«Έχουμε ήδη νικήσει» έγραψε στο Twitter ο ηγέτης του ακροδεξιού, αντιμεταναστευτικού, αντιμουσουλμανικού λαϊκίστικου Κόμματος της Ελευθερίας, ο Geert Wilders, ο οποίος δείχνει να συγκεντρώνει τις περισσότερες έδρες μια εβδομάδα πριν τις ολλανδικές εκλογές.
''We have ALREADY WON!'' Wilders SLAMS establishment politicians as ''weak and copycats'' https://t.co/8j5mw8gS6t
— Geert Wilders (@geertwilderspvv) March 5, 2017
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις το PVV θα κερδίσει 22 – 28 έδρες (η ολλανδική βουλή έχει 150 έδρες), ενώ και το κόμμα του Mark Rutte βρίσκεται στα ίδια επίπεδα. Σημειώνεται πως το κόμμα του Wilders ξεκίνησε την εκστρατεία με 12 έδρες. Από την άλλη, το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα ξεθωριάζει η «λάμψη» του Trump επηρεάζει και την πορεία του Κόμματος της Ελευθερίας.
Ο ακροδεξιός G. Wilders έχει χαρακτηρίσει τις βουλευτικές εκλογές της 15ης Μαρτίου την έναρξη μιας "Πατριωτικής Άνοιξης" για την Ευρώπη, καθώς πιστεύει στη νίκη και της Marine Le Pen στη Γαλλία και στη συνέχεια στη νίκη του συντηρητικού μπλοκ στη Γερμανία.
Ο Trump πριν γίνει Trump… ήταν ο Geert Wilders
Πριν εμφανιστεί ο Donald Trump στο αμερικανικό πολιτικό σκηνικό, ο Geert Wilders είχε ήδη αρχίσει να αναδιαμορφώνει την πολιτική ατζέντα στην Ολλανδία, αμφισβητώντας – από τα δεξιά – τα παραδοσιακά κόμματα της χώρας με τον πιο λαϊκίστικο τρόπο ενώ παράλληλα κέρδιζε τη στήριξη του κόσμου.
Οι δύο πολιτικοί, πέρα από την ομοιότητα στα ιδιόμορφα χαρακτηριστικά του μαλλιού τους, έχουν ακόμα ένα κοινό: το ταλέντο τους να χρησιμοποιούν αμφιλεγόμενα ζητήματα για να κερδίσουν μια θέση στην επικαιρότητα των δελτίων ειδήσεων και μια τάση να διαθέτουν ένα κόμμα στρατό που βασίζεται κυρίως στην παρουσία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Wilders έχει δηλώσει πως θαυμάζει τον Trump και κολακεύεται από τη σύγκριση που γίνεται συχνά μεταξύ τους, ενώ με ευχαρίστηση συμπεριλαμβάνει την εκστρατεία του ως κομμάτι ενός παγκόσμιου λαϊκίστικου κύματος που μπορεί να τον οδηγήσει στο να κερδίσει τις εκλογές στις 15 Μαρτίου. Οι δημοσκοπήσεις μάλιστα επιβεβαιώνουν την αισιοδοξία του ακροδεξιού ηγέτη, καθώς δείχνουν ότι το Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) παλεύει στήθος με στήθος με το κόμμα του πρωθυπουργού Mark Rutte, το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD).
Όπως όμως αναφέρει το Politico, οι Trump και Wilders διαφέρουν σε σημαντικά σημεία. Η έλλειψη εστίασης του Trump έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την επιμονή και αποφασιστικότητα με την οποία ο Wilders επιδιώκει «να σταματήσει το Ισλάμ στην Ολλανδία». Παρότι, ο Trump είναι καινούριος στα πολιτικά δρώμενα, ο Wilders είναι ένας από τους μακροβιότερους πολιτικούς στην ολλανδική Βουλή.
Εκτός αυτού, όπως αναφέρει η Fadime Orgu, πρώην βουλευτής με το PVV την περίοδο '98-'04, ο Wilders «είναι ο τρίτος πιο παλιός ολλανδός πολιτικός και μάλιστα είναι… έξυπνος».
Αυτό έχει γίνει ξεκάθαρο από τον τρόπο που χρησιμοποιεί τη ρητορική μίσους συγκεκαλυμμένη υπό το μανδύα του φιλελευθερισμού και του Διαφωτισμού. Για παράδειγμα, ο ολλανδός πολιτικός υποστηρίζει ότι η προοδευτική θέση της Ολλανδίας σε θέματα όπως ο γάμος ομόφυλων απειλείται από μια «ισλαμική εισβολή».
Thank you my friend @BoschFawstin for the excellent cartoon. We must indeed stop the Islamization of our societies!https://t.co/FsJHLhZDCm pic.twitter.com/eSHEPrsWXM
— Geert Wilders (@geertwilderspvv) February 27, 2017
Όπως αναφέρεται σε άρθρο του Intercept με τίτλο «Ο ολλανδός Trump είναι ακόμα πιο δηλητηριώδης από τον πραγματικό», η προσκόλληση του Wilders στον φιλελευθερισμό είναι «επιφανειακή και οπορτουνιστική». «Πώς μπορείς να στηρίζεις την ελευθερία λόγου και να ζητάς την απαγόρευση του Κορανίου; Πώς μπορείς να μιλάς για ανεξιθρησκεία και να ζητάς το κλείσιμο των τζαμιών; Πώς μπορείς να λες ότι υποστηρίζεις τον αγώνα ενάντια στους εξτρεμιστές του Ισλάμ γιατί είσαι υπέρ των κοινωνικών δικαιωμάτων ενώ είσαι σύμμαχος της Marine Le Pen και του Ιταλού Matteo Salvin;».
Για τους παραπάνω λόγους είναι σαφές πως ο Wilders έχει ήδη καταφέρει να νικήσει κατά μία έννοια, ακριβώς επειδή μπόρεσε να μετατοπίσει το πολιτικό εποικοδόμημα της χώρας του - και κατά συνέπεια και της Ευρώπης - προς τα δεξιά, ειδικά σε θέματα όπως το Ισλάμ και το προσφυγικό. Δυστυχώς, όπως ο ίδιος δήλωσε «ακόμα κι αν χάσω αυτές τις εκλογές, το τζίνι δεν μπορεί να ξαναμπεί στο λυχνάρι».
Επιμέλεια: Δανάη Μαραγκουδάκη
Διαβάστε ακόμα: