Γαλλία: Χαιρετίζει το θάρρος της Ιρανής φοιτήτριας που γδύθηκε για να διαμαρτυρηθεί ενάντια στο καθεστώς

Γαλλία: Χαιρετίζει το θάρρος της Ιρανής φοιτήτριας που γδύθηκε για να διαμαρτυρηθεί ενάντια στο καθεστώς

«Χαιρετίζω το θάρρος της Ιρανής φοιτήτριας, η οποία έκανε πράξη αντίστασης και έγινε πρότυπο για τη μάχη των γυναικών στο Ιράν, για τη μάχη των γυναικών παντού όπου τα δικαιώματά τους απειλούνται», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό στο France 2.

«Η πρεσβεία μας στο Ιράν παρακολουθεί πολύ προσεκτικά την κατάστασή της και μας ενημερώνει ώρα με την ώρα», πρόσθεσε χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Η νεαρή γυναίκα, φοιτήτρια στο ισλαμικό πανεπιστήμιο Αζάντ της Τεχεράνης, παρενοχλούνταν από πράκτορες της ασφάλειας που θεωρούσαν ότι δεν σέβεται τον αυστηρό υποχρεωτικό ισλαμικό ενδυματολογικό κώδικα, σύμφωνα με τις οργανώσεις που αποκάλυψαν το Σάββατο την υπόθεση.

Έμεινε με τα εσώρουχα σε ένδειξη διαμαρτυρίας και περπάτησε μπροστά από το πανεπιστήμιο, σε ένα βίντεο που έγινε viral, πριν την πάρουν μαζί τους δια της βίας πράκτορες της ασφάλειας. Η τύχη της είναι έκτοτε άγνωστη.

«Οι ιρανικές αρχές οφείλουν να την απελευθερώσουν αμέσως και χωρίς όρους»

«Οι ιρανικές αρχές οφείλουν να απελευθερώσουν αμέσως και χωρίς όρους» τη νεαρή γυναίκα, είχε δηλώσει το Σάββατο μέσω του X η οργάνωση Αμνηστία Ιράν, κλάδος της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars είχε κάνει αναφορά στο επεισόδιο και είχε μεταδώσει μια θολή φωτογραφία της φοιτήτριας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η νεαρή γυναίκα φορούσε «ανάρμοστα» ρούχα στην τάξη και «γδύθηκε» αφού προειδοποιήθηκε από τους πράκτορες της ασφάλειας.

Ο ισλαμικός νόμος στο Ιράν επιβάλλει ένα πολύ αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα στις γυναίκες, οι οποίες πρέπει να φορούν μαντίλα και φαρδιά ρούχα που να κρύβουν το σχήμα του σώματός τους.

Οι γυναίκες του Ιράν έχουν ξεκινήσει μια πρωτοφανή κίνηση εξέγερσης στη χώρα μετά το θάνατο της νεαρής Μαχσά Αμινί το Σεπτέμβριο 2022, η οποία είχε συλληφθεί για παραβίαση του ενδυματολογικού κώδικα.

Το κίνημα Γυναίκα Ζωή Ελευθερία κατεστάλη μαζικά από τις αρχές, με τουλάχιστον 551 νεκρούς και χιλιάδες συλληφθέντες, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις.