Αρκετά ακόμα διαμερίσματα της Γαλλίας θα τεθούν σε καθεστώς συναγερμού λόγω της πανδημίας του κορονοϊού μέσα στις επόμενες μέρες, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να επιβάλουν νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, ενώ οι υγειονομικές αρχές κατέγραψαν ακόμη 26.676 κρούσματα κορονοϊού.
Είναι η έκτη φορά τις τελευταίες 12 ημέρες που ο ημερήσιος απολογισμός βρίσκεται πάνω από το όριο των 25.000 μολύνσεων στη Γαλλία. Όσον αφορά τον αριθμό των θυμάτων από επιπλοκές της νόσου Covid-19 αυτός αυξήθηκε κατά 163, στους 34.048, και το σύνολο των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 957.421.
Στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η κυβέρνηση προτείνει να παραταθεί το καθεστώς έκτακτης ανάγκης έως τις 16 Φεβρουαρίου, πράγμα που σημαίνει ότι διατηρεί την εξουσία να παρατείνει την απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει ήδη επιβληθεί σε μεγάλες γαλλικές πόλεις, του Παρισιού συμπεριλαμβανομένου.
Σύμφωνα με σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου σήμερα, η γαλλική κυβέρνηση θέλει να έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, των συναθροίσεων, της λειτουργίας των καταστημάτων τουλάχιστον έως την 1η Απριλίου 2021 για την καταπολέμηση της Covid-19.
Οι περιορισμοί αυτοί, που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε όλη τη χώρα ή σε ένα μέρος αυτής, θα προσαρμόζονται ανάλογα με την ένταση της επιδημίας.
Από το προηγούμενο Σάββατο, στο Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 9 μ.μ. έως τις 6 π.μ. για τέσσερις εβδομάδες με δυνατότητα παράτασης έως έξι εβδομάδες.
Τα γαλλικά μέσα αναφέρουν ότι τα νοσοκομεία στις πόλεις Κλερμόν και Ντιζόν θα τεθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δηλαδή θα αναβάλουν όλες τις προγραμματισμένες επεμβάσεις που δεν σχετίζονται με τον κορονοϊό.
Τα νοσοκομεία στο Παρίσι έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου, καθώς οι ασθενείς με κορονοϊό αποτελούν πλέον το 50% όλων των ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας.