Γαλλία: Πλήγμα η υποβάθμιση από S&P - Καθησυχαστικός ο Λεμέρ
Ludovic Marin, Pool via AP
Ludovic Marin, Pool via AP

Γαλλία: Πλήγμα η υποβάθμιση από S&P - Καθησυχαστικός ο Λεμέρ

H επικείμενη αναμέτρηση των ευρωεκλογών δεν βοήθησε τελικά τη Γαλλία στο να αποφύγει τον υποβιβασμό της πιστοληπτικής της ικανότητας από τον οίκο Standard & Poor´s, αναφέρεται σε δημοσίευμά της η DW. 

Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor's υποβάθμισε την Παρασκευή την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας από ΑΑ σε ΑΑ-, σε μια κίνηση που υπονομεύει τις προσπάθειες της γαλλικής κυβέρνησης να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της χώρας. 

Πάντως, οι «προοπτικές» της γαλλικής οικονομίας παραμένουν «σταθερές». Όπως είχε συμβεί και με την προηγούμενη υποβάθμιση στα τέλη Απριλίου από την Fitch, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ εμφανίστηκε καθησυχαστικός και ξεκαθάρισε ότι το γαλλικό δημοσιονομικό έλλειμμα θα συρρικνωθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2027.

Ο Λεμέρ ανέφερε ότι η πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας εξακολουθεί να είναι πολύ καλή λέγοντας χαρακτηριστικά ότι από το 18 έπεσε στο 17 στα 20. Ωστόσο, έντονες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που κατηγόρησαν την κυβέρνηση για έλλειψη αξιοπιστίας, ενώ τη Δευτέρα θα συζητηθεί στη γαλλική Εθνοσυνέλευση μία ακόμη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Ατάλ.

«Προειδοποιητική βολή» για το Παρίσι

«Είναι μια σοβαρή προειδοποιητική βολή για την κυβέρνηση» γράφει το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Le Monde. «Εδώ μας έφτασε η ελεεινή διαχείριση του Εμανουέλ Μακρόν» φωνάζουν από την πλευρά τους οι «Ρεπουμπλικανοί» της δεξιάς. Αν και εκτιμάται ότι τελικά δεν θα υπάρξουν παρά ελάχιστες επιπτώσεις στους όρους χρηματοδότησης της χώρας, η υποβάθμιση από τον οίκο S&P θεωρείται σοβαρό κτύπημα για την κυβέρνηση και την αξιοπιστία της, που ήταν ένα από τα βασικά της πλεονεκτήματα, σύμφωνα με την Deutsche Welle. 

Μια αξιοπιστία που άρχισε ήδη να φθίνει πριν από μήνες με τη θεαματική διόγκωση του ελλείμματος στον κρατικό προϋπολογισμό, που έφτασε στο 5,5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ), κάτι που επισημαίνει και ο οίκος S&P. Παράλληλα, στηλιτεύει το ύψος του δημοσίου χρέους, που έχει φτάσει στο 112% του ΑΕΠ. Για την εξυπηρέτησή του, εκτιμάται ότι η Γαλλία θα χρειαστεί περίπου 300 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2024.

Πηγή: Deutsche Welle, ΑΠΕ