Η εφημερίδα Financial Times συνεχίζει το αφιέρωμα της στις γεωπολιτικές φιλοδοξίες του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από στην Αφρική και τον Καύκασο μέχρι και την προβληματική σχέση του με την ΕΕ, εξετάζοντας στο δεύτερο μέρος αυτό που χαρακτηρίζει «πρόβλημα στο κατώφλι της Ευρώπης».
Αφού το άρθρο περιγράφει ένα περιστατικό το 2004 κατά την διάρκεια των συνομιλιών ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, όταν ο Ερντογάν ως νέος πρόεδρος απειλούσε τους Ευρωπαίους ότι θα φύγει, σημειώνει χαρακτηριστικά «μετά απο 15 και πλέον χρόνια η χώρα απέχει περισσότερο από ποτέ από την ένταξή της στην ΕΕ».
Αφού οι αρχηγοί του μπλοκ διέταξαν τον περασμένο μήνα την προετοιμασία νέων κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας για τη διαμάχη στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, οι σχέσεις έχουν καταλήξει σε μια βαθύτερη κρίση, χωρίς ένα προφανές σχέδιο για τον τρόπο αναβίωσής τους.
Η κλιμάκωση των διαφορών προκάλεσε φόβους σύγκρουσης και κατέστρεψε την εμπιστοσύνη πολλών ευρωπαϊκών χωρών και αξιωματούχων των Βρυξελλών προς τον γείτονά τους. Ταυτόχρονα, οι αμοιβαίες εξαρτήσεις σε τομείς όπως το εμπόριο, η μετανάστευση και η αντιτρομοκρατία σημαίνουν ότι καμία πλευρά δεν είναι ακόμη έτοιμη για μια πλήρη ρήξη - αφήνοντας και τους δύο κολλημένους σε μια «οδυνηρή αγκαλιά».
Η Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με το άρθρο έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο να σταματήσει το χάσμα μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας από το να μετατραπεί σε ολική ρήξη. Ήταν αυτή που προώθησε τη συμφωνία για το μεταναστευτικό του 2016. Το Βερολίνο γνωρίζει άλλωστε τόσο τη σημασία της Τουρκίας για τις γερμανικές εταιρείες όσο και αυτή των πολιτών τουρκικής καταγωγής στη χώρα.
Διαβάστε ακόμα:
- Financial Times: Το μεγάλο παιχνίδι του Ερντογάν - Στρατιές, κατάσκοποι και δίψα για ισχύ