Προκειμένου να μειωθεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, οι γερμανικές επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να προσφέρουν στους υπαλλήλους τους τη δυνατότητα της τηλεργασίας εάν αυτό είναι δυνατόν και το πράττουν σε ποσοστό 81%. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη περιθώριο βελτίωσης.
Ορισμένα ομοσπονδιακά κρατίδια δεν έχουν καθόλου στοιχεία, ενώ άλλα έχουν αρκετά λεπτομερείς πίνακες των ελέγχων τους για την τήρηση της υποχρέωσης των επιχειρήσεων για παροχή της δυνατότητας τηλεργασίας στους εργαζομένούς τους. Σε γενικές γραμμές μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι οι περισσότερες εταιρείες συμμορφώνονται με τους κανόνες και μέχρι στιγμής, δεν έχουν επιβληθεί πρόστιμα.
Μια μελέτη του οικονομικού Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου βλέπει μάλιστα μεγάλα περιθώρια βελτίωσης όσον αφορά την τηλεργασία και τούτο διότι το ποσοστό των επιχειρήσεων που χρησιμοποίησαν την τηλεργασία τον Φεβρουάριο ανέρχεται στο 81%, αλλά τελικά μόνο το 30% περίπου των εργαζομένων επέλεξε την τηλεργασία τουλάχιστον εν μέρει. Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα το ποσοστό συμμετοχής των τηλεργαζομένων μπορεί όμως να φτάσει το 56%.
Οι πρωθυπουργοί των ομοσπονδιακών κρατιδίων και η καγκελάριος Μέρκελ ελπίζουν ότι χάρη στην τηλεργασία θα μειωθεί ο κίνδυνος της μόλυνσης από τον κορονοϊό. Γι αυτό και στην διάσκεψή τους την περασμένη Τετάρτη, συμφώνησαν να παρατείνουν την υποχρέωση για τηλεργασία και πέραν της 15ης Μαρτίου έως τα τέλη Απριλίου.
Ο Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων της ΕΕ Νικολά Σμιτ, από την άλλη πλευρά, αντιτίθεται στη νομική υποχρέωση της τηλεργασίας. «Το να πούμε όποιος μπορεί, πρέπει επίσης και να τηλεργάζεται, δεν με βρίσκει σύμφωνο. Πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ εργασίας από το σπίτι και εργασίας από το γραφείο. Κατά τη γνώμη μου, αυτό θα πρέπει να το διαπραγματεύονται οι εργοδότες με τους εργαζόμενους. Δεν πρέπει να είναι ούτε απόλυτο δικαίωμα, ούτε απόλυτο καθήκον», είπε στο dpa.
«Όπου είναι δυνατή η τηλεργασία, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι πρέπει να συμφωνήσουν σχετικά με τους κανόνες. Νομίζω ότι οι έξυπνες εταιρείες θα δώσουν τη σωστή απάντηση, Μπορεί πολλοί εργαζόμενοι να επιθυμούν αυτή τη στιγμή να εργάζονται από το σπίτι, αλλά δεν θέλουν να το κάνουν σε μόνιμη βάση», πρόσθεσε.