Το Βερολίνο βρίσκεται εντός του δραστικού βεληνεκούς του SSC-8, του νέου τύπου πυραύλου Κρουζ της Ρωσίας ο οποίος είναι σε θέση να φέρει πυρηνική κεφαλή, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Γερμανίας τη Δευτέρα.
«Αυτοί οι πύραυλοι Κρουζ είναι ευκίνητοι. Είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές», υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι παραβιάζει τη συνθήκη του 1987 με την οποία απαγορεύθηκε η παραγωγή πυραύλων και πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς (INF).
Η κυβέρνηση της Ρωσίας αντιτείνει ότι ο SSC-8 έχει βεληνεκές κατώτερο των 500 χιλιομέτρων και κατά συνέπεια η παραγωγή του δεν παραβαίνει την INF, με την οποία απαγορεύθηκαν οι πύραυλοι με δραστικό βεληνεκές από 500 ως 5.500 χιλιόμετρα.
Το Βερολίνο θα βρισκόταν εντός βεληνεκούς ενός πυραύλου με βεληνεκές 500 χλμ. ο οποίος θα εκτοξευόταν από το Καλίνινγκραντ, τον ρωσικό θύλακα που γειτονεύει με την Πολωνία και τη Λιθουανία, παρότι βρίσκεται σε απόσταση πολύ πάνω από 1.000 χιλιόμετρα από τη ρωσική επικράτεια.
Τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ κατέστησε σαφές ότι θα αποσύρει τη χώρα του από την INF, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι δεν την τηρεί.
Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον έχει κάνει πάνω από 30 επίσημα διαβήματα διαμαρτυρίας στη Μόσχα για αυτό, ήδη από την εποχή που την αμερικανική προεδρία ασκούσε ο Μπαράκ Ομπάμα.
Οι ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του NATO, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, τάσσονται υπέρ της τήρησης της INF και της επίλυσης των διενέξεων μέσω διαλόγου.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι δεν πιστεύει ότι η ανακοίνωση της κυβέρνησης Τραμπ θα οδηγήσει σε νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στην Ευρώπη, εναντίον της οποίας προειδοποίησε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. «Το NATO δεν έχει πρόθεση να αναπτύξει νέους πυρηνικούς πυραύλους στην Ευρώπη», διαβεβαίωσε ο ΓΓ του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτγοραφία: ΑΡ