Φον ντερ Λάιεν για δασμούς: Η ΕΕ θα διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ - 50 χώρες θέλουν συζητήσεις
AP Photo
AP Photo

Φον ντερ Λάιεν για δασμούς: Η ΕΕ θα διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ - 50 χώρες θέλουν συζητήσεις

Η Ευρώπη είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και να λάβει τα ανάλογα αντίμετρα έναντι των δασμών του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την Κυριακή (06/04). 

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι από τους δασμούς πλήττονται όλες οι χώρες, ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα εργαστεί με τους συμμάχους της ώστε να αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στον κόσμο, όπως αναφέρει το Reuters.

Η πρόεδρος της Κομισιόν θα μεταβεί, στις 24 Απριλίου, στο Λονδίνο, προκειμένου να έχει δια ζώσης συνεργασία με τον Κιρ Στάρμερ, καθώς φαίνεται να αναθερμαίνονται οι σχέσεις ΕΕ - Βρετανίας.

Το ενιαίο μέτωπο της Ευρώπης

Ενιαίο μέτωπο απέναντι στις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ αναζητά η Ευρώπη, πριν αποφασίσει τα αντίμετρα στους δασμούς που επιβλήθηκαν. Οι πρώτες αντιδράσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στους δασμούς των ΗΠΑ δεν προϊδεάζουν για το ενιαίο μέτωπο που αναζητούν οι Βρυξέλλες, ωστόσο ο χρόνος πιέζει και οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν άμεσα.

H Ευρωπαϊκή Ένωση προσανατολίζεται σε μία πρώτη δόση στοχευμένων αντίμετρων στα αμερικανικά προϊόντα, για εισαγωγές έως 28 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Reuters.

Οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα στείλουν ένα μήνυμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ωστόσο οι αναλυτές δεν είναι καθόλου σίγουροι αν η συγκεκριμένη λογική, θα έχει αποτελέσματα απέναντι στον Τραμπ, ο οποίος αντιλαμβάνεται μόνο τον νόμο του ισχυρού.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρόκειται για μία σαφή κλιμάκωση στον επερχόμενο εμπορικό πόλεμο, επιβαρύνοντας ταυτόχρονα τους Ευρωπαίους καταναλωτές, καθώς κάποια προϊόντα θα αυξηθουν ακόμη περισσότερο.

Το μπλοκ των 27 της ΕΕ αντιμετωπίζει εισαγωγικούς δασμούς 25% σε χάλυβα και αλουμίνιο και αυτοκίνητα και «αμοιβαίους» δασμούς 20% από την Τετάρτη για όλα σχεδόν τα άλλα αγαθά.

Οι δασμοί του Τραμπ καλύπτουν περίπου το 70% των εξαγωγών της ΕΕ στις Ηνωμένες Πολιτείες - συνολικής αξίας 532 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τα προϊόντα που στοχεύει η ΕΕ - Πολιτικό κόστος για ΗΠΑ

Ο κατάλογος περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα αγαθών όπως αμερικανικό κρέας, δημητριακά, κρασιά, ξυλεία και ρούχα, αλλά και λιγότερο αναμενόμενα προϊόντα, όπως τσίχλες, οδοντικό νήμα, ηλεκτρικές σκούπες και χαρτί υγείας. Στόχος της επιλογής είναι να προκληθεί στοχευμένη οικονομική και πολιτική πίεση προς την Ουάσιγκτον, χωρίς παράλληλα να ζημιωθούν στρατηγικοί τομείς της ευρωπαϊκής αγοράς.

Ιδιαίτερη συζήτηση έχει προκαλέσει η περίπτωση του μπέρμπον, το οποίο αναμένεται να αντιμετωπίσει δασμούς 50%. Η απόφαση αυτή εξόργισε τον Αμερικανό πρόεδρο, που απείλησε με τιμωρητικό φόρο 200% στα ευρωπαϊκά αλκοολούχα ποτά εάν προχωρήσει το μέτρο.

Η Γαλλία και η Ιταλία, βασικοί εξαγωγείς κρασιού, έχουν εκφράσει ανησυχία για τις επιπτώσεις. Η ΕΕ, η οποία στηρίζει την οικονομία της στο ελεύθερο εμπόριο, θέλει να διατηρήσει την ενότητά της ώστε να πιέσει την Ουάσιγκτον για διαπραγμάτευση.

Πάνω 50 χώρες ζητούν διαπραγματεύσεις 

Περισσότερες από 50 χώρες έχουν επικοινωνήσει με τον Λευκό Οίκο για την έναρξη εμπορικών διαπραγματεύσεων δήλωσε την Κυριακή (06/04) ο Κέβιν Χάσετ διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου των ΗΠΑ στο ABC News.

Ο Χάσετ αρνήθηκε επίσης, ότι οι δασμοί του προέδρου Τραμπ είναι ένας έμμεσος τρόπος πίεσης της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ για τη μείωση των επιτοκίων.

Στο μεταξύ, σε άλλη συνέντευξη στο NBC News, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ υποβάθμισε την πτώση των τιμών των μετοχών στα χρηματιστήρια από την ανακοίνωση της επιβολής δασμών από τον Τραμπ, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος πρόκλησης συνθηκών οικονομικής ύφεσης από την επιβολή των δασμών».

Κρίσιμες διαβουλεύσεις στο Λουξεμβούργο

Τη Δευτέρα το απόγευμα, το Λουξεμβούργο θα φιλοξενήσει την πρώτη πολιτική συνάντηση της ΕΕ μετά την ανακοίνωση των δασμών. Οι υπουργοί Εμπορίου των 27 χωρών θα εξετάσουν τις επιπτώσεις και θα συζητήσουν ενδεχόμενες κινήσεις, επιχειρώντας να διαμορφώσουν κοινή ευρωπαϊκή γραμμή και να διατηρήσουν τη συνοχή τους απέναντι στην πίεση Τραμπ.

Πάνω από 50 χώρες έχουν επικοινωνήσει με τον Λευκό Οίκο για εμπορικές διαπραγματεύσεις

Περισσότερες από 50 χώρες έχουν επικοινωνήσει με τον Λευκό Οίκο για την έναρξη εμπορικών διαπραγματεύσεων δήλωσε την Κυριακή ο Κέβιν Χάσετ, διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου των ΗΠΑ στο ABC News.

Ο Χάσετ αρνήθηκε επίσης, ότι οι δασμοί του προέδρου Τραμπ είναι ένας έμμεσος τρόπος πίεσης της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ για τη μείωση των επιτοκίων.

Σε άλλη συνέντευξη στο NBC News, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ υποβάθμισε την πτώση των τιμών των μετοχών στα χρηματιστήρια από την ανακοίνωση της επιβολής δασμών από τον Τραμπ, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος» πρόκλησης συνθηκών οικονομικής ύφεσης από την επιβολή των δασμών.