Το ζήτημα των "rebates" δηλαδή των ετήσιων εκπτώσεων του προϋπολογισμού λόγω της χαμηλής ανάπτυξης και του πληθωρισμού που προκαλείται από την πανδημία φαίνεται να θέτουν οι χώρες γνωστές ως "φειδωλοί".
Βάση της πρόσφατης συμφωνίας οι τέσσερις χώρες που συνέπηξαν μέτωπο αντίστασης κατά του σχεδίου ανασυγκρότησης, η Δανία, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Σουηδία επωφελούνται από τις επιστροφές. Για την συνολική τους συμβολή στον προϋπολογισμό 2021-2027, οι επιστροφές ανέρχεται σε 377 εκατομμύρια (σταθερές τιμές 2020) για την Δανία (αύξηση 91%) 1,92 δισεκατομμύριο για την Ολλανδία (+22%), 565 εκατομμύρια για την Αυστρία (+138%) και 1,07 δισεκατομμύριο για την Σουηδία (+34%).
Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, οι χώρες αυτές θα πιέσουν τώρα να διασφαλίσουν ότι εφαρμόζεται 2% "ρήτρα αποπληθωρισμού" στα ετήσια ποσά για να αποφευχθεί η απομείωση της αξίας, καθώς υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να χάσουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε πραγματικούς όρους λόγω της προβλεπόμενης κακής οικονομικής απόδοσης.
Ο επταετής προϋπολογισμός ύψους 1,07 τρισ. ευρώ της ΕΕ εξακολουθεί να χρειάζεται την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν από το τέλος του έτους για να τεθεί σε ισχύ.