Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι μετά την αποχώρηση του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) από τον κυβερνητικό συνασπισμό, θα ζητήσει από την Bundestag ψήφο εμπιστοσύνης στις 15 Ιανουαρίου.
Εφόσον οι βουλευτές το αποφασίσουν, οι εκλογές θα μπορούσαν να διενεργηθούν το αργότερο στο τέλος Μαρτίου, πρόσθεσε και σημείωσε ότι έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα πρέπει η Βουλή να ψηφίσει κρίσιμα νομοσχέδια, για το συνταξιοδοτικό και για τη στήριξη της βιομηχανίας.
Για τον σκοπό αυτό, ο καγκελάριος ανέφερε ότι θα συναντηθεί άμεσα με τον αρχηγό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματυος (CDU) Φρίντριχ Μερτς.
Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη ομιλία, ο κ. Σολτς αναφέρθηκε στη συμπεριφορά του αρχηγού του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, κάνοντας λόγο για διάρρηξη της σχέσης εμπιστοσύνης από την πλευρά του πρώην υπουργού Οικονομικών, ο οποίος, όπως είπε ο καγκελάριος, προέταξε το κομματικό συμφέρον και σκηνοθέτησε την κρίση.
«Πάρα πολλές φορές ο ομοσπονδιακός υπουργός Λίντνερ μπλόκαρε νόμους που ήταν άσχετοι, πάρα πολλές φορές χρησιμοποιούσε κομματικές τακτικές με μικροψυχία, πάρα πολλές φορές πρόδωσε την εμπιστοσύνη μου», είπε χαρακτηριστικά ο Όλαφ Σολτς.
Λίντνερ: Οι προτάσεις του είναι «ανούσιες» και «χωρίς προοπτική»
Λίγο μετά τις δηλώσεις Σολτς, ο Κρίστιαν Λίντνερ εξαπέλυσε επίθεση στον Γερμανό καγκελάριο. «Οι προτάσεις αυτές δεν έγιναν δεκτές ούτε καν από το SPD και τους Πράσινους ως βάση διαβούλευσης». Όπως υποστήριξε, ο Σολτς είχε «ευτελίσει» επί μακρόν τις οικονομικές ανησυχίες των πολιτών». «Οι αντιπροτάσεις του είναι ανούσιες, χωρίς προοπτική». Έδειξε «ότι δεν έχει τη δύναμη» να δώσει στη χώρα ένα «νέο ξεκίνημα».
Ο αρχηγός του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ αντέκρουσε λίγα λεπτά μετά τους ισχυρισμούς του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, δηλώνοντας ότι η διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού είχε προσχεδιαστεί από τον ίδιο τον κ. Σολτς.
Ο κ. Λίντνερ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι κατέθεσε προτάσεις για οικονομική ανάκαμψη, οι οποίες, όπως τόνισε, δεν έγιναν δεκτές ούτε καν ως βάση για διαβούλευση από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και τους Πράσινους. «Από την προσεκτικά προετοιμασμένη δήλωση του καγκελαρίου απόψε, καταλάβαμε το γιατί», δήλωσε ο αρχηγός του FDP, καταλογίζοντας στον Όλαφ Σολτς προσχεδιασμένη συμπεριφορά.
Στην κατηγορία του κ. Σολτς ότι ο κ. Λίντνερ ζητούσε περικοπές συντάξεων και φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους, ο αποπεμφθείς πλέον υπουργός Οικονομικών αντέτεινε ότι ακόμη και απόψε ο καγκελάριος του ζήτησε σε ύφος τελεσιγράφου την άρση του «φρένου χρέους», κάτι με το οποίο, όπως είπε, δεν μπορούσε να συμφωνήσει.
Ο Κρίστιαν Λίντνερ υποστήριξε ακόμη ότι πρότεινε τη συντεταγμένη και από κοινού πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, κάτι που απέρριψε ο καγκελάριος. «Δυστυχώς ο Όλαφ Σολτς έδειξε ότι δεν έχει τη δύναμη να δώσει στη χώρα μας μια νέα αρχή», τόνισε ο κ. Λίντνερ και πρόσθεσε ότι αυτό θα πρέπει τώρα να το κάνει μια νέα κυβέρνηση.
Η κυβερνητική κρίση στον γερμανικό συνασπισμό
Νωρίτερα, δημοσίευμα της εφημερίδας BILD ανέφερε ότι ο αρχηγός του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) και υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ φέρεται να πρότεινε στον Όλαφ Σολτς (SPD) να ανοίξει τον δρόμο για νέες εκλογές στις αρχές του επόμενου έτους, με τον καγκελάριο να προχωρά στην αποπομπή του.
Όπως ανέφερε η εφημερίδα, η οποία επικαλέστηκε συμμετέχοντες στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, ο κ. Λίντνερ υποστήριξε ότι οι τελευταίες ημέρες έδειξαν ότι δεν υπάρχει αρκετός κοινός τόπος μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων (SPD, Πρασίνων, FDP) προκειμένου να επιτευχθεί πραγματική οικονομική ανάκαμψη.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο Κρίστιαν Λίντνερ κατέθεσε κείμενο θέσεων με το οποίο απαιτούσε την άμεση αναστολή της πολιτικής για το κλίμα και σχεδόν εκ βάθρων αναθεώρηση της οικονομικής στρατηγικής της κυβέρνησης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι από την αποδοχή των προτάσεών του εξαρτάται και η παραμονή του FDP στην κυβέρνηση.
Η διαμάχη των εταίρων και η αδυναμία τους να συμφωνήσουν σε θεμελιώδη ζητήματα, όπως ο προϋπολογισμός του 2025, έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα, ειδικά μετά το κείμενο θέσεων που κατέθεσε ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP).
Ο υπουργός Οικονομίας προχώρησε ήδη σε παραχωρήσεις στον Χάμπεκ
«Η Γερμανία πρέπει να αναλάβει και να εκπληρώσει την ιδιαίτερη ευθύνη της, να είναι αξιόπιστος και αποτελεσματικός εταίρος στην Ευρώπη και να τεθεί στην υπηρεσία της. Όλα όσα κάνουμε, πρέπει να τα κάνουμε ως Ευρωπαίοι. Και αυτό ισχύει και για την αποφασιστική στήριξη της Ουκρανίας. Η ελευθερία της είναι αποφασιστικής σημασίας για την ασφάλεια και την ειρήνη στη Γερμανία και στην Ευρώπη.
Είναι καιρός για ανάληψη πολιτικής ευθύνης. Σε αυτή την κατάσταση η Γερμανία πρέπει να είναι απολύτως ικανή για δράση», πρόσθεσε πρωτύτερα ο αντικαγκελάριος, ο οποίος έχει κατ΄επανάληψη ταχθεί κατά της διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού, προειδοποιώντας ότι «αυτή θα ήταν η χειρότερη στιγμή» για κάτι τέτοιο.
Ο υπουργός Οικονομίας προχώρησε ήδη σε παραχωρήσεις προς τον αρχηγό του FDP, καθώς δέχθηκε τα περίπου 10 δισεκατομμύρια με τα οποία επρόκειτο να επιδοτηθεί η Intel για την κατασκευή εργοστασίου μικροτσίπ στη Γερμανία, να διατεθούν, μετά το «πάγωμα» του σχεδίου, για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού και όχι για πολιτικές προστασίας του κλίματος.
«Θα ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση το συντομότερο δυνατό», διαβεβαίωσε ο Κρίστιαν Λίντνερ, χωρίς ωστόσο να σχολιάσει το κείμενο θέσεων που υπέβαλε και το εάν οι απαιτήσεις που διατυπώνει σε αυτό αποτελούν και προϋπόθεση για την παραμονή του κόμματός του στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο αρχηγός του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ έκανε από την πλευρά του λόγο για «εβδομάδα των αποφάσεων».
Ο ίδιος ο καγκελάριος δήλωσε χθες ότι πρέπει όλοι να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους και η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ζήτησε «να συμμαζευτούμε όλοι». Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση ζητά διάλυση του συνασπισμού και πρόωρες εκλογές.