Η Γερμανία προσπαθεί αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας με μερικό lockdown, το οποίο, ωστόσο, δεν φαίνεται να φέρνει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, καθώς τα νέα κρούσματα του κορονοϊού δεν μειώνονται. Τους προβληματισμούς για τις αιτίες αυτής της αποτυχίας και για τα επόμενα βήματα παρουσιάζει η Deutsche Welle (DW).
Τα μέτρα της γερμανικής κυβέρνησης που είχαν ανακοινωθεί στις αρχές Νοεμβρίου για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας περιλάμβαναν το κλείσιμο εστιατορίων, μπαρ, θεάτρων, κινηματογράφων, γυμναστήριων και άλλων χώρων. Ωστόσο, εμπορικά καταστήματα, σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί έμειναν ανοιχτά, ώστε να περιοριστεί η ζημιά στην οικονομία.
Οι παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες αγορές της Γερμανία δεν θα λειτουργήσουν φέτος, όμως πολλοί ιδιοκτήτες εστιατορίων εκμεταλλεύονται κενά του νόμου και πραγματοποιούν πωλήσεις εκτός καταστημάτων. Αρκετοί προσφέρουν το περίφημο Glühwein μαζί με μικρά εδέσματα έξω από τα μαγαζιά τους, ώστε να κερδίσουν μερικά χρήματα παραπάνω που δεν προέρχονται από την κρατική βοήθεια.
Παρατυπίες και μη τήρηση των μέτρων
Σε κάποιες γερμανικές πόλεις έχουν στηθεί μεμονωμένοι χριστουγεννιάτικοι πάγκοι και ήδη παρατηρούνται κάποια προβλήματα. Οι αποστάσεις στις ουρές δεν τηρούνται πάντα και δεν αποφεύγονται οι συνωστισμοί μπροστά στους πάγκους, ιδίως μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Σε πολλές περιπτώσεις χρειάστηκε να επέμβει η αστυνομία. Στη Βαυαρία απαγορεύθηκε η κατανάλωση αλκοόλ σε υπαίθριους χώρους και τα μέτρα έγιναν αυστηρότερα, φτάνοντας μέχρι την απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Η προστασία από τις λοιμώξεις είναι αρμοδιότητα των κρατιδίων. Η καγκελάριος Μέρκελ, που τάσσεται υπέρ των αυστηρών μέτρων, διεξήγαγε πολύωρες και έντονες συζητήσεις με τους τοπικούς πρωθυπουργούς, χωρίς αποτέλεσμα. Έτσι, τα μέτρα ποικίλουν ανά κρατίδιο και ενίοτε είναι αντιφατικά. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν η ασυμφωνία για τα μέτρα που θα ισχύουν ενόψει Χριστουγέννων
Η οδός του μερικού lockdown δεν λειτουργεί
Οι αριθμοί νέων μολύνσεων προκαλούν ανησυχία στην κυβέρνηση. Το μερικό lockdown έχει παραταθεί δύο φορές, μέχρι 10 Ιανουαρίου, ενώ μπορεί να υπάρξουν και άλλες παρατάσεις. Στο πρώτο κύμα της πανδημίας η Γερμανία ήταν πρότυπο, αλλά αυτό δεν ισχύει πια. Την άνοιξη, ο ανώτατος ημερήσιος αριθμός λοιμώξεων άγγιζε τις 6.000, αλλά πλέον είναι τετραπλάσιος. Περισσότεροι από 4.000 ασθενείς με κορoνοϊό νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ την άνοιξη ο αριθμός τους τις χειρότερες ημέρες ήταν 2.850. Ένας στους δύο ασθενείς που νοσηλεύονται στην εντατική με υποβοήθηση της αναπνοής πεθαίνει.
Ωστόσο, δεν υπάρχει δημόσια κατακραυγή για τον υψηλό αριθμό στη Γερμανία. Οι άνθρωποι φαίνεται να συνηθίζουν αυτή την κατάσταση, σημειώνει η DW.
Tι θα ήταν τελικά καλύτερο για τη Γερμανία;
Σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό του ARD το 44% των Γερμανών επικρίνει την χαλάρωση των μέτρων για τις ημέρες των γιορτών. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η χώρα θα εφαρμόσει ένα σκληρότερο lockodown, καθώς το κόστος θα ήταν δύσκολα διαχειρίσιμο για το κράτος. Το χρέος της Γερμανίας φέτος ανέρχεται στα 160 δις ευρώ. Για το 2021 προγραμματίζονται δάνεια ύψους 180 δις ευρώ, ποσό που δεν θα ήταν αρκετό αν η χώρα έμπαινε ξανά σε αυστηρό lockdown. Οι πολιτικοί στη Γερμανία θα έπρεπε τότε να παραδεχθούν ότι έκαναν λάθη με το μερικό lockdown. Ο υπουργός Οικονομίας παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι τα μέχρι τώρα μέτρα στη φάση του δεύτερου κύματος της πανδημίας δεν ήταν αρκετά.
Όπως τονίζει συμπεριασματικά η DW, μένει να φανεί αν η Γερμανία συνεχίσει την προσπάθεια μείωσης του υψηλού αριθμού νέων λοιμώξεων με ήπια μέτρα ή όχι. Αυτό θα πρέπει να συναποφασιστεί με τα κρατίδια, αλλά δεν πρόκειται να γίνει νωρίτερα από τις 4 Ιανουαρίου.