Γαλλία: Ζητά παράταση από ΕΕ για την κατάθεση σχεδίου για το δημοσιονομικό της έλλειμμα
shutterstock
shutterstock
Investing

Γαλλία: Ζητά παράταση από ΕΕ για την κατάθεση σχεδίου για το δημοσιονομικό της έλλειμμα

Η Γαλλία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρατείνει πέραν της 20ης Σεπτεμβρίου την προθεσμία για την υποβολή ενός σχεδίου μείωσης του δημόσιου ελλείμματος, ώστε να ευθυγραμμιστεί με το σχέδιο προϋπολογισμού του Παρισιού για το 2025, ανέφερε την Κυριακή η La Tribune du Dimanche, επικαλούμενη το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, σύμφωνα με το Investing.

Η Γαλλία θα μπορούσε να δει το δημοσιονομικό της έλλειμμα να αυξάνεται απροσδόκητα φέτος και το επόμενο έτος, εάν δε βρεθούν επιπλέον εξοικονομήσεις, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών σε επιστολή του προς τους νομοθέτες, νωρίτερα αυτό το μήνα, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης βυθίζεται βαθύτερα στην πολιτική κρίση.

Η επιδείνωση των οικονομικών έχει θέσει το Παρίσι σε πειθαρχική διαδικασία στην ΕΕ και έχει αφήσει τον νέο πρωθυπουργό Μισέλ Μπαρνιέ να αντιμετωπίζει σκληρά ερωτήματα, καθώς προσπαθεί να σχηματίσει νέα κυβέρνηση και να προετοιμάσει προϋπολογισμό έως την 1η Οκτωβρίου, με την απειλή κοινοβουλευτικής ψήφου δυσπιστίας να πλανάται πάνω του.

«Η Γαλλία ζήτησε μια τέτοια παράταση», ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών στην εφημερίδα La Tribune, χωρίς να διευκρινίσει πόσο καιρό ζήτησε.

Αυτό έγινε για να «διασφαλιστεί η συνοχή του σχεδίου αυτού και του σχεδίου προϋπολογισμού του 2025», ανέφερε το υπουργείο.

Το υπουργείο δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η 20η Σεπτεμβρίου προβλέπεται στους κανόνες, αλλά τα κράτη μέλη μπορούν να συμφωνήσουν με την Επιτροπή να παρατείνουν την προθεσμία αυτή κατά ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

«Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε σε αυτό το στάδιο αν έχουμε λάβει το αίτημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα σημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση του Μπαρνιέ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει δύσκολες επιλογές μεταξύ της περικοπής των δαπανών και της αύξησης των φόρων ή της απώλειας της αξιοπιστίας της Γαλλίας έναντι των εταίρων της στην ΕΕ και των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Ο Μακρόν όρισε τον 73χρονο Μπαρνιέ, συντηρητικό και πρώην διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, ως πρωθυπουργό την Πέμπτη, επισφραγίζοντας μια δίμηνη αναζήτηση μετά την απόφασή του να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές, οι οποίες τελικά έφεραν ένα κοινοβούλιο χωρίς ψήφο.

Ο Μπαρνιέ δήλωσε το Σάββατο ότι δεν μπορεί να κάνει θαύματα και ότι θέλει να επαναφέρει την τάξη στα οικονομικά της Γαλλίας.

Η αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP), το μεγαλύτερο μπλοκ στο κοινοβούλιο, και το ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό (RN) έχουν μαζί την πλειοψηφία και θα μπορούσαν να εκδιώξουν τον πρωθυπουργό μέσω μιας ψήφου δυσπιστίας, εάν αποφάσιζαν να συνεργαστούν.

Το RN έδωσε τη σιωπηρή έγκρισή του στον Μπαρνιέ, αναφέροντας μια σειρά από προϋποθέσεις για να μην υποστηρίξει μια ψήφο δυσπιστίας, καθιστώντας το de facto τον βασιλικό παράγοντα της νέας κυβέρνησης.

Μιλώντας την Κυριακή, η ηγέτιδα του RN, Μαρίν Λεπέν, δήλωσε ότι το κόμμα της θέλει να δει τον Μπαρνιέ να εφαρμόζει μέτρα που θα σέβονται τα 11 εκατ. ανθρώπους που το ψήφισαν.

«Εάν τις επόμενες εβδομάδες οι Γάλλοι ξεχαστούν ή τύχουν κακής μεταχείρισης, δε θα διστάσουμε να καταψηφίσουμε την κυβέρνηση», δήλωσε σε δημόσια συγκέντρωση στη βόρεια Γαλλία.