Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Φέρντιναντ Μάρκος ο νεότερος τόνισε πως η ακτοφυλακή διενεργεί έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος.
Φιλιππίνες: Νεκροί τρεις αλιείς -  Το σκάφος τους χτυπήθηκε από ξένο εμπορικό πλοίο
Shutterstock
Shutterstock

Φιλιππίνες: Νεκροί τρεις αλιείς - Το σκάφος τους χτυπήθηκε από ξένο εμπορικό πλοίο

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Φέρντιναντ Μάρκος ο νεότερος τόνισε πως η ακτοφυλακή διενεργεί έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος.

Τρεις αλιείς από τις Φιλιππίνες έχασαν τη ζωή τους όταν το σκάφος τους χτυπήθηκε από ξένο εμπορικό πλοίο στη Νότια Σινική Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη (04/10), η φιλιππινέζικη ακτοφυλακή.

Το δυστύχημα έγινε πριν από τα ξημερώματα προχθές Δευτέρα (02/10), περίπου 160 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από τον ύφαλο Σκάρμπορο, 240 χιλιόμετρα δυτικά του κυριότερου νησιού των Φιλιππίνων, της Λουζόν, και σχεδόν 900 χιλιόμετρα από το κινεζικό νησί Χαϊνάν.

Το αλιευτικό ήταν δεμένο σε σχεδία, γνωστή ως «παγιάο», που χρησιμοποιείται συχνά στην Ασία, ειδικά στις Φιλιππίνες, από ψαράδες.

«Το σκάφος βυθίστηκε, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρία μέλη του πληρώματος, ανάμεσά τους ο καπετάνιος», ανέφερε η ακτοφυλακή των Φιλιππίνων.

Άλλα έντεκα μέλη του πληρώματος χρησιμοποίησαν βάρκες για να ανασύρουν τα πτώματα. Τα μετέφεραν στην κοινότητα Ινφάντα, στην επαρχία Πανγκασινάν (βόρεια).

Η ακτοφυλακή ανέφερε ότι το εμπορικό πλοίο που ενεπλάκη στο δυστύχημα έπλεε υπό ξένη σημαία, χωρίς να διευκρινίσει ποιας χώρας.

Το «Pacific Anna», πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο υπό σημαία νήσων Μάρσαλ, βρισκόταν στην περιοχή τη στιγμή του συμβάντος, πρόσθεσε αφού διασταύρωσε τις μαρτυρίες των αλιέων για το δυστύχημα και δεδομένα για την κίνηση των πλοίων.

Στο ύποπτο δεξαμενόπλοιο θα γίνει νηοψία στον προσεχή σταθμό του, ανέφερε η ακτοφυλακή.

Από τη Νότια Σινική Θάλασσα περνούν ορισμένες από τις σημαντικότερες θαλάσσιες οδούς στον κόσμο.

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Φέρντιναντ Μάρκος ο νεότερος τόνισε πως η ακτοφυλακή διενεργεί έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος, καλώντας τους πολίτες «να απόσχουν από κάθε θεωρητική υπόθεση», με φόντο τις εντάσεις στη διαφιλονικούμενη περιοχή.

Το Πεκίνο, που διεκδικεί σχεδόν όλη τη Νότια Σινική Θάλασσα, κυρίευσε τον ύφαλο Σκάρμπορο, που θεωρούσε μέρος της επικράτειάς της η Μανίλα, το 2012.

Η περιοχή αυτή αποτελεί έκτοτε πηγή εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών. Η Κίνα έχει αναπτύξει πλοία τα οποία, σύμφωνα με τις Φιλιππίνες, εμποδίζουν αλιείς να εκμεταλλευτούν τα πλούσια σε αλιεύματα ύδατα της ζώνης.