Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της γαλλικής κυβέρνησης και των συνδικάτων για την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος αναβάλλονται για το 2021, προκειμένου να μην διαταραχθεί η προσπάθεια για την ανάκαμψη της οικονομίας από την κρίση του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Η μεταρρύθμιση που προωθεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν θα είναι η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και σταμάτησε απότομα τον Φεβρουάριο λόγω της πανδημίας, αφού είχε δημιουργήσει μεγάλες εντάσεις στη Γαλλία, με χιλιάδες ανθρώπους να κατεβαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν.
Η απόφαση να μην ξαναρχίσουν αμέσως οι διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα απορρέει εν μέρει από την επιθυμία να καταλαγιάσουν αυτές οι εντάσεις όσο η Γαλλία αντιμετωπίζει την οικονομική ύφεση που επέφερε η πανδημία.
«Προτεραιότητα τώρα είναι να πολεμήσουμε την κρίση και να αντιμετωπίσουμε την ανεργία», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Καστέξ μετά την πρώτη του συνάντηση με εκπροσώπους των συνδικάτων.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός είπε ότι η μεταρρύθμιση, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, στα 64 έτη, δεν πρόκειται να αποσυρθεί. Αν η συζήτηση μεταφερόταν μετά τις προεδρικές εκλογές του 2022 ίσως να υπήρχε εκτόνωση του θυμού συνδικάτων και ψηφοφόρων, ταυτόχρονα όμως αυτό θα υπονόμευε την ήδη αποδυναμωμένη αξιοπιστία του Μακρόν ως μεταρρυθμιστή.
Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση βρίσκεται στο κέντρο της φιλοδοξίας του Γάλλου προέδρου να δημιουργήσει ένα πιο ευέλικτο και ανταγωνιστικό εργατικό δυναμικό, τα εργατικά συνδικάτα όμως αντιτείνουν ότι καταργεί προνόμια που αποκτήθηκαν με πολλούς αγώνες και τελικά θα φέρει του συνταξιούχους σε χειρότερη κατάσταση.