Γαλλία: Το συνταξιοδοτικό «απειλεί» ξανά την κυβέρνηση Μπαϊρού
Ludovic Marin, Pool via AP
Ludovic Marin, Pool via AP

Γαλλία: Το συνταξιοδοτικό «απειλεί» ξανά την κυβέρνηση Μπαϊρού

 Ανοιχτή «πληγή» για την κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν ήδη από το 2023 είναι το συνταξιοδοτικό, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος δέχεται μέχρι και σήμερα «πυρά» για την αύξηση του ορίου ηλικίας. Τώρα, το ίδιο θέμα αποτελεί απειλή και για τον πρωθυπουργό του, Φρανσουά Μπαϊρού.

Παρά τις απεργίες και τις διαδηλώσεις, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν τις αψήφισε το 2023, αυξάνοντας την ηλικία συνταξιοδότησης στη Γαλλία κατά δύο έτη, δηλαδή από τα 62 στα 64 χρόνια, υποστηρίζοντας ότι ήταν ο μόνος τρόπος για να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας του.

Τώρα, μια αξιολόγηση αυτή την εβδομάδα από την ανεξάρτητη δημόσια ελεγκτική υπηρεσία της χώρας σχετικά με το μέγεθος του συνταξιοδοτικού ελλείμματος θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τη συζήτηση σχετικά με τη «διχαστική» μεταρρύθμιση και να βυθίσει την εύθραυστη, γεμάτη χρέη κυβέρνηση Μακρόν ξανά σε κρίση, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters

Ειδικότερα, ο Φρανσουά Μπαϊρού, ο τελευταίος πρωθυπουργός του Μακρόν, ζήτησε την οριστική εκτίμηση της ελεγκτικής υπηρεσίας για το έλλειμμα - οι εκτιμήσεις για το οποίο κυμαίνονται από 6 έως 45 δισεκατομμύρια ευρώ, αφού προσφέρθηκε να επαναδιαπραγματευτεί την αναδιαμόρφωση των συντάξεων με αντάλλαγμα την υποστήριξη των σοσιαλιστών βουλευτών.

Τα συνδικάτα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης από την αριστερά και την άκρα δεξιά θέλουν να καταργηθεί η μεταρρύθμιση που φέρει την υπογραφή του Μακρόν.

Στο πλαίσιο της προσφοράς του, ο Μπαϊρού, ζήτησε από τους εργοδότες και τα συνδικάτα να σχηματίσουν ένα «κονκλάβιο» για να σχεδιάσουν μια πιο αποδεκτή μεταρρύθμιση.

Ζύγισε επίσης τη δική του άποψη για το έλλειμμα συντάξεων, το οποίο εκτιμάται σε 6 δισεκατομμύρια ευρώ (6,3 δισεκατομμύρια δολάρια) από το ανεξάρτητο συμβούλιο συνταξιοδοτικών συμβουλών.

Μάλιστα, ο Μπαϊρού δήλωσε ότι το πραγματικό χάσμα μεταξύ των εισφορών των εργαζομένων, των εργοδοτών και των πληρωμών ανέρχεται σε 45 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επιδοτήσεις που χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους και χρησιμοποιούνται για τη μείωση του ελλείμματος.

Εάν η δημόσια ελεγκτική υπηρεσία συμφωνήσει την Πέμπτη με την εκτίμηση του Μπαϊρού για μεγαλύτερο έλλειμμα, αυτό θα μπορούσε να υπονομεύσει το επιχείρημα της αριστεράς ότι η Γαλλία μπορεί να αντέξει οικονομικά να ακυρώσει  την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης και πιθανόν να καθησυχάσει τους επενδυτές που ανησυχούν για την κατάσταση των σαθρών δημόσιων οικονομικών της Γαλλίας.

Σημειώνεται ότι, πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης αποτελεί απαραίτητη κίνηση για την προσαρμογή των δημόσιων οικονομικών της χώρας σε έναν ταχέως γηράσκοντα πληθυσμό.

Ωστόσο, εάν η δημόσια ελεγχτική υπηρεσία κρίνει ότι το έλλειμμα είναι σύμφωνο με τις εκτιμήσεις του γνωμοδοτικού συμβουλίου, αυτό θα ενθαρρύνει όσους πιέζουν για τη μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης, φέρνοντας τη συζήτηση για τις συντάξεις ξανά στο προσκήνιο της γαλλικής πολιτικής.