Τα γεγονότα στο Καπιτώλιο αλλά και την ιστορική ήττα των Ρεπουμπλικάνων στη Τζόρτζια σχολιάζει ο γερμανικός τύπος, με τα γερμανικά ΜΜΕ να βλέπουν την εισβολή των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο ως επίθεση στην ίδια τη δημοκρατία. Κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά σχόλια παρουσιάζει η Deutsche Welle (DW).
«Έφοδος στο Καπιτώλιο- Βουλευτές μιλούν για απόπειρα πραξικοπήματος» είναι ο τίτλος στην ηλεκτρονική έκδοση της Die Welt. «Χάος στην Ουάσιγκτον, ο Λευκός Οίκος καλεί την Εθνοφρουρά», γράφει η Tagesspiegel. «Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ουάσιγκτον» επισημαίνει η Berliner Zeitung. «Απόπειρα πραξικοπήματος» βλέπει και ο ανταποκριτής του τηλεοπτικού δικτύου N-TV στην Ουάσιγκτον. Για «επίθεση στη Δημοκρατία» κάνει λόγο το Spiegel Online. «Μία από τις πιο αποτρόπαιες ημέρες της νεότερης αμερικανικής ιστορίας», σχολιάζει το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD.
H Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) σημειώνει ότι «ο πολιτικός διχασμός, που τρέφεται συνεχώς από την παραφιλολογία του απερχόμενου προέδρου περί απάτης, βρήκε την Τετάρτη έναν ακόμη χώρο να εκδηλωθεί στην Ουάσιγκτον. Στο Κογκρέσο οι Ρεπουμπλικάνοι επιχείρησαν να αποτρέψουν ή τουλάχιστον να καθυστερήσουν την επιβεβαίωση της εκλογικής νίκης Μπάιντεν. Στους δρόμους της πόλης σκληροπυρηνικοί οπαδοί του Τραμπ, που δεν κοιμούνται με το Σύνταγμα κάτω απ' το μαξιλάρι τους, διαδήλωναν τον θαυμασμό τους για το είδωλό τους. Δεν μπορεί έτσι να ξαναβρεί τα λογικά της η Αμερική, ακόμη κι αν είναι μετρημένες οι μέρες του τιμωρητικού και εκδικητικού νάρκισσου στον Λευκό Οίκο. Η αλλαγή ηγεσίας δεν σηματοδοτεί αυτομάτως το τέλος του τραμπισμού».
Η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει: «Αυτή την ημέρα τα μέλη του Κογκρέσου θα ανακοίνωναν και επισήμως τις ψήφους των εκλεκτόρων. Η διαδικασία θα ολοκληρωνόταν με την επίσημη επιβεβαίωση του Τζο Μπάιντεν ως νικητή των εκλογών. Από τη στιγμή που πιστοί οπαδοί του Τραμπ ενστερνίζονται τους αβάσιμους ισχυρισμούς περί εκλογικής απάτης, προφανώς δεν θα ήταν μία διαδικασία χωρίς απρόοπτα, αλλά και αυτά θα είχαν αίσιο τέλος μετά από μακρά συζήτηση. Αντ' αυτού η σημερινή μέρα θα μείνει στην ιστορία των ΗΠΑ. Φαντάζει ως λογικό αποκορύφωμα της καταστροφικής προεδρίας Τραμπ ότι οι οπαδοί του εισβάλλουν στα ιερά και τα όσια της αμερικανικής Δημοκρατίας».
Σε υψηλούς τόνους το σχόλιο της εφημερίδας Kölner Stadt-Anzeiger: «Οι Ρεπουμπλικάνοι θα πρέπει να σκεφθούν, αν πραγματικά θέλουν να συνεχίσουν να τρέχουν πίσω από έναν ηθοποιό που υποδύεται τον δικτάτορα».
Ιστορική κατάρρευση Ρεπουμπλικανών στη Τζόρτζια
Λίγο πριν από την εισβολή στο Καπιτώλιο είχαν ανακοινωθεί τα πρώτα αποτελέσματα από τις επαναληπτικές εκλογές στην πολιτεία της Τζόρτζια που, εάν τελικά επιβεβαιωθούν, φέρουν τους Δημοκρατικούς να κερδίζουν την πλειοψηφία στην αμερικανική Γερουσία.
Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει: «Ο πληγωμένος νάρκισσος καταστρέφει τον καθρέφτη που κρατούν μπροστά του. Κι επειδή αυτό δεν αρκεί, πρέπει να παρασυρθούν στην άβυσσο όλα όσα συνδέονται με την προεδρία του: Οι οπαδοί, το κόμμα, η πλειοψηφία. Η εκλογική αναμέτρηση στην Τζόρτζια αποδεικνύει ότι ο πρόεδρος κινητοποιεί τον κόσμο όλο και λιγότερο. Η πιο ρεπουμπλικανική από όλες τις πολιτείες περνάει στους Δημοκρατικούς και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγω στην κινητοποίηση των μαύρων ψηφοφόρων, στη δραστηριοποίηση μίας αστικής εκλογικής πελατείας, αλλά και στον αποθαρρυντικό παράγοντα που λέγεται Ντόναλντ Τραμπ».
Η Tageszeitung (TAZ), πάλι, σχολιάζει ως εξής: «Ποτέ στο παρελθόν ένας Δημοκρατικός δεν έχει κερδίσει επαναληπτικές εκλογές στην παραδοσιακά συντηρητική πολιτεία. Τώρα η Τζόρτζια φαίνεται να στερεί από τους Ρεπουμπλικάνους τον έλεγχο της Γερουσίας. Το παράδειγμα της Τζόρτζια δείχνει ότι όταν αποτυγχάνει η προσπάθεια να κρατηθούν μακριά από τις εκλογές οι μαύροι, οι Ασιατο-Αμερικανοί και οι Ισπανόφωνοι, τότε οι Ρεπουμπλικάνοι μπορεί να χάσουν ακόμη και εκεί που πάντοτε κέρδιζαν».