Moody’s: Υποβάθμισε τη γαλλική οικονομία - Καμπανάκι για την πορεία της
Shutterstock
Shutterstock

Moody’s: Υποβάθμισε τη γαλλική οικονομία - Καμπανάκι για την πορεία της

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s ανακοίνωσε  πως υποβαθμίζει στο Aa3 το αξιόχρεο του δημοσίου της Γαλλίας, μόλις μερικές ώρες αφού ο Φρανσουά Μπαϊρού διορίστηκε νέος πρωθυπουργός από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Η υποβάθμιση «αντανακλά την άποψή μας πως τα δημόσια οικονομικά της Γαλλίας  θα εξασθενίσουν ουσιωδώς κατά τη διάρκεια των προσεχών ετών εξαιτίας της πολιτικής πολυδιάσπασης που μπορεί στο προβλεπτό μέλλον να εμποδίσει σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή»  ανέφερε ο οίκος.

Ο Moody’s, που υποβάθμισε την προοπτική του αξιόχρεου του γαλλικού κράτους (Aa2 τότε) σε αρνητική τον Οκτώβριο, προειδοποίησε την ημέρα της ψήφου δυσπιστίας κατά της προηγούμενης κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ την 4η Δεκεμβρίου πως θα μπορούσε να έχει  αρνητικό αντίκτυπο.  Ο οίκος χαρακτήρισε σταθερή την προοπτική στη νέα αξιολόγηση.

«Ο οίκος Moody’s ανακοίνωσε τη μεταβολή του αξιόχρεου της Γαλλίας υπογραμμίζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις στο κοινοβούλιο και την τρέχουσα αβεβαιότητα ως προς τη βελτίωση των δημοσίων οικονομικών μας. Το καταγράφω», έγραψε σε ανάρτησή του ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας Αντουάν Αρμάντ, στην οποία επισήμαινε: «Ο διορισμός του Φρανσουά Μπαϊρού στη θέση του πρωθυπουργού και η επαναβεβαίωση της βούλησής μας να μειώσουμε το έλλειμμα δίνουν σαφή απάντηση».

 Ένας στόχος ζωής

Η μείωση χρέους  και ελλείμματος υπήρξε η έμμονη ιδέα του Μπαϊρού καθ’ όλη την πολιτική του πορεία, μεταδίδει η Deutsche Welle. Και επί τούτου ξεκίνησε άλλωστε την παρθενική του ομιλία από τη νέα του θέση: «Είναι ηθική υποχρέωση προς τα παιδιά μας να μην τους αφήσουμε το βάρος του δικού μας χρέους», υπογράμμισε. Έτσι, όλοι περιμένουν να δουν πως θα τα καταφέρει να επιβιώσει τουλάχιστον για κάποιους μήνες, δημιουργώντας πλειοψηφίες έστω κατά θέμα.

Ως αρχηγός του κέντρου (Modem) έχει το πλεονέκτημα να μπορεί να συνομιλεί και με τη Δεξιά και με την Αριστερά. Το μεγάλο μειονέκτημά του όμως για τους αποκαλούμενους αντι-Mακρονικούς είναι ότι βοήθησε τον πρόεδρο στην πρώτη εκλογή του το 2017 και του παρέμεινε έως τα χθες πιστός.

Αυτό πιθανώς να αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο στην αναζήτηση συμμάχων πέραν των σίγουρων «μακρονικών» και να οδηγήσει τελικά τη Γαλλία σε νέες πολιτικές περιπέτειες. Δεν είναι η αρχή της κρίσης, αλλά σίγουρα δεν είναι και το τέλος της.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle