Κορυφαίοι ηγέτες σπεύδουν στην Ινδονησία για τη σύνοδο του G20. Οι περισσότεροι αρχίζουν προκαταρκτικές επαφές και περιοδείες πολλές ημέρες πριν. Κάποιοι δίνουν ατύπως το παρών στη σύνοδο κορυφής των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στην Καμπότζη, όπως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Άλλοι επιλέγουν διμερείς επαφές με το βλέμμα στραμμένο σε αναδυόμενες οικονομίες, όπως ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς που επισκέπτεται το Βιετνάμ και τη Σιγκαπούρη. Είναι μία πρόγευση για το μέλλον, που εγκυμονεί νέα γεωπολιτικά στοιχήματα, πολλά υποσχόμενες ευκαιρίες, αλλά και απρόβλεπτες γεωπολιτικές κρίσεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού Ωκεανού, όπως σημειώνει η Deutsche Welle.
Παράδειγμα: Συμμετέχοντες στο Οικονομικό Φόρουμ Ασίας-Ειρηνικού για τη Γερμανική Οικονομία, που έγινε φέτος στη Σιγκαπούρη, ανέφεραν στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι εάν ποτέ υλοποιηθεί το ακραίο γεωπολιτικό σενάριο, δηλαδή μία επίθεση της Κίνας στην Ταϊβάν, η Γερμανία θα βρισκόταν αντιμέτωπη με προβλήματα πολύ σοβαρότερα από την αύξηση των τιμών στο φυσικό αέριο την επαύριο του πολέμου στην Ουκρανία. Ήδη εξετάζεται στη Γερμανία μία μεγαλύτερη «διαφοροποίηση» στις στρατηγικές συνεργασίες της χώρας. Εάν επρόκειτο για επενδυτικό προϊόν, θα μιλούσαμε για μεγαλύτερη «διασπορά κινδύνου». Το ζητούμενο είναι να μην βρεθεί μελλοντικά η Γερμανία σε μία εμπορική εξάρτηση από την Κίνα, παρόμοια ή και πιο επώδυνη της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία, στην οποία είχε περιέλθει τα τελευταία χρόνια.
Αλλά αυτό δεν είναι εύκολο. Μιλώντας στην οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt ο επικεφαλής της Siemens Ρόλαντ Μπους, προειδοποιεί ότι η «διαφοροποίηση» από την Κίνα δεν είναι εφικτή χωρίς ...την ίδια την Κίνα! Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζει, «στην Κίνα, μεταξύ άλλων, η γερμανική οικονομία κερδίζει ένα μεγάλο κομμάτι από τα έσοδα που θα αξιοποιήσει για νέες επενδύσεις, είτε για έρευνα και ανάπτυξη, είτε για να εδραιωθεί σε νέες αγορές. (...) Όποιος θέλει να επιτύχει υψηλότερη ανάπτυξη σε νέες αναδυόμενες αγορές, θα πρέπει να τη χρηματοδοτήσει μέσω κερδοφορίας στις αγορές που ήδη υπάρχουν».
Η ομάδα G20, στην οποία συμμετέχουν οι πιο ισχυρές βιομηχανικές χώρες της Δύσης και οι μεγαλύτερες αναδυόμενες αγορές - μεταξύ αυτών και η Τουρκία - είχε συσταθεί για πρώτη φορά το 1999 σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών. Αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού και το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Ρηξικέλευθες αποφάσεις μάλλον δεν αναμένονται στη σύνοδο της Ινδονησίας, ούτε για τις σινοαμερικανικές σχέσεις, ούτε και για τον πόλεμο στην Ουκρανία - όταν μάλιστα έχει ακυρώσει τη συμμετοχή του ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος εκπροσωπείται από τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Ένα ερώτημα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος είναι αν θα ευοδωθούν οι προσπάθειες του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για μία διμερή συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου.
Πηγή: DW