«Καζάνι που βράζει» θυμίζει πλέον η Μέση Ανατολή, στον απόηχο της πτώσης του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία από τους τζιχαντιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ. Η Τουρκία επιδιώκει ρόλο ρυθμιστή στις εξελίξεις, αποστέλλοντας τον επικεφαλής της MIT, Ιμπραήμ Καλίν, στη Δαμασκό. Την ίδια ώρα, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για το ξέσπασμα ενός πολέμου με το Ιράν.
Ξεκινώντας από τη Συρία, η οργάνωση του ηγέτη των ισλαμιστών ανταρτών, Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) βάζει τη σφραγίδα της στο συριακό κράτος.
Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, η ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ επηρεάζει ολόκληρη τη διεθνή σκακιέρα. Ήδη, το Ισραήλ και η Τουρκία προσπαθούν να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους, κάτι που προκαλεί ανησυχία στις ΗΠΑ.
Προειδοποίηση Μπλίνκεν: Να μην υπάρξουν συγκρούσεις στη Συρία
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν επισκέπτεται χώρες της Μ. Ανατολής, όπως η Ιορδανία.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μπλίνκεν σε δηλώσεις που παραχώρησε από την Άκαμπα της Ιορδανίας, όπου είχε συνομιλίες για την κατάσταση στη Συρία, αναφέρθηκε στις στρατιωτικές ενέργειες της Τουρκίας και του Ισραήλ στο συριακό έδαφος τις τελευταίες ημέρες.
«Σε ό,τι αφορά τους πολλούς παράγοντες που έχουν πραγματικά συμφέροντα στη Συρία, είναι επίσης πολύ σημαντικό, σε αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο, να φροντίσουμε να μην ξεσπάσουν νέες συγκρούσεις», είπε.
Σχολιάζοντας τους βομβαρδισμούς του ισραηλινού στρατού σε αποθήκες όπλων, ο Μπλίνκεν είπε ότι το Ισραήλ δεν θέλει ο εξοπλισμός του συριακού στρατού να πέσει «σε λάθος χέρια», όπως σε «εξτρεμιστές ή τρομοκράτες».
Ο Αμερικανός υπουργός, που θα συναντηθεί την Παρασκευή (13/12) στην Τουρκία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε επίσης ότι μολονότι το PKK είναι μια διαρκής απειλή για την Άγκυρα, ταυτόχρονα «θέλουμε να αποφύγουμε να πυροδοτήσουμε νέες συγκρούσεις».
Επίσης, πρόσθεσε ότι η πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας SDF (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις), που στηρίζεται από τις ΗΠΑ, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Στη Δαμασκό ο αρχηγός της τουρκικής MIT Ιμπραήμ Καλίν (vid)
AP Photo/Emrah Gurel
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με αναφορές διεθνών ΜΜΕ, ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Ιμπραήμ Καλίν πραγματοποίησε την Πέμπτη (12/12) την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη συριακή πρωτεύουσα μετά την έναρξη της σύγκρουσης και την πτώση του καθεστώτος του προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ..
Πλάνα του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού NTV δείχνουν τον Καλίν να βγαίνει από το Τέμενος των Ομεϋάδων, περιστοιχισμένος από τους σωματοφύλακές του. Σύμφωνα με το κανάλι, ο Καλίν προσευχήθηκε στο ιστορικό τέμενος όπου μετέβη την Κυριακή (8/12) και ο ηγέτης των ανταρτών, ο Άμπου Μοχάμαντ αλ Τζολάνι.
NEW: Turkish Intel Chief Kalın is indeed in Damascus, he visited the Umayyad mosque and reportedly prayed there. pic.twitter.com/aiuJXh3LDZ
— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) December 12, 2024
Οι φήμες που ανέφεραν ότι και ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, βρισκόταν στη Δαμασκό μαζί με τον Καλίν, διαψεύστηκαν από το υπουργείο. «Ο υπουργός είναι στην Άγκυρα. Δεν έφυγε στη Δαμασκό», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, υπενθυμίζοντας ότι αναμένεται στην Τουρκία ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, εντός των επόμενων ωρών.
Σύμφωνα με το υπουργείο Πληροφοριών της Τουρκίας, ο Καλίν και ο επικεφαλής της κρατικής ασφάλειας του Κατάρ, Χαλφάν αλ Κάαμπι, θα συναντηθούν στη Δαμασκό με τον Τζολάνι και τον μεταβατικό πρωθυπουργό Μοχάμαντ αλ Μπασίρ.
Η Ντόχα δεν έχει ακόμη επιβεβαίωσει την άφιξη του Κάαμπι στη Δαμασκό. Η επίσκεψη του Καλίν είναι η πρώτη υψηλόβαθμου ξένου αξιωματούχου μετά την ανατροπή του Άσαντ, την Κυριακή. Η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ δεν έκανε κάποιο σχόλιο για την επίσκεψη.
Την ίδια ώρα, την Άγκυρα επισκεπτόταν ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών αρμόδιος για τις πολιτικές υποθέσεις, Τζον Μπας. Ο Αμερικανός αξιωματούχος είχε συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας της γείτωνος, Γιασάρ Γκιουλέρ.
Παράλληλα, την Παρασκευή (13/12) αναμένεται στην τουρκική πρωτεύουσα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, οπότε η παρουσία του αρχηγού των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στη Δαμασκό στέλνει ισχυρό μήνυμα στην αμερικανική πλευρά.
Ουάσινγκτον και Άγκυρα βρίσκονται σε μία ιδιότυπη διελκυστίνδα στη Συρία με επίκεντρο του Κουρδικό ζήτημα.
Νετανιάχου σε Σάλιβαν: Πρέπει να αποτρέψουμε κάθε τρομοκρατική δραστηριότητα από τη Συρία
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Πέμπτη (12/12) στον Αμερικανό Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν ότι είναι απαραίτητο να αποτραπεί οποιαδήποτε τρομοκρατική δραστηριότητα από τη Συρία εναντίον του Ισραήλ, μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Την Κυριακή (08/12), ο Νετανιάχου ανακοίνωσε μετά την πτώση Άσαντ ότι έδωσε εντολή στον στρατό να «πάρει τον έλεγχο» της ουδέτερης ζώνης του Γκολάν, στα νοτιοδυτικά της Συρίας.
Απαντώντας στο Παρίσι και το κάλεσμα που έκανε την Τετάρτη (11/12) στο Ισραήλ για να αποχωρήσει από την ουδέτερη ζώνη που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της χώρας αυτής και της Συρίας, καθώς και για σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, το Ισραήλ τόνισε ότι θα συνεχίσει να ενεργεί για να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών του.
Το γαλλικό ΥΠΕΞ τόνισε ότι οποιαδήποτε στρατιωτική ανάπτυξη στη ζώνη διαχωρισμού μεταξύ Ισραήλ και Συρίας συνιστά παραβίαση της συμφωνίας απεμπλοκής του 1974, η οποία πρέπει να τηρείται από τα συμβαλλόμενα μέρη, το Ισραήλ και τη Συρία.
«Αυτή η ενέργεια ήταν απαραίτητη για αμυντικούς λόγους λόγω των απειλών από τζιχαντιστικές ομάδες που δρουν κοντά στα σύνορα, προκειμένου να αποφευχθεί ένα σενάριο παρόμοιο με αυτό της 7ης Οκτωβρίου σε αυτήν την περιοχή», ανέφερε σήμερα το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, αναφερόμενο στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ που πυροδότησε τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.
Jerusalem Post: Οι επιχειρήσεις των IDF άλλαξαν ριζικά το μέγεθος της συριακής στρατιωτικής απειλής
Shutterstock
Συνολικά, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έχει εξαπολύσει περισσότερες από 500 επιθέσεις σε στρατιωτικά μέσα της Συρίας το τελευταίο 48ωρο, μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ. Κάτι που έχει αλλάξει ριζικά το ύψος της απειλής που θα μπορούσε να αποτελέσει το οποιοδήποτε μελλοντικό συριακό καθεστώς για το Ισραήλ, όπως ανέφεραν την Πέμπτη (12/12) οι IDF.
Όπως αναφέρει η Jerusalem Post, αυτό σημαίνει ότι ακόμη και εάν οι νέοι κυβερνήτες της Συρίας, η Hayat Tahrir al-Sham (HTS), αποφασίσουν να είναι εχθρικοί προς το Ισραήλ, δεν θα είναι σε θέση να το απειλήσουν άμεσα με τα προηγμένα και μεγάλου βεληνεκούς όπλα που διέθετε το καθεστώς Άσαντ.
Συγκεκριμένα, οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) αποκάλυψαν ότι κατέστρεψαν πάνω από το 90% των προηγμένων αντιαεροπορικών πυραύλων της Συρίας, ιδιαίτερα τα συστήματα SA22 και SA17, τα οποία μερικές φορές κατέρριπταν τμήματα ισραηλινών επιθέσεων κατά του λαθρεμπορίου ιρανικών όπλων μέσω της περιοχής. Συνολικά, καταστράφηκε περίπου το 85% της αντιαεροπορικής άμυνας της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων των λιγότερο προηγμένων συστημάτων.
Παράλληλα, οι IDF δήλωσαν ότι οι μοίρες αεροσκαφών SU-22 και SU-24 της Συρίας καταστράφηκαν πλήρως και, συνολικά, περίπου το 40% της συριακής αεροπορίας. Παράλληλα, καταστράφηκε το 100% των συριακών εκρηκτικών drones, καθώς και 390 σημαντικοί συριακοί στόχοι πυρός.
Εξάλλου, η πολεμική αεροπορία έχει πλέον την υπεροχή στον εναέριο χώρο της Συρίας, την οποία δεν θα μπορούσε ποτέ να ονειρευτεί όσο το καθεστώς Άσαντ ήταν άθικτο, επειδή κατέστρεψε ουσιαστικά όλα συστήματα ραντάρ της Συρίας.
Με μια ευρύτερη έννοια, οι IDF δήλωσαν ότι κατέστρεψαν περίπου το 80% της μεγαλύτερης κλίμακας δύναμης πυρός της Συρίας. Βέβαια, πηγές των IDF παραδέχθηκαν ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι υπερβολικά αισιόδοξος, καθώς ενδέχεται να υπάρχουν στοιχεία πυροβόλων δυνάμεων που η Συρία έκρυψε υπόγεια και τα οποία οι IDF δεν βρήκαν ή δεν κατάφεραν να πλήξουν.
Τούτου λεχθέντος, οι IDF δήλωσαν ότι κατάφεραν να εντοπίσουν και να πλήξουν έναν αριθμό υπόγειων συριακών στρατιωτικών στόχων.
Επιπλέον, οι IDF δήλωσαν ότι η Συρία έχει πλέον μόνο ένα ακόμη υπάρχον συνοριακό σημείο διέλευσης για τη δυνητική μεταφορά όπλων στη Χεζμπολάχ, πράγμα που σημαίνει ότι το σχέδιο επανεξοπλισμού των τρομοκρατικών ομάδων του Λιβάνου θα είναι πολύ πιο δύσκολο να επιτευχθεί.
Πηγές του IDF δήλωσαν επίσης ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι ο HTS μπορεί να εκδιώξει εντελώς τη Ρωσία από τη Συρία. Ορισμένοι παρατηρητές είπαν ότι η Μόσχα μπορεί να προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί την παρουσία της υπό πολύ διαφορετικές συνθήκες, έτσι ώστε η HTS να έχει τον πραγματικό έλεγχο όλης της επικράτειας και η Ρωσία να λειτουργεί πραγματικά μόνο ως «φιλοξενούμενος βοηθός» εάν και εφόσον χρειαστεί, αλλά που να διατηρεί κάποια ρωσικά ερείσματα.
Αυστηρό μήνυμα Τραμπ σε Ιράν για το ενδεχόμενο πολέμου: «Όλα μπορεί να συμβούν»
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο ενός πολέμου με το Ιράν ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Time.
Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε για τις πιθανότητες ενός πολέμου με την Τεχεράνη υπό τη νέα κυβέρνηση που θα σχηματίσει στις 20 Ιανουαρίου του 2025, απάντησε λακωνικά μετά από μια μικρή παύση: «Όλα μπορούν να συμβούν».
Όπως αναφέρει το περιοδικό, ο εκλεγμένος πρόεδρος είχε στοχοποιηθεί από Ιρανούς που σχεδίαζαν τη δολοφονία του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, ωστόσο πλέον το ιρανικό καθεστώς έχει αποδυναμωθεί από τις συγκρούσεις στον Λίβανο και τη Γάζα και τώρα από την κατάρρευση της ηγεσίας του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία.