Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Δευτέρα στη Γεωργία υπέρ του πρώην προέδρου και επικεφαλής της αντιπολίτευσης Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή και κάνει απεργία πείνας, λίγο μετά την ανακοίνωση ότι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο-φυλακή.
Φωνάζοντας το όνομα του Σαακασβίλι σχεδόν 40.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το βράδυ στην κεντρική πλατεία του Τμπιλίσι, πρωτεύουσα της Γεωργίας.
«Ένα μαζικό και μόνιμο κίνημα διαμαρτυρίας ξεκίνησε στη Γεωργία και δεν θα σταματήσει αν ο Μιχαήλ Σαακασβίλι δεν αφεθεί ελεύθερος και δεν διεξαχθούν πρόωρες εκλογές», τόνισε ο Νίκα Μέλια πρόεδρος του Ενωμένου Εθνικού Μετώπου (MNU), το κόμμα του πρώην προέδρου.
«Δεν θα διαλυθούμε, η διαμαρτυρία μας θα είναι αδιάλλακτη και ειρηνική», πρόσθεσε.
Οι διαδηλωτές στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης κατευθυνόμενοι προς το γραφείο του πρωθυπουργού με σκοπό να αποκλείσουν το κτίριο.
Ο Σαακασβίλι είναι «θύμα μιας πολιτικής βεντέτας, δεν θα σταματήσουμε αν δεν αφεθεί ελεύθερος», δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές, ο Νίκο Μγκελάντζε, ένας 46χρονος επιχειρηματίας.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Mtavari, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, μετέδωσε εικόνες από εκατοντάδες αστυνομικούς που είχαν αναπτυχθεί μπροστά από κυβερνητικά κτίρια.
Χθες ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας δήλωσε ότι φοβάται για τη ζωή του και κατήγγειλε ότι τον κακοποίησαν σωματικά οι δεσμοφύλακες.
«Με προσέβαλαν, με χτύπησαν στον λαιμό, με τράβηξαν στο πάτωμα από τα μαλλιά», δήλωσε ο Σαακασβίλι σε επιστολή προς τον δικηγόρο του, εκτιμώντας ότι στόχος της μεταφοράς του χθες σε νοσοκομείο- φυλακή ήταν να τον «σκοτώσουν».
Μερικές ώρες νωρίτερα τη Δευτέρα οι σωφρονιστικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι ο Σαακασβίλι μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο –φυλακή προκειμένου «να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του» έπειτα από 39 ημέρες απεργίας πείνας.
Οι γιατροί που εξέτασαν τον πρώην πρόεδρο είχαν τονίσει ότι υπάρχει «σοβαρός κίνδυνος επιπλοκών» και για τον λόγο αυτό άμεση «ανάγκη να λάβει εκτάκτως θεραπεία σε μια καλά εξοπλισμένη κλινική».
«Καταδικασμένος σε θάνατο»
Φιλοδυτικός πρόεδρος της Γεωργίας από το 2004 ως το 2013 και πλέον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ο 53χρονος Σαακασβίλι επέστρεψε την 1η Οκτωβρίου στη χώρα του, έπειτα από αυτοεξορία οκτώ ετών στην Ουκρανία, την παραμονή των τοπικών εκλογών προκειμένου να βοηθήσει την αντιπολίτευση σε αυτό που χαρακτήρισε ως μια αποστολή για να σώσει τη χώρα.
Συνελήφθη αμέσως και φυλακίστηκε αφού είχε καταδικαστεί ερήμην το 2018 για «κατάχρηση εξουσίας», μια απόφαση την οποία θεωρεί πολιτικά υποκινούμενη. Έκτοτε πραγματοποιεί απεργία πείνας.
Οι υποστηρικτές του απαιτούν εδώ και εβδομάδες την απελευθέρωσή του ή τουλάχιστον τη μεταφορά του σε κανονικό νοσοκομείο και όχι σε νοσοκομείο- φυλακή.
Η φυλάκιση του Σαακασβίλι επιδείνωσε περαιτέρω την πολιτική κρίση στη Γεωργία, η οποία ξέσπασε μετά τις βουλευτικές εκλογές πέρυσι, τις οποίες κέρδισε με μικρή διαφορά το Γεωργιανό Όνειρο, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει νοθεία.
Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Γεωργίας διαβεβαίωσαν ότι ο πρώην πρόεδρος σχεδίαζε από το κελί του πραξικόπημα, ένα «παραμύθι», σύμφωνα με το MNU.
Από την πλευρά του ο γεωργιανός πρωθυπουργός Ιρακλί Γκαριμπασβίλι είχε προκαλέσει πρόσφατα σκάνδαλο δηλώνοντας ότι ο Σαακασβίλι «έχει το δικαίωμα να αυτοκτονήσει».
«Ζητάμε από τη γεωργιανή πλευρά να μεταφέρει χωρίς καθυστέρηση τον Μιχαήλ Σαακασβίλι σε πολιτικό νοσοκομείο», ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας σε επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλε στο Τμπιλίσι.