Έρευνα ξεκίνησε την Τετάρτη στη Γαλλία προκειμένου να διερευνηθούν τα ερωτήματα προκύπτουν για την καθυστέρηση στην ορθή διάγνωση της 23χρονης Ελληνίδας που πέθανε από αλλαντίαση στο Παρίσι ενώ στα επείγοντα περιστατικά του Μπορντό τη διέγνωσαν με λαρυγγίτιδα δίνοντάς της εξιτήριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της γαλλικής εφημερίδας «Sud Ouest», η νεαρή γυναίκα που έκανε διακοπές στο Μπορντό είχε παρουσιαστεί στα επείγοντα περιστατικά του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Pellegrin κατά τη διάρκεια της νύχτας από την Παρασκευή προς το Σάββατο στις δύο τα ξημερώματα, επικαλούμενη δυσκολία στην κατάποση και φωνή. βραχνή. Σε αυτό το στάδιο, δεν είχε εκδοθεί συναγερμός για αλλαντίαση. Οι γιατροί διέγνωσαν μια μορφή λαρυγγίτιδας και της έδωσαν εξιτήριο από το νοσοκομείο.
Το Σάββατο επέστρεψε στο Παρίσι μαζί με τον σύντροφό της. Την Κυριακή οπότε και τα συμπτώματα απέμεναν πήγε ξανά στα επείγοντα, εκείνη τη φορά στο νοσοκομείο Bégin στο Παρίσι. Παρέμεινε υπό παρακολούθηση μέχρι αργά το πρωί της Δευτέρας. Οι γιατροί, οι οποίοι δεν είχαν πληροφορίες για την ύπαρξη κρούσματος αλλαντίασης στο Μπορντό την άφησαν ξανά να βγει, εκείνη πέθανε την επόμενη ημέρα στο σπίτι της.
Υποψίες για κρούσματα αλλαντίασης
Υποψίες για έξαρση κρουσμάτων αλλαντίασης στο Μπορντό υπήρχαν ήδη από το βράδυ της Κυριακής. Το απόγευμα της Κυριακής κατέφθασε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης το δεύτερο ύποπτο κρούσμα (μετά την Ελληνίδα που δεν διαγνώστηκε). Και οι δυο ασθενείς είχαν καταναλώσει σαρδέλες στο ίδιο μπιστρό.
Στις 10.30 το βράδυ, το νοσοκομείο ενημέρωσε την περιφερειακή αρχή υγείας (ARS) της Νέας Ακουιτανίας για την πιθανότητα πολλαπλών κρουσμάτων αλλαντίασης. Μέσα στη νύχτα που ακολούθησε δεν υπήρξε καμία επικοινωνία από την Αρχή προς νοσοκομεία, προκειμένου να τεθούν σε επιφυλακή για τυχόν άλλα κρούσματα. Καμία υπηρεσία δεν επισκέφθηκε άμεσα το εστιατόριο που εκείνο το βράδυ θα σέρβιρε τις πιθανώς μολυσμένες σαρδέλες.
«Δεν είμαστε αρμόδιοι»
Δεν είμαστε εμείς αρμόδιοι για την επίσκεψη στο εστιατόριο, αναφέρει ο Ολιβιέ Σερέ, επικεφαλής προσωπικού του Γενικού Διευθυντή του ARS. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι δουλειά της Διεύθυνσης για την Προστασία του Πληθυσμού (DDPP) να επιθεωρεί τις επιχειρήσεις που είναι ύποπτες για παρόμοια περιστατικά, κάτι που τελικά συνέβη.
Το πρόβλημα είναι ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία ενημερώθηκε τελικά το επόμενο πρωί στις 9.00. «Σε αυτές τις περιπτώσεις έχει ζωτική σημασία να γίνεται όσο το δυνατόν ταχύτερα επιτόπιος έλεγχος για μια πρώτη αξιολόγηση της κατάστασης και να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία εντοπισμού των πελατών» επισημαίνει στο site ένας επαγγελματίας του τομέα της υγείας.
Εν τέλει, η Γενική Διεύθυνση Υγείας της Γαλλίας έστειλε επείγουσα ενημέρωση σε όλους τους επαγγελματίες υγείας της χώρας το απόγευμα της Τρίτης, επισημαίνει το δημοσίευμα.