Το Συμβούλιο της Ευρώπης κάλεσε γι΄άλλη μια φορά τη Μάλτα να αγωνιστεί πιο αποτελεσματικά κατά της διαφθοράς στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της αστυνομίας, σε μια έκθεση προόδου που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
«Η Μάλτα διαθέτει, στα χαρτιά, ένα εντυπωσιακό οπλοστάσιο δημόσιων θεσμών που διασφαλίζουν τις λειτουργίες του ελέγχου και της ισορροπίας των εξουσιών», σημειώνει σε μια ανακοίνωση η Ομάδα των Κρατών κατά της διαφθοράς (Greco), ένα από τα όργανα του Συμβουλίου.
«Η αποτελεσματικότητα (των θεσμών αυτών) αμφισβητείται ωστόσο εδώ και μερικά χρόνια λόγω ενός κύματος συζητήσεων όσον αφορά την ακεραιότητα υψηλόβαθμων δημόσιων αξιωματούχων», υπογραμμίζει.
«Ορισμένοι θεσμοί, όπως η Μόνιμη Επιτροπή κατά της Διαφθοράς, δεν έχουν παραγάγει κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα στη διάρκεια 30 χρόνων ύπαρξης», υπενθυμίζει η Greco.
Οι αιτιάσεις, διευκρινίζει, αφορούν «τη χρήση των κρατικών πόρων, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις προσκλήσεις για υποβολή προσφορών, τον εφοδιασμό σε ενέργεια, την πώληση γης ή την ανάθεση συμβολαίων και τις δημόσιες θέσεις απασχόλησης».
«Η έκθεση αυτή είναι μια έκκληση σε δράση: εύχομαι οι μαλτέζικες αρχές να δώσουν γρήγορα συνέχεια στις συστάσεις της Greco», δήλωσε ο πρόεδρος της αρχής αυτής, ο Κροάτης Μαρίν Μρτσέλα.
Επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της «σε άτομα που κατέχουν υψηλόβαθμα αξιώματα στο πλαίσιο της εκτελεστικής εξουσίας (υπουργούς και υψηλόβαθμους δημόσιους υπαλλήλους) και στο πλαίσιο των μαλτέζικων αστυνομικών δυνάμεων», η Greco «υπογραμμίζει πως μέχρι σήμερα καμία πειθαρχική ή ποινική απόκριση δεν φαίνεται να έχει υπάρξει σε έναν ορισμένο αριθμό ισχυρισμών» που έχουν διατυπωθεί σε βάρος τους.
Η Greco θα αποτιμήσει στις αρχές του 2021 την εφαρμογή 23 συστάσεων που απευθύνει στη Μάλτα στην 60σέλιδη αυτή έκθεση.
Ιδιαίτερος λόγος γίνεται στην έκθεση για τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια, η οποία σκοτώθηκε στη Μάλτα τον Οκτώβριο του 2017 από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της αφού είχε «εντοπίσει πολλές ανωμαλίες στη διεξαγωγή δημόσιων υποθέσεων τα τελευταία χρόνια».
Η έρευνα «οδήγησε στη σύλληψη τριών υπόπτων τους οποίους πολλοί θεωρούν ως απλούς εκτελεστές οι οποίοι έδρασαν με παραγγελία προσώπων με επιρροή», σημειώνει η Greco.
Θεματοφύλακας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην ευρωπαϊκή ήπειρο, το Συμβούλιο της Ευρώπης, που έχει την έδρα του στο Στρασβούργο, αριθμεί 47 κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ρωσία και η Τουρκία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ