Αυστηρό μήνυμα Τραμπ σε Ιράν για το ενδεχόμενο πολέμου: «Όλα μπορεί να συμβούν»
AP/Sarah Meyssonnier
AP/Sarah Meyssonnier

Αυστηρό μήνυμα Τραμπ σε Ιράν για το ενδεχόμενο πολέμου: «Όλα μπορεί να συμβούν»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο ενός πολέμου με το Ιράν ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Time.

Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε για τις πιθανότητες ενός πολέμου με την Τεχεράνη υπό τη νέα κυβέρνηση που θα σχηματίσει στις 20 Ιανουαρίου του 2025, απάντησε λακωνικά μετά από μια μικρή παύση: «Όλα μπορούν να συμβούν».

Όπως αναφέρει το περιοδικό, ο εκλεγμένος πρόεδρος είχε στοχοποιηθεί από Ιρανούς που σχεδίαζαν τη δολοφονία του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, ωστόσο πλέον το ιρανικό καθεστώς έχει αποδυναμωθεί από τις συγκρούσεις στον Λίβανο και τη Γάζα και τώρα από την κατάρρευση της ηγεσίας του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία.

Τραμπ: Επέκρινε τη χρήση αμερικανικών πυραύλων από την Ουκρανία για πλήγματα κατά της Ρωσίας

Στην ίδια συνέντευξη, ο Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε τη χρήση πυραύλων που προμηθεύονται οι ΗΠΑ από την Ουκρανία για επιθέσεις βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος, κάτι που υποδηλώνει ότι ο ίδιος θα ασκήσει διαφορετική πολιτική έναντι της Ουκρανίας.

«Είναι τρελό αυτό που συμβαίνει. Είναι τρελό. Διαφωνώ πολύ έντονα με τη ρίψη πυραύλων εκατοντάδες μίλια μέσα στη Ρωσία. Γιατί το κάνουμε αυτό; Απλά κλιμακώνουμε αυτόν τον πόλεμο και τον κάνουμε χειρότερο. Αυτό δεν θα έπρεπε να είχε επιτραπεί να γίνει», δήλωσε ο Τραμπ σε συνέντευξη που συνέπεσε με την ανακήρυξή του ως Πρόσωπο της Χρονιάς από το Time.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ήρε τον περασμένο μήνα την αμερικανική απαγόρευση στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς, τους οποίους προμηθεύεται απευθείας από τις ΗΠΑ, για πλήγματα βαθιά μέσα στη Ρωσία, την τελευταία του προσπάθεια να ενισχύσει το Κίεβο.

Η απόφαση ελήφθη μετά από εκκλήσεις του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Λευκός Οίκος επικαλέστηκε την ανάπτυξη από τη Ρωσία 15.000 βορειοκορεατικών στρατευμάτων κατά μήκος του μετώπου της μάχης ως τον κύριο λόγο για τον οποίο ο Μπάιντεν άλλαξε γνώμη.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να δώσει ένα γρήγορο τέλος στον σχεδόν τριετή πόλεμο. Είπε στο Time ότι είχε ένα πολύ καλό σχέδιο για να βοηθήσει, αλλά αν το αποκαλύψει τώρα γίνεται σχεδόν ένα άχρηστο σχέδιο. Ο Τραμπ, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, συναντήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο με τον Ζελένσκι και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι.

Είπε στο Time ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν στη σύγκρουση δεν είναι βιώσιμος.

«Μιλάω και στις δύο πλευρές. Είναι πραγματικά πλεονέκτημα και για τις δύο πλευρές να τελειώσει αυτό το πράγμα», είπε.

Τραμπ: Θα χρησιμοποιήσουμε τον στρατό για μαζικές απελάσεις μεταναστών

Όταν ρωτήθηκε δε για τον νόμο που σε γενικές γραμμές απαγορεύει τη χρήση του στρατού για την επιβολή του νόμου εντός της χώρας, ο Τραμπ είπε ότι η παράνομη μετανάστευση ισοδυναμεί με εισβολή, η οποία πρέπει να σταματήσει.

«Το θεωρώ εισβολή στη χώρα μας. Θα χρησιμοποιήσουμε την Εθνοφρούρα και θα προχωρήσουμε όσο μου επιτρέπεται, με βάση τους νόμους της χώρας», είπε.

Στην προεκλογική εκστρατεία του ο Τραμπ παρουσίαζε τους μετανάστες ως επικίνδυνους εγκληματίες και υποσχέθηκε ότι θα πατάξει τόσο τη νόμιμη όσο και την παράτυπη μετανάστευση, με μαζικές απελάσεις. Σχεδιάζει να αντλήσει πόρους από όλη την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να αποδεσμεύσει χρήματα για το σχέδιό του, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters τον Νοέμβριο.

Ρεπουμπλικανικές και Δημοκρατικές κυβερνήσεις έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν την Εθνοφρουρά για να βοηθήσει στη φρούρηση των συνόρων με το Μεξικό, όχι όμως και για τη σύλληψη μεταναστών. Η κυβέρνηση του Τραμπ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τον στρατό παραχωρώντας του έναν παρόμοιο, υποστηρικτικό ρόλο, δήλωσε την Κυριακή ο Τομ Χόμαν, ο επόμενος «τσάρος» των συνόρων, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

«Θα θέλαμε (το υπουργείο Άμυνας) να μας βοηθήσει σε πολλούς τομείς, στις μεταφορές και στην κατασκευή υποδομών, στη συγκέντρωση πληροφοριών και τη στόχευση. Αλλά οι συλλήψεις θα γίνονται από στελέχη της υπηρεσίας μετανάστευσης», τόνισε.

Ο Τραμπ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κατασκευαστούν νέες εγκαταστάσεις κράτησης για να στεγαστούν οι μετανάστες μέχρι την απέλασή τους. Είπε, όμως, ότι στόχος της κυβέρνησής του είναι να προχωρά γρήγορα η διαδικασία απέλασης, περιορίζοντας την ανάγκη για κατασκευή στρατοπέδων ή άλλων χώρων.

«Δεν θέλω να κάθονται σε ένα στρατόπεδο για τα επόμενα χρόνια. Θέλω να φύγουν και οι χώρες πρέπει να τους πάρουν πίσω», είπε.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, τον Ιανουάριο του 2022 ζούσαν στις ΗΠΑ περίπου 11 εκατομμύρια παράτυποι μετανάστες, ένας αριθμός που πιθανότατα έχει αυξηθεί από τότε.

Το Αμερικανικό Συμβούλιο Μετανάστευσης, που τάσσεται υπέρ της μετανάστευσης, εκτιμά ότι το κόστος απέλασης όλων των παράτυπων μεταναστών θα φτάσει το 1 τρισ. δολάρια ή και περισσότερο σε μια δεκαετία.