι κατασκεύασε «ένα τεχνητό νησί», σε μια κλιμακούμενη θαλάσσια διαμάχη.
Η ακτοφυλακή έστειλε ένα πλοίο «για να παρακολουθεί τις υποτιθέμενες παράνομες δραστηριότητες της Κίνας, δημιουργώντας «ένα τεχνητό νησί»», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του προέδρου Φέρντιναρντ Μάρκος Τζούνιορ, προσθέτοντας ότι δύο άλλα σκάφη βρίσκονται εκ περιτροπής στην περιοχή.
Η κινεζική πρεσβεία στη Μανίλα δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με τους ισχυρισμούς των Φιλιππίνων, κάτι που θα μπορούσε να βαθύνει τη διμερή ρήξη.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των Φιλιππίνων ζήτησε την Παρασκευή να απελαθούν Κινέζοι διπλωμάτες λόγω υποτιθέμενης διαρροής τηλεφωνικής συνομιλίας με Φιλιππινέζο ναύαρχο για τη ναυτική διαμάχη.
Το Πεκίνο και η Μανίλα έχουν εμπλακεί εδώ και ένα χρόνο σε έντονες αντιπαραθέσεις σχετικά με τις ανταγωνιστικές διεκδικήσεις τους στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου διακινούνται εμπορικές συναλλαγές αξίας 2,78 τρισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.
Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν το σύνολο της ζωτικής σημασίας υδάτινης οδού, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων που διεκδικούν οι Φιλιππίνες, το Μπρουνέι, η Μαλαισία, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ. Το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο έκρινε το 2016 ότι οι ισχυρισμοί του Πεκίνου δεν είχαν βάση στο διεθνές δίκαιο.
Η Κίνα έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης γης σε ορισμένα νησιά της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, χτίζοντας αεροπορικές και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, προκαλώντας ανησυχία στην Ουάσιγκτον.
Ένα πλοίο των Φιλιππίνων έχει αγκυροβολήσει στην ατόλη Σαμπίνα Σχοάλ για να «πιάσει και να τεκμηριώσει την απόρριψη θρυμματισμένων κοραλλιών», είπε ο Ταριέλα, επικαλούμενος την «ανησυχητική» παρουσία δεκάδων κινεζικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένων σκαφών έρευνας και πολεμικού ναυτικού.
Ο Ταριέλα είπε ότι η παρουσία κινεζικών σκαφών στην ατόλη, 200 χλμ. από την επαρχία Παλαουάν των Φιλιππίνων συνέπεσε με την ανακάλυψη από την ακτοφυλακή σωρών από νεκρά και θρυμματισμένα κοράλλια.
Η ακτοφυλακή θα μεταφέρει επιστήμονες της θάλασσας στις περιοχές, για να καθορίσει εάν οι σωροί των κοραλλιών ήταν φυσικό φαινόμενο ή προκλήθηκαν από ανθρώπινη παρέμβαση, είπε.