Στην ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας, τη διαβόητη FSB, ανέθεσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στη γέφυρα του Κερτς, που συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία και στην οποία σημειώθηκε έκρηξη το πρωί του Σαββάτου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι και να προκληθούν σοβαρές ζημιές.
Με διάταγμα που εξέδωσε ο Πούτιν, η FSB αναλαμβάνει να ενισχύσει τα μέτρα προστασίας σε όλες τις υποδομές που εφοδιάζουν με ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο την κριμαϊκή χερσόνησο.
Η Μόσχα, δια της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, κατηγόρησε την Ουκρανία για τρομοκρατία.
Το Κίεβο πάντως, υπονόησε ότι η έκρηξη ήταν το αποτέλεσμα μιας «εσωτερικής» διαμάχης στους κύκλους της εξουσίας στη Μόσχα, διαβεβαιώνοντας ότι από πίσω κρύβεται «ρωσικός δάκτυλος».
«Σημειώνουμε ότι το φορτηγό που εξερράγη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μπήκε στη γέφυρα από τη ρωσική πλευρά. Επομένως, στη Ρωσία θα πρέπει να αναζητηθούν οι απαντήσεις. Όλα αυτά υποδηλώνουν σαφέστατα ένα ρωσικό ίχνος», ανέφερε ο σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Μιχαήλο Ποντόλιακ.
Ουκρανικά ΜΜΕ: Αυτός είναι ο οδηγός του φορτηγού που εξερράγη
Το ουκρανικό μέσο Tpyxa αναφέρει ότι ο άνδρας που οδηγούσε το φορτηγό το οποίο προκάλεσε την έκρηξη στη Γέφυρα της Κριμαίας ονομάζεται Μαχίρ Γιουσόμποφ και είναι 51 ετών.
They are also talking about the fact that it was an underwater explosion. Or an explosive device mounted on supports. Maybe by boat. That is, the truck version is not the only one. https://t.co/5ewe1MeYOP
— ТРУХА⚡️English (@TpyxaNews) October 8, 2022
Τα σενάρια για την έκρηξη
Πολλές είναι οι θεωρίες που έχουν ήδη αναπτυχθεί για την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας, κάποιοι άλλοι για δουλειά ανταρτών της Κριμαίας ή για πυραυλική επίθεση και κάποια για βομβιστή αυτοκτονίας.
Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν έχουν αποκαλύψει λεπτομέρειες όπως συνέβη και με τη «μυστηριώδη» επίθεση στη ρωσική αεροπορική βάση της Κριμαίας τον περασμένο Αύγουστο. Σύμφωνα με το BBC, τόσο η επίθεση στη βάση Σάκι όσο και αυτή στη γέφυρα στα στενά του Κερτς, αποτελούν τμήμα μιας ευρύτερης προσπάθειας: να πληγεί η δυνατότητα της Ρωσίας να χρησιμοποιεί την Κριμαία ως βάση για τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Νότια Ουκρανία.
Η γέφυρα (πρόκειται ουσιαστικά για δύο γέφυρες, μία οδική και μία σιδηροδρομική) αποτελεί ζωτικής σημασίας για τον ανεφοδιασμό των ρωσικών δυνάμεων. Χωρίς αυτή, η Μόσχα θα δυσκολευτεί ακόμα περισσότερο να στείλει στρατεύματα και εξοπλισμό, προκειμένου να αποκρούσει την ουκρανική αντεπίθεση βόρεια της Χερσώνας.
Ποια θα είναι η ρωσική απάντηση
Με μήκος 19 χιλιόμετρα και ύψος μεγαλύτερο από το Άγαλμα της Ελευθερίας, η γέφυρα του Κερτς στην Κριμαία ήταν το διαμάντι στο στέμμα των έργων υποδομής του Πούτιν και τα ρωσικά ΜΜΕ την περιέγραφαν ως την «κατασκευή του αιώνα».
Όταν ο Ρώσος πρόεδρος την εγκαινίασε τον Μάιο του 2018, καυχήθηκε για τη σημασία της. Τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί από το πρωί του Σαββάτου, φέρνουν ακόμα σε πιο δεινή θέση τον Πούτιν, ο οποίος βλέπει τις ρωσικές δυνάμεις να υποχωρούν και τον ουκρανικό στρατό να ανακαταλαμβάνει διαρκώς εδάφη στην ανατολική και νότια Ουκρανία.
Η γέφυρα του Κερτς αποτελεί βασική γραμμή εφοδιασμού, όχι μόνο για τις ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται στην κατεχόμενη Κριμαία, αλλά και για άλλες περιοχές της νότιας Ουκρανίας. Παρότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι τροφοδοσίας της Κριμαίας, συμπεριλαμβανομένων των λιμανιών της, η έκρηξη και η ζημιά στη γέφυρα είναι εξαιρετικά σημαντική σε ένα μέρος που μέχρι πρόσφατα θεωρείτο από τη Ρωσία ότι οι Ουκρανοί δεν μπορούσαν να το πλησιάσουν.
Η Μόσχα, έστω κι αν δεν το έλεγε δημόσια, πάντα είχε στα σενάριά της, το ενδεχόμενο στοχοποίησης της γέφυρας. Γι' αυτό και από τις πρώτες μέρες της εισβολής, προειδοποίησε για αντίποινα.
«Το πώς απαντά η Μόσχα είναι το μεγάλο ερώτημα. Όμως ήταν ερώτημα που φαινόταν όλο και πιο δυναμικά, καθώς η Ουκρανία είχε ασκήσει πίεση με την επιτυχή αντεπίθεση τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας μεταξύ των ρωσικών ελίτ και σχολιαστών για τη διεξαγωγή του πολέμου του Πούτιν», σημειώνει ο «Guardian».
Το βέβαιο είναι πάντως ότι η έκρηξη στη γέφυρα, αποτελεί τεράστια προπαγανδιστική νίκη για το Κίεβο, που όπως επισημαίνει, η βρετανική εφημερίδα, «θα θεωρηθεί ένδειξη ότι όχι μόνο δεν φοβάται τις πυρηνικές απειλές του Πούτιν, αλλά και ότι πιστεύει ότι κερδίζει τον πόλεμο».
Διαβάστε ακόμη:
Γέφυρα της Κριμαίας: Μερική αποκατάσταση της κυκλοφορίας - Τα σενάρια για την έκρηξη