Η Γερμανία δεν θα συμμετάσχει στη αποστολή διασφάλισης της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Χορμού, υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, από τη Βαρσοβία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.
Επισημαίνοντας ότι το Βερολίνο θέλει να αποφύγει μια περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή του Κόλπου, κάτι που υποστήριζε ανέκαθεν, ο Μάας είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στο πρόβλημα με το Ιράν.
Στη πρόθεση της Γερμανίας είχε αναφερθεί νωρίτερα σήμερα και ο υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς.
Μάλιστα, όπως μεταδίδει η DW, σε ερώτηση εάν η άποψη του εκφράζει όλη την κυβέρνηση, δηλαδή και τους Χριστιανοδημοκράτες, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός είχε απαντήσει πως «ναι, αυτή είναι η εντύπωση που έχω».
Ωστόσο όπως αναφέρουν οι αναλυτές, το Βερολίνο δεν αποκλείει επί της αρχής μια γερμανική συμμετοχή σε μια στρατιωτική αποστολή στον Περσικό Κόλπο.
Οι δηλώσεις Μαας-Σολτς ήρθαν μετά το επίσημο αίτημα από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε Γερμανία, Γαλλία και τη Βρετανία, να συμμετάσχουν στις ενέργειες που θα διασφαλίσουν πως οι εμπορικές δραστηριότητες στο Στενό του Ορμούζ θα πραγματοποιούνται δίχως προβλήματα.
Τα στενά Ορμούζ έχουν διαχρονικά ιδιαίτερη σημασία. Η αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφόρησης εκτιμά ότι 18,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, του πετρελαίου που μεταφέρεται δια θαλάσσης, πέρασαν από τη δίοδο αυτή το 2016. Περίπου 17,2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, εκτιμάται ότι μεταφέρθηκαν μέσω του Στενού το 2017 και περίπου 17,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το πρώτο εξάμηνο του 2018.
Η επίθεση στη διεθνή ναυτιλία και ο κίνδυνος των ιρανικών ενεργειών που απειλούσαν με το ενδεχόμενο κλεισίματος των Στενών του Ορμούζ τελικά οδήγησαν στη ναυτική παρέμβαση υπό τις ΗΠΑ το 1987. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η ένταση ανάμεσα στο Ιράν και τη Βρετανία εδράζεται και στη στήριξη που προσφέρει το Λονδίνο στην Ουάσινγκτον όσον αφορά τις οικονομικές κυρώσεις στην Τεχεράνη.