Αύξηση των σοβαρών κρουσμάτων κορονοϊού μεταξύ των νεότερων ατόμων εάν αυξάνονται γενικώς τα κρούσματα κορονοϊού, εκτιμά ότι θα υπάρξει η πρόεδρος της Γερμανικής Εταιρείας Επιδημιολογίας Εύα Γκριλ , δεδομένου ότι οι μεν ευάλωτες ομάδες εμβολιάζονται, αλλά στις ηλικίες κάτω των 70 τα κρούσματα παραμένουν σταθερά και η βρετανική μετάλλαξη διαδίδεται ταχύτερα. Κινδυνεύουν επομένως οι νεαρότερες ηλικίες.
«Το πρόβλημα είναι ότι με μια περαιτέρω αύξηση του γενικού αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού, θα συνεχίσει να αυξάνεται και το ποσοστό της μετάλλαξης Β.1.1.7, η οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία και η οποία είναι σαφώς πιο μεταδοτική αλλά και πιο επικίνδυνη», είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).
«Ο αριθμός των νέων θανάτων μειώνεται βέβαια εν τω μεταξύ μεταξύ των πολύ ηλικιωμένων. Αυτό αποδεικνύει ότι καθίσταται ολοένα και πιο δυνατή η προστασία των ιδιαίτερα ευάλωτων ομάδων μέσω του εμβολιασμού, αλλά ακόμη και στις ηλικίες 60 έως 69 ετών, το ποσοστό του κινδύνου θανάτου για όσους έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό εξακολουθεί να είναι περίπου 4%», πρόσθεσε η Γκριλ, η οποία είναι επίσης καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Λούντβιχ Μαξιμίλιαν του Μονάχου
«Αυτό σημαίνει ότι ένας ισχυρά αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων θα οδηγήσει επίσης σε αύξηση των ασθενούντων και των σοβαρά ασθενούντων. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι τότε θα αφορά μόνο στις νεότερες ηλικιακές ομάδες», τόνισε η πρόεδρος της Γερμανικής Εταιρείας Επιδημιολογίας, η οποία εδρεύει στην πόλη Ουλμ.