Πτώση στα ποσοστά της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), πιθανότατα λόγω της αλλαγής στάσης στην πολιτική χρέους και ενίσχυση της ακροδεξιάς δείχνει νέα δημοσκόπηση, στην οποία αναδεικνύονται μεταξύ άλλων η ανησυχία των πολιτών για τις επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία από τους νέους δασμούς των ΗΠΑ.
Μέσα από τη δημοσκόπηση είναι, επίσης, σαφής τοποθέτησή των πολιτών υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού CDU/CSU και Σοσιαλδημοκρατών (SPD).
Στη νέα έρευνα Deutschlandtrend του Ινστιτούτου infratest dimap για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, οι CDU/CSU διατηρούν το προβάδισμά τους, χάνουν ωστόσο 3 μονάδες και περιορίζονται στο 26%, με δεύτερη την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), η οποία αυξάνει κατά επίσης 3 μονάδες τα ποσοστά της και φθάνει στο 24%.
Το SPD παραμένει στο 16% και οι Πράσινοι ακολουθούν με 11% (-1). Η Αριστερά συνεχίζει την ανοδική της πορεία και βρίσκεται στο 10% (+1), ενώ στο 4% βρίσκονται η Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) (-1) και οι Φιλελεύθεροι (FDP) (+1).
Ως πιθανότερη εξήγηση για τη φθορά που υφίσταται η Χριστιανική Ένωση πριν καν σχηματιστεί κυβέρνηση, το ARD αναφέρει τη μετεκλογική αλλαγή στάσης σχετικά με το φρένο χρέους και τον κρατικό δανεισμό, με την επίκληση της νέας πολιτικής κατάστασης μετά την επεισοδιακή συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο τον περασμένο Φεβρουάριο.
Μαζί με το SPD και τους Πράσινους, η προηγούμενη Μπούντεσταγκ αποφάσισε την άρση του φρένου χρέους, προκειμένου η Γερμανία να δανειστεί έως και 500 δισεκατομμύρια για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της και περίπου άλλα τόσα για τον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεών της.
Σύμφωνα ωστόσο με το Deutschlandtrend, μόνο το 27% των ερωτηθέντων θεωρεί πειστική την αιτιολόγηση, με το 68% να έχει αντίθετη άποψη. Ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων της Ένωσης, ένας στους τρεις απορρίπτει την αιτιολόγηση της απόφασης.
Ο Μέρτς χάνει ποσοστά από τη δημοτικότητά του
Παράλληλα, ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και κατά πάσα πιθανότητα επόμενος καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς χρεώνεται όπως φαίνεται προσωπικά τη δυσαρέσκεια, με το ποσοστό δημοτικότητάς του να πέφτει από το 35% στο 25%.
Πηγή: AP /Ebrahim Noroozi
Κερδισμένος, αντιθέτως, εμφανίζεται ο αρχηγός του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ, ο οποίος βρίσκεται στο 35% (+7). Στην κορυφή της κατάταξης παραμένει ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους (SPD), με 60% (-2).
Το 82% των ερωτηθέντων περιμένει από CDU/CSU και SPD να βρουν τρόπους συμβιβασμού και να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ στο ερώτημα σχετικά με τις μεγαλύτερες ανησυχίες των πολιτών, στην κορυφή με 73% βρίσκεται το ενδεχόμενο τα κόμματα να μην καταφέρουν να βρουν κοινές λύσεις στα προβλήματα, ακολουθεί με 70% ο κίνδυνος επιπτώσεων στη γερμανική οικονομία μετά την επιβολή νέων δασμών από τις ΗΠΑ και με 60% ο φόβος ότι η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.