Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξοπλίζει τους αξιωματικούς της που πρόκειται να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ με «κινητά μιας χρήσης» και απλούς φορητούς υπολογιστές, υπό τον φόβο παρακολούθησης, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Πρόκειται για μέτρα που συνήθως εφαρμόζονται σε ταξίδια προς χώρες όπως η Κίνα ή η Ουκρανία, όπου υπάρχει υψηλός κίνδυνος ψηφιακής επιτήρησης.
Ωστόσο, τρεις Ευρωπαίοι Επίτροποι αναμένεται να χρησιμοποιήσουν τέτοιες συσκευές, καθώς και βασικούς, απογυμνωμένους φορητούς υπολογιστές, κατά τις επικείμενες συναντήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με πηγές των Financial Times.
«Φοβούνται ότι οι ΗΠΑ μπορεί να εισχωρήσουν στα συστήματα της Επιτροπής» ανέφερε χαρακτηριστικά ένας αξιωματούχος.
Η απόφαση της Κομισιόν, του εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σηματοδοτεί μια νέα φάση στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί σημαντικά από την επανεκλογή Τραμπ τον Ιανουάριο.
Τον προηγούμενο μήνα, ο Αμερικανός πρόεδρος επέβαλε αιφνιδιαστικά δασμούς 20% στην ΕΕ, τους οποίους στη συνέχεια μείωσε στο 10% για περίοδο 90 ημερών.
Έχει επίσης υποστηρίξει - ψευδώς - ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε με σκοπό την «ενοποίηση δυνάμεων κατά των Ηνωμένων Πολιτειών», ενώ ταυτόχρονα εγκατέλειψε τη στήριξη προς την Ουκρανία και απείλησε με την απόσυρση των αμερικανικών εγγυήσεων ασφαλείας στην Ευρώπη, κλονίζοντας τις βάσεις της διατλαντικής συμμαχίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, την ώρα που ενισχύει τη συνεργασία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Η διατλαντική συμμαχία έχει τελειώσει», δήλωσε χαρακτηριστικά αξιωματούχος της ΕΕ στους Financial Times.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επιβεβαίωσε την παροχή «τηλεφώνων μιας χρήσης», αλλά ανέφερε ότι όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που μεταβαίνουν στις ΗΠΑ καλούνται να απενεργοποιούν τις συσκευές τους και να τις τοποθετούν σε ειδικές αντικατασκοπευτικές θήκες κατά την είσοδο στη χώρα, στον απόηχο αύξησης των κατασχέσεων κινητών από Αμερικανούς συνοριοφύλακες τις τελευταίες εβδομάδες.
Υπάρχουν επίσης αναφορές για τουρίστες και ακαδημαϊκούς που δεν τους επετράπη η είσοδος, εξαιτίας μηνυμάτων στα κινητά τους που ήταν επικριτικά προς τον Λευκό Οίκο.
Παράλληλα, πρόσφατη έρευνα σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες έδειξε πως περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους θεωρούν τον Τραμπ «εχθρό της Ευρώπης».
Το 39% τον περιγράφει ως «δικτάτορα», ενώ μόλις ένας στους δέκα δηλώνει ότι εμπιστεύεται την αμερικανική ασφάλεια και άμυνα σε περίπτωση μελλοντικής ένοπλης σύρραξης, ένα ακόμα σημάδι της διαρκώς φθίνουσας εμπιστοσύνης προς τις ΗΠΑ επί Τραμπ.