Το Βερολίνο προσφέρθηκε να δαπανήσει 1 εκ. ευρώ για να κατασκευάσει δύο τερματικούς σταθμούς αποθήκευσης αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) σε μια προσπάθεια να πείσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην επιβάλουν κυρώσεις σε σχέση με τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream-2 ο οποίος θα μεταφέρει απευθείας φυσικό αέριο από την Ρωσία στην Γερμανία, αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, το οποίο και αναδημοσιεύει το Reuters.
Σύμφωνα με την εβδομαδιαία εφημερίδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, έκανε την πρόταση αυτή με επιστολή που απέστειλε στις 7 Αυγούστου στον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, πριν η Ουάσιγκτον επιβάλει κυρώσεις στις εταιρείες που εμπλέκονται στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream-2, παγώνοντας την κατασκευή του.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει μεμονωμένα δημοσιεύματα.
Στην επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Στίβεν Μνούτσιν, σύμφωνα με την εφημερίδα Die Zeit, ο Σολτς υποσχέθηκε να διαθέσει το ποσό του 1 εκ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για να την κατασκευή δύο τερματικών σταθμών αμερικανικού LNG, εάν η Ουάσιγκτον συμφωνήσει να μην επιβάλει κυρώσεις στις εταιρείες που σχετίζονται με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream.
Οι δύο τερματικοί σταθμοί θα πρέπει να κατασκευασθούν σε δύο τοποθεσίες στα παράλια της Βόρειας Θάλασσας.
«Σε αντάλλαγμα οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιτρέψουν ανεμπόδιστα την κατασκευή και λειτουργία του Nord Stream-2», φέρεται να λέει απόσπασμα της επιστολής που επικαλείται η Die Zeit όπως και ότι «οι ΗΠΑ δεν θα ασκήσουν το νομικό τους δικαίωμα να επιβάλουν κυρώσεις.
Το Reuters αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές ευρωπαϊκές χώρες αντιτίθενται σκληρά στον αγωγό, ο οποίος λένε ότι θα αυξήσει την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, πλούσιες σε εγχώρια ενέργεια ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης παραγωγής σχιστολιθικού αερίου, επιθυμούν επίσης να επεκτείνουν τις εξαγωγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της οποίας η βιομηχανική δύναμη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ενέργεια που εισάγει κυρίως από τη Ρωσία.
Γερμανοί υπουργοί, συμπεριλαμβανομένου του Σολτς, δήλωσαν ότι αυτό ήταν το κίνητρο για την αντίθεση της Ουάσινγκτον στον αγωγό, σύμφωνα με το πρακτορείο και σημειώνει ότι η πρόταση υποβλήθηκε πριν από την δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλντι, ο οποίος τώρα αναρρώνει σε νοσοκομείο του Βερολίνου.