Γαλλία: Η πολιτική αβεβαιότητα και η «ωρολογιακή βόμβα» ελλειμμάτων και προϋπολογισμού
(Mohammed Badra, Pool via AP)
(Mohammed Badra, Pool via AP)

Γαλλία: Η πολιτική αβεβαιότητα και η «ωρολογιακή βόμβα» ελλειμμάτων και προϋπολογισμού

Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, η Γαλλία ήταν υπό έλεγχο για το πώς θα κλείσει τις τρύπες στον προϋπολογισμό της. Τώρα το ζήτημα είναι εάν η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης μπορεί να υποβάλει προϋπολογισμό.

Το σίγουρο είναι πως το ταραγμένο τοπίο στα δημοσιονομικά θα είναι ένα είδους τεστ για το αν η Γαλλία μπορεί να κυβερνηθεί ακόμα μετά το αποτέλεσμα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές, η Κομισιόν και οι εταίροι της στην ευρωζώνη παρακολουθούν όλοι στενά φυσικά τις εξελίξεις.

Ήδη, διάφοροι παρατηρητές σχετικά με το γαλλικό Σύνταγμα εξετάζουν πολύ προσεκτικά το πώς θα βρεθεί διέξοδος από το αδιέξοδο.

Μέσα στην εβδομάδα οι βουλευτές επιστρέφουν στο Παρίσι από τις περιφέρειες τους και θα μεταφέρουν το τι τους είπαν οι ψηφοφόροι - σε μια εκλογική διαδικασία όπου λίγοι τόλμησαν να αναφέρουν την ενοχλητική αλήθεια, ότι δηλαδή η Γαλλία είναι ήδη πολύ πάνω από τα όρια ελλείμματος που έχει επιβάλει η ΕΕ.

«Μια διχασμένη Εθνοσυνέλευση θα δυσκολευτεί να συμφωνήσει σε πολιτικά δύσκολες περικοπές δαπανών», δήλωσε ο Λέο Μπαρίνκου, ανώτερος οικονομολόγος της Oxford Economics.

«Αυτό θα βάλει τη Γαλλία σε τροχιά σύγκρουσης με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ», πρόσθεσε για τα όρια ελλείμματος τα οποία, ακόμη και με πιο γενναιόδωρες προθεσμίες, η Γαλλία φαίνεται ήδη να δυσκολεύεται να τηρήσει.

Ήδη το ΔΝΤ και ο επόπτης προϋπολογισμού της Γαλλίας αμφισβήτησαν τα σχέδια της απερχόμενης κυβέρνησης να μειώσει το περσινό έλλειμμα του 5,5% της παραγωγής στο ανώτατο όριο του 3% της ΕΕ έως το 2027 - όταν η ηγέτης της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν αναμένεται να είναι πάλι υποψήφια για πρόεδρος.

Ορισμένα σενάρια θέλουν τους Μακρονιστές και ίσως τους μετριοπαθείς συντηρητικούς να συνεργάζονται με τους αριστερούς σε ορισμένα μικρά σχέδια δαπανών είτε σε βάση ψήφου προς ψήφο, είτε σε μεγάλο συνασπισμό είτε εντός κυβέρνησης μειοψηφίας.

Ίσως μπορούν να χρησιμοποιήσουν το περιβόητο άρθρο 49.3 που χρησιμοποίησε ο Μακρόν για να βάλει στο κοινοβούλιο τη μη δημοφιλή μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ή το λιγότερο γνωστό άρθρο 47 που επιτρέπει επίσης την ψήφιση νομοσχεδίων του προϋπολογισμού με διάταγμα μετά από 70 ημέρες κοινοβουλευτικού αδιεξόδου.

Όμως, δεδομένου ότι καμία από τις αντι-ακροδεξιές δυνάμεις της Γαλλίας - κεντρώες, αριστερές ή κυρίαρχες δεξιές - δεν έχει πλειοψηφία από μόνη της και έχει τόσο αποκλίνουσες απόψεις, αυτό θα απαιτήσει μια σπάνια συναίνεση στη γαλλική πολιτική.

Εάν δεν προκύψει κυβερνητική συνεργασία, σύμφωνα με το Σύνταγμα νέες εκλογές θα γίνουν σε ένα χρόνο. Αυτό σημαίνει φυσικά μια περίοδος παράλυσης που άπτεται πολύ πιο πέρα ​​από τον προϋπολογισμό και σε άλλους τομείς πολιτικής, καθώς δεν είναι απίθανο να σχηματιστεί μια τεχνοκρατική κυβέρνηση χωρίς πραγματική εντολή.

Ο Μακρόν πιθανόν στην ομιλία του στις 14 Ιουλίου για την Ημέρα της Βαστίλης να κάνει έκκληση στους βουλευτές να αναζητήσουν λύσεις όταν επιστρέψουν στο κοινοβούλιο λίγες μέρες αργότερα.

Ακόμα κι έτσι, θα έχουν λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα για να σημειώσουν πρόοδο, προτού μετατοπιστεί η προσοχή στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στη Γαλλία και στη συνέχεια την περίοδο διακοπών του Αυγούστου - κατά τη διάρκεια της οποίας η γαλλική πολιτική τυπικά κατεβάζει ρολά.

Το «δράμα» θα πάρει νέα τροπή μετά τις καλοκαιρινές διακοπές καθώς από τη Γαλλία κανονικά απαιτείται να υποβάλει σχέδιο προϋπολογισμού στην Κομισιόν περίπου στα μέσα Οκτωβρίου.

Το πόσο αξιόπιστα θα τηρήσει αυτός ο προϋπολογισμός τις δεσμεύσεις για τη μείωση του ελλείμματος -και οποιαδήποτε χαλαρή περικοπή στο Παρίσι από την Επιτροπή εάν δεν το κάνει- θα παρακολουθείται στενά και από την Ιταλία, μια από τις επτά ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, με υπερβολικά ελλείμματα.

Η Μελόνι, η οποία υποσχέθηκε να φέρει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 7,4% εντός του ορίου της ΕΕ το 2026, αντιμετωπίζει η ίδια ένα δύσκολο έργο να καταρτίσει έναν προϋπολογισμό για το 2025 που θα κρατά το έλλειμμα σε καθοδική πορεία, ενώ παράλληλα θέλει να τηρήσει τη δέσμευσή της να μην αυξήσει τους φόρους.

Μερικοί από τους συμμάχους της στον κυβερνητικό συνασπισμό της έσπευσαν ήδη να εντοπίσουν μια πιθανή αλλαγή καθώς κατέστη σαφές ότι οι αριστεροί που είναι υπέρ των υψηλών δαπανών αναδείχθηκαν νικητές στις εκλογές

«Αντίο στους ευρωπαϊκούς κανόνες για το έλλειμμα», έγραε στο X ο Κλαούντιο Μπόργκι, γερουσιαστής της Λέγκας του Βορρά.