Μήνυμα φον ντερ Λάιεν σε Τραμπ: Το σπάσιμο των δεσμών στην παγκόσμια οικονομία δεν συμφέρει κανέναν
Νταβός 2025

Μήνυμα φον ντερ Λάιεν σε Τραμπ: Το σπάσιμο των δεσμών στην παγκόσμια οικονομία δεν συμφέρει κανέναν

Το σπάσιμο των δεσμών στην παγκόσμια οικονομία δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, τόνισε η επικεφαλής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την Τρίτη σε ομιλία της στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αλλά η Ένωση θα επιδιώξει επίσης να βελτιώσει τους δεσμούς με την Κίνα και άλλα έθνη καθώς ο παγκόσμιος ανταγωνισμός θερμαίνεται.

Ο Φον ντερ Λάιεν επέμεινε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ένας σημαντικός εταίρος, παίρνοντας έναν συμβιβαστικό τόνο. «Θέλουμε περισσότερη συνεργασία με όλους που είναι ανοιχτοί», επισήμανε για να προσθέσει «και αυτό, φυσικά περιλαμβάνει τους πιο στενούς εταίρους. Και φυσικά, τις ΗΠΑ».

«Πρώτη προτεραιότητα της ΕΕ θα είναι να εμπλακεί έγκαιρα, να συζητήσει κοινά συμφέροντα και να είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί» με τον Τραμπ, είπε. «Θα είμαστε πραγματιστές, αλλά θα παραμένουμε πάντα σταθεροί στις αρχές μας. Για να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας και να υπερασπιστούμε τις αξίες μας», συνέχισε.

Η Φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι «καμία άλλη οικονομία στον κόσμο δεν είναι τόσο ολοκληρωμένη όσο εμείς. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες στις ΗΠΑ απασχολούν 3,5 εκατ. Αμερικανούς. Και ένα άλλο εκατομμύριο αμερικανικές θέσεις εργασίας εξαρτώνται άμεσα από το εμπόριο με την Ευρώπη. Ολόκληρες αλυσίδες εφοδιασμού εκτείνονται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού», είπε χαρακτηριστικά.

Η ίδια σημείωσε μάλιστα: «ταυτόχρονα, η Ευρώπη εισάγει διπλάσιες ψηφιακές υπηρεσίες από τις ΗΠΑ από ό,τι κάνουμε από ολόκληρη την Ασία – Ειρηνικό. Από όλα τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό, τα δύο τρίτα βρίσκονται στην Ευρώπη. Και οι ΗΠΑ παρέχουν πάνω από το 50% του υγροποιημένου φυσικού αερίου μας (LNG). Ο όγκος συναλλαγών μεταξύ μας είναι 1,5 τρισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 30% του παγκόσμιου εμπορίου».

Ο Τραμπ επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα, φέρνοντας μαζί του φόβους ότι θα τηρήσει τις υποσχέσεις του για επιβολή βαρέων δασμών στην Κίνα και τους συμμάχους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά την ορκωμοσία του, ο Τραμπ είπε ότι ενδέχεται να επιβάλει δασμούς 25% στον Καναδά και το Μεξικό ήδη από την 1η Φεβρουαρίου.

Συμφωνία των Παρισίων

Ο Τραμπ ανακοίνωσε επίσης την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, την οποία ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπερασπίστηκε ως «την καλύτερη ελπίδα για όλη την ανθρωπότητα» και υποσχέθηκε ότι «η Ευρώπη θα παραμείνει στην πορεία».

Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε «τις πλημμύρες στη Βραζιλία και την Ινδονησία έως την Αφρική και την Ευρώπη. Τις πυρκαγιές στον Καναδά και την Καλιφόρνια. Τους τυφώνες στις ΗΠΑ και στην Καραϊβική», τόνισε.

«Η Συμφωνία του Παρισιού συνεχίζει να είναι η μεγαλύτερη ελπίδα για όλη την ανθρωπότητα. Επομένως, η Ευρώπη θα διατηρήσει την πορεία αυτή και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με όλα τα έθνη για να προστατεύσει τη φύση και να σταματήσει την παγκόσμια θερμότητα», υπογράμμισε.

Δέσμευση για ελεύθερο εμπόριο

Η επικεφαλής της ΕΕ επανέλαβε τη δέσμευσή της για το ελεύθερο εμπόριο κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, επισημαίνοντας τις πρόσφατες συμφωνίες με την Ελβετία, το λατινοαμερικανικό μπλοκ Mercosur και το Μεξικό.

Η φον ντερ Λάιεν είπε επίσης ότι αυτή και ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντα Μόντι ήθελαν να «αναβαθμίσουν» τη συνεργασία τους. Τόνισε ότι η Ευρώπη «πρέπει να συνεργαστεί εποικοδομητικά με την Κίνα - για να βρούμε λύσεις προς το αμοιβαίο συμφέρον μας» παρά την κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των δύο.

«Το 2025 σηματοδοτεί 50 χρόνια διπλωματικών σχέσεων της Ένωσής μας με την Κίνα. Το βλέπω ως μια ευκαιρία να εμπλακούμε και να εμβαθύνουμε τη σχέση μας με την Κίνα και όπου είναι δυνατόν, ακόμη και να επεκτείνουμε τους εμπορικούς και επενδυτικούς μας δεσμούς», είπε.

Ευρωπαϊκός «αγώνας»

Ο μαχόμενος Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα μιλήσει επίσης στο φόρουμ, πιθανότατα ο τελευταίος του ως ηγέτης ενόψει των εκλογών τον επόμενο μήνα. Την Τρίτη θα μιλήσει επίσης ο ηγέτης των συντηρητικών Φρίντριχ Μερτς, το φαβορί για να τον διαδεχθεί ως καγκελάριος.

Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν περισσότερο για την επιστροφή του Τραμπ, ενώ χώρες από τη Βραζιλία μέχρι την Κίνα και την Ινδία μέχρι την Τουρκία πιστεύουν ότι θα είναι καλός για τις χώρες τους και την παγκόσμια ειρήνη, σύμφωνα με έρευνα την περασμένη εβδομάδα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR).

Η έκθεση που συνοδεύει την έρευνα με πάνω από 28.500 άτομα σε 24 χώρες χρησιμεύει ως προειδοποίηση για τους Ευρωπαίους ηγέτες να ενεργήσουν προσεκτικά.

«Οι Ευρωπαίοι θα παλέψουν να βρουν εσωτερική ενότητα ή παγκόσμια δύναμη για να ηγηθούν μιας ξεκάθαρης αντίστασης στη νέα κυβέρνηση», ανέφεραν οι συντάκτες της έκθεσης του ECFR.

Πηγή: ΕΡΤ, AFP, Reuters