Στις βαλλιστικές επιθέσεις των Χούθι κατά του Ισραήλ, στις λιγοστές πιθανότητες επιτυχίας για τη νέα αιγυπτιακή πρόταση εκεχειρίας στη Γάζα σχολίασε ο Γαβριήλ Χαρίτος.
«Σε απάντηση των εντεινόμενων ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα, οι φιλοϊρανοί Χούθι της Υεμένης πραγματοποίησαν βαλλιστική πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ, με αποτέλεσμα στις 18:17 σήμερα το απόγευμα τοπική ώρα (και ώρα Κύπρου/Ελλάδας) να ηχήσουν οι σειρήνες στο Τελ Αβίβ, σε όλες τις πόλεις του κεντρικού Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ και της περίχωρά της ως επίσης και σε περιοχές της Δυτικής Όχθης», όπως ανέφερε ο Γαβριήλ Χαρίτος, αναλυτής του Alpha Κύπρου για ζητήματα Μέσης Ανατολής, ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ και του κυπριακού Ινστιτούτου Μελετών Πολιτικής και Δημοκρατίας (ΙΜΠΔ).
Ειδικότερα, τόνισε ότι «ειδικά στην Ιερουσαλήμ οι σειρήνες συνοδεύτηκαν από ασυνήθιστο παρατεταμένο βουητό, γεγονός που προφανώς οφείλεται στην αναχαίτιση του πυραύλου και στον αριθμό των θραυσμάτων που κατέπεσαν σε διάφορες περιοχές της χώρας – κάποια από τα οποία εντοπίσθηκαν στα περίχωρα της παλαιστινιακής πόλης της Χεβρώνας στο νότιο τμήμα της Δυτικής Όχθης, σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του κέντρου της Ιερουσαλήμ, όπως προκύπτει από σχετικό φωτογραφικό υλικό που δημοσιοποίησε η αγγλόφωνη ισραηλινή ιστοσελίδα Times of Israel».
«Τέλος, ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι οι Χούθι εκτόξευσαν δύο βαλλιστικούς πυραύλους, στη συνέχεια ο ισραηλινός στρατός, με επίσημη ανακοίνωσή του διευκρίνιση ότι επρόκειτο για έναν πύραυλο, που αναχαιτίσθηκε από το αντιπυραυλικό σύστημα Arrow, χωρίς να προκληθούν υλικές ζημιές, τραυματισμοί ή θύματα», σημείωσε.
Ο κ. Χαρίτος επεσήμανε ότι τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα το Ισραήλ έπληξε πάνω από 90 θέσεις της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ σε όλη την έκταση της Λωρίδας της Γάζας.
Νέα αιγυπτιακή πρόταση για εκεχειρία – Εμμένει στις θέσεις της η Χαμάς
Την ίδια στιγμή, αντιπροσωπεία της Χαμάς συνεχίζει να βρίσκεται από χθες στο Κάιρο, με αφορμή νεότερη πρόταση εκεχειρίας που προωθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Αίγυπτος.
Σύμφωνα με αναφορές αραβικών και ισραηλινών ΜΜΕ, η αιγυπτιακή πρόταση προβλέπει τη σταδιακή απελευθέρωση 8 ομήρων, εισροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές.
Παρ’ όλα αυτά, όπως επεσήμανε ο κ. Χαρίτος, η Χαμάς δια των εκπροσώπων τονίζει τόσο με χθεσινές όσο και με σημερινές δηλώσεις της ότι εκφράζει το πάγιο αίτημά της, στη λύση που προωθεί η Αίγυπτος να προβλεφθεί η πλήρης αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας και ο τερματισμός του πολέμου – ένα αίτημα που επανειλημμένα έχει απορρίψει η ισραηλινή πλευρά.
Αισιόδοξο κλίμα στις επαφές ΗΠΑ-Ιράν για τα πυρηνικά
Σε αντίθεση με την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στο μέτωπο της Γάζας, οι χθεσινή πρώτη επίσημη συνάντηση Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν στη Μουσκάτ, πρωτεύουσα του Σουλτανάτου του Ομάν, ολοκληρώθηκε σε αισιόδοξη ατμόσφαιρα.
Όπως τόνισε ο κ. Χαρίτος, παρότι δεν έχουν ανακοινωθεί ή διαρρεύσει ουσιαστικές πληροφορίες για το περιεχόμενο όσων συζήτησαν ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, με τον ειδικό απεσταλμένο του Λευκού Οίκου στη Μέση Ανατολή, Στίβεν Ουίτκοφ, το ουσιαστικό αποτέλεσμα είναι ότι έχει προγραμματισθεί δεύτερη συνάντηση για το ερχόμενο Σάββατο (19/4). Δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί εάν η συνάντηση του Σαββάτου θα γίνει στο Ομάν ή άλλη χώρα.
Ωστόσο, η Τεχεράνη δείχνει να εισηγείται – και η Ουάσιγκτον δεν φέρνει αντιρρήσεις – κατά την επόμενη συνάντηση να διατηρηθεί ο διαμεσολαβητικός ρόλος του Ομάν, ανεξαρτήτως εάν οι Αραγτσί και Ουίτκοφ θα συναντηθούν και πάλι στη Μουσκάτ.
Αναφορικά στον τρόπο διεξαγωγής της χθεσινής συνάντησης ΗΠΑ-Ιράν για τα πυρηνικά, ο Γαβριήλ Χαρίτος ανέφερε ότι ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών και ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος βρίσκονταν σε δύο διαφορετικούς χώρους στο κτήριο του Υπουργείου Εξωτερικών του Ομάν και η μεταξύ τους επικοινωνία πραγματοποιείτο εγγράφως.
Από ιρανικά ΜΜΕ διέρρευσε μάλιστα, ότι τα γραπτά σημειώματα που αντάλλαζαν οι δύο πλευρές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, συνολικής διάρκειας δυόμισι ωρών, τα διαβίβαζε στις δύο πλευρές ο Ομανός Υπουργός Εξωτερικών, Μπαντρ Μπιν Χάμαντ Αλ-Μπουσάιντι, αυτοπροσώπως.