Γέλεν: Θα αντιδράσουμε στις «αθέμιτες οικονομικές πρακτικές» της Κίνας
AP
AP

Γέλεν: Θα αντιδράσουμε στις «αθέμιτες οικονομικές πρακτικές» της Κίνας

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν ξεκίνησε την τετραήμερη επίσκεψή της στο Πεκίνο, ζητώντας μεταρρυθμίσεις στην αγορά της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου και προειδοποιώντας ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα αντιδράσουν στις «αθέμιτες οικονομικές πρακτικές» της Κίνας, όπως τις χαρακτήρισε.

Η Γέλεν έκανε τις παρατηρήσεις αυτές σε συνάντηση με αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, μετά από μια πρωινή συνάντηση με τον πρώην τσάρο της κινεζικής οικονομίας Λιου Χε, στενό έμπιστο του προέδρου Σι Τζινπίνγκ. Αργότερα αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Λι Γιανγκ.

«Επιδιώκουμε έναν υγιή οικονομικό ανταγωνισμό που ωφελεί τους Αμερικανούς εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις και να συνεργαστούμε για τις παγκόσμιες προκλήσεις», έγραψε η Γέλεν στο Twitter λίγο μετά την άφιξή της στο Πεκίνο το βράδυ της Πέμπτης.

Το ταξίδι της Γέλεν εντάσσεται σε μια σειρά επισκέψεων με στόχο την αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου μετά την κατάρριψη από τον αμερικανικό στρατό ενός κυβερνητικού κινεζικού αερόστατου πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επισκέφθηκε το Πεκίνο τον περασμένο μήνα και συμφώνησε με τον Σι ότι η αμοιβαία αντιπαλότητα δεν πρέπει να εκτραπεί σε σύγκρουση, ενώ ο απεσταλμένος του Μπάιντεν για το κλίμα Τζον Κέρι αναμένεται να επισκεφθεί το Πεκίνο αργότερα αυτόν τον μήνα.

Η αμερικανική διπλωματική ώθηση έρχεται πριν από μια πιθανή συνάντηση μεταξύ του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Σι μόλις πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο η σύνοδος κορυφής της Ομάδας των 20 στο Νέο Δελχί ή η σύνοδος της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού που έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο στο Σαν Φρανσίσκο.

Η Γέλεν δήλωσε ότι ήρθε στην Κίνα για να εμβαθύνει την επικοινωνία και να εργαστεί προς την κατεύθυνση μιας "σταθερής και εποικοδομητικής σχέσης" μεταξύ των δύο χωρών, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Ουάσινγκτον θα ενεργήσει για να προστατεύσει τα συμφέροντα της εθνικής της ασφάλειας και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών να διασφαλίσουμε ότι έχουμε άμεσες και σαφείς γραμμές επικοινωνίας σε ανώτερα επίπεδα», ανέφερε η Γέλεν σε ένα προετοιμασμένο κείμενο.

Οι τακτικές ανταλλαγές θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις δύο χώρες να παρακολουθούν τους οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς κινδύνους σε μια εποχή που η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει «αντίθετους ανέμους όπως ο παράνομος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι παρατεταμένες επιπτώσεις της πανδημίας», πρόσθεσε η Γέλεν.

Η Γέλεν δήλωσε ότι θα καταστήσει σαφές στους Κινέζους αξιωματούχους ότι η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει «έναν πλήρη διαχωρισμό των οικονομιών μας», αλλά θα εκφράσει τις ανησυχίες της για τη χρήση εκτεταμένων επιδοτήσεων για κρατικές επιχειρήσεις και εγχώριες επιχειρήσεις, τα εμπόδια στην πρόσβαση στην αγορά για τις ξένες επιχειρήσεις και τις πρόσφατες «τιμωρητικές ενέργειες» κατά των αμερικανικών επιχειρήσεων.

Η Γέλεν εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για τους νέους κινεζικούς ελέγχους των εξαγωγών σε γάλλιο και γερμάνιο, κρίσιμα ορυκτά που χρησιμοποιούνται σε τεχνολογίες όπως οι ημιαγωγοί. Είπε ότι η Ουάσινγκτον αξιολογεί ακόμη τον αντίκτυπο της κίνησης αυτής, αλλά υπογραμμίζει την ανάγκη για "ανθεκτικές και διαφοροποιημένες αλυσίδες εφοδιασμού".

Μεταρρυθμίσεις με τις αγορές στο επίκεντρο

Η Γέλεν έβαλε επίσης στο στόχαστρο την προγραμματισμένη οικονομία της Κίνας, προτρέποντας το Πεκίνο να επιστρέψει σε πιο προσανατολισμένες στην αγορά πρακτικές που στήριξαν την ταχεία ανάπτυξή της τα προηγούμενα χρόνια.

«Μια στροφή προς τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς θα ήταν προς το συμφέρον της Κίνας», δήλωσε η πρώην κορυφαία κεντρική τραπεζίτης των ΗΠΑ στα στελέχη των αμερικανικών επιχειρήσεων.

«Η προσέγγιση με βάση την αγορά βοήθησε στην ταχεία ανάπτυξη της Κίνας και βοήθησε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους να βγουν από τη φτώχεια. Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη οικονομική ιστορία επιτυχίας».

Η Γέλεν σημείωσε ότι η τεράστια και αυξανόμενη μεσαία τάξη της Κίνας παρέχει μια μεγάλη αγορά για τα αμερικανικά αγαθά και υπηρεσίες και τόνισε ότι οι στοχευμένες ενέργειες της Ουάσινγκτον κατά της Κίνας βασίζονται σε ανησυχίες εθνικής ασφάλειας.

«Επιδιώκουμε τη διαφοροποίηση, όχι την αποσύνδεση», είπε. «Μια αποσύνδεση των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου θα ήταν αποσταθεροποιητική για την παγκόσμια οικονομία και θα ήταν πρακτικά αδύνατο να πραγματοποιηθεί».

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι αναμένουν επίσης από την Γέλεν να εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις του νέου νόμου της Κίνας για την αντικατασκοπεία στις αμερικανικές επιχειρήσεις και να προειδοποιήσει το Πεκίνο για τις συνέπειες της παροχής θανατηφόρας βοήθειας στη Ρωσία.

Κινέζοι αξιωματούχοι, εν τω μεταξύ, αναμένεται να εκφράσουν ανησυχίες για τα σχέδια της κυβέρνησης Μπάιντεν να περιορίσει τις επενδύσεις αμερικανικών εταιρειών στην Κίνα, σε μια εποχή που η οικονομία της Κίνας ανακάμπτει πιο αργά από ό,τι αναμενόταν από τα λουκέτα του COVID και η αγορά εργασίας είναι δύσκολη.