Shutterstock
Γαλλία: Απεργίες και διαδηλώσεις για μισθούς και συντάξεις
Shutterstock

Γαλλία: Απεργίες και διαδηλώσεις για μισθούς και συντάξεις

Απεργίες και διαδηλώσεις πραγματοποιιούνται σήμερα σε όλη τη Γαλλία με αίτημα την αύξηση των μισθών και τη μη ισχύ της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, η οποία κρίνεται κρίσιμη για τον Εμανουέλ Μκαρόν, που θέλει το σχετικό νομοσχέδιο να υιοθετηθεί «πριν από το τέλος του χειμώνα». Ο ίδιος, έχει δηλώσει ότι η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης και η μείωση της ανεργίας, είναι τα μόνα μέσα για την αύξηση των δημοσίων εσόδων χωρίς την αύξηση των φόρων. Και προβαίνει στη λήψη αυτών των μέτρων λόγω της αύξησης των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους, που οφείλονται κυρίως στον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Ολιβιέ Ντισόπτ, ο Γάλλος πρόεδρος επιμένει στη διατήρηση της ικανότητάς του να μεταρρυθμίσει τη χώρα του, και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο διάλυσης της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης σε περίπτωση υπερψήφισης πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης.

Κατά την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν, η κυβέρνηση θα ξεκινήσει νέο κύκλο διαβουλεύσεων για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού με την προοπτική της έγκρισης του νομοσχεδίου «πριν από το τέλος του χειμώνα».

«Κάναμε την επιλογή του διαλόγου και της διαβούλευσης» με τους κοινωνικούς εταίρους και τα πολιτικά κόμματα», είπε προσθέτοντας ότι επιθυμεί «την εφαρμογή της μεταρρύθμισης το καλοκαίρι του 2023». Η κυβέρνηση επιδιώκει την σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά τέσσερις μήνες ετησίως μέχρι τα 65 χρόνια το 2031», έναντι 62 σήμερα, εξήγησε η γαλλίδα πρωθυπουργός.

Κινητοποιήσεις

«Ολα τα συνδικάτα στην Γαλλία αντιτίθενται στη συνέχιση της εργασίας μέχρι τα 64 ή τα 65 χρόνια», επανέλαβε σήμερα ο Φιλίπ Μαρτινέζ, γενικός γραμματέας της CGT, του δεύτερου συνδικάτου της Γαλλίας. Οσο για την συμμετοχή του στις διαβουλεύσεις της επόμενης εβδομάδα, απαντά ότι «αν είναι για να μας πουν να συζητήσουμε την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, δεν θα πάει μακριά», προειδοποίησε.

Η σημερινή κινητοποίηση γίνεται χωρίς την CFDT, το πρώτο γαλλικό συνδικάτο, που γνωστοποίησε στις αρχές του Σεπτεμβρίου ότι δεν θα συμμετάσχει. «Η κινητοποίηση πρέπει να γίνει κατά επιχείρηση, κατά τομέα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της CFDT Λοράν Μπερζέ.

Η απεργία αναμένεται να επηρεάσει την κυκλοφορία των τρένων, κυρίως στην περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας, αλλά όχι στο παρισινό μετρό. Στο Παρίσι, η πορεία θα ξεκινήσει το μεσημέρι με την συμμετοχή των συνδικαλιστικών αντιπροσωπειών, αλλά και βουλευτών. Τα κόμματα της αριστεράς που συγκροτούν το Nupes εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς την κινητοποίηση.

Ακόμη, τα κόμματα της γαλλικής αριστεράς οργανώνουν στις 16 Οκτωβρίου «μεγάλη πορεία κατά της ακρίβειας και την κλιματικής αδράνειας», χωρίς την υποστήριξη της CGT.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ