Οι επικεφαλής των Επιτροπών Εξωτερικής Πολιτικής, Άμυνας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου μεταβαίνουν σήμερα στην Ουκρανία προκειμένου να συναντηθούν με μέλη του ουκρανικού κοινοβουλίου.
Ο Μίχαελ Ροτ (SPD), πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής, η Μαρί-'Αγκνες Στρακ-Τσίμερμαν (FDP), πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας, και ο Άντον Χοφράιτερ (Πράσινοι), πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, έφθασαν αργά χθες, Δευτέρα, το βράδυ στη Βαρσοβία, με σκοπό σήμερα το πρωί να μεταβούν σε πόλη της δυτικής Ουκρανίας. Τόσο ο σχεδιασμός της επίσκεψης όσο και το ακριβές σημείο συνάντησης παραμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή απόρρητα, για λόγους ασφαλείας.
Οι τρεις κοινοβουλευτικοί αξιωματούχοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση που απηύθυνε η Ουκρανή βουλευτής Χαλίνα Γιαντσένκο, αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τις εξωτερικές σχέσεις του κοινοβουλίου. «Σας παρακαλώ να έρθετε. Αυτό θα αποτελούσε ένα πολύ ισχυρό πολιτικό μήνυμα αλληλεγγύης, ενότητας και αμοιβαίας αποφασιστικότητας. Κάθε ώρα που περνάει μετράει και κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές», έγραφε η κυρία Γιαντσένκο στην επιστολή της προς τους επικεφαλής των τριών επιτροπών. Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, υπήρχαν σοβαρές επιφυλάξεις για την ασφάλεια ενός τέτοιου ταξιδιού και το γεγονός ότι το ταξίδι τελικά πραγματοποιείται οφείλεται κυρίως στην επιμονή των τριών βουλευτών.
Στην αποστολή επρόκειτο να συμμετάσχει και ο βουλευτής των Πρασίνων και επικεφαλής της γερμανο-ουκρανικής ομάδας της Bundestag Ρόμπιν Βάγκνερ, ο οποίος ωστόσο διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό. Μιλώντας στο Spiegel ο κ. Βάγκνερ δήλωσε ότι θα ήθελε «ο καγκελάριος να ταξιδέψει σύντομα στο Κίεβο», όπως έκαναν ήδη άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες. «Ένα τέτοιο ταξίδι θα είχε βεβαίως νόημα μόνο εφόσον ο καγκελάριος επρόκειτο να προσφέρει στην Ουκρανία την απαραίτητη στήριξη - και με αυτό εννοώ την παράδοση βαρέων όπλων», σημείωσε ο βουλευτής.
Υπέρ της παράδοσης βαρέων όπλων στην Ουκρανία τάχθηκε σήμερα και ο γενικός γραμματέας του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) Μπιτζάν Ντζιρ-Σαράι, επισημαίνοντας ότι ο πόλεμος εισέρχεται σε νέα φάση, «θα γίνει ακόμη πιο βάναυσος και πιο επιθετικός» τις επόμενες εβδομάδες. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία είναι σε θέση να αμυνθεί», δήλωσε ο κ. Ντζιρ-Σαράι στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και τόνισε ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος και η απόφαση πρέπει να ληφθεί άμεσα.
Αντίθετη άποψη για το θέμα εξέφρασε ο πρώην σύμβουλος της 'Αγγελα Μέρκελ για θέματα στρατιωτικής πολιτικής ταξίαρχος Έριχ Βαντ, ο οποίος υποστήριξε ότι η παράδοση βαρέων όπλων (τεθωρακισμένων, αεροσκαφών κλπ) «αποτελούν δυνητικά έναν δρόμο προς τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο». Επιπλέον, επισήμανε ότι συστήματα όπως το άρμα μάχης Leopard ή το όχημα πεζικού Marder μπορεί κανείς να τα χρησιμοποιήσει έπειτα από χρόνια εκπαίδευσης.
«Δεν είναι χρήσιμα στους Ουκρανούς από στρατιωτκή άποψη αυτή τη στιγμή ή στο άμεσο μέλλον», τόνισε, σε συνέντευξη του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) για να προσθέσει: «Αυτή τη στιγμή ακούμε πολλή πολεμική ρητορική - από την άποψη της ηθικής πλευράς. Ο δρόμος όμως προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις. Πρέπει να σκεφτούμε τον συνεχιζόμενο πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας από το τέλος. Αν δεν θέλουμε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αργά ή γρήγορα θα πρέπει να βγούμε από τη λογική της στρατιωτικής κλιμάκωσης και να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις».