Πρόταση για τη θέσπιση κοινών κανόνων εξαγωγής όπλων σε τρίτες χώρες, σε επίπεδο ΕΕ και ενός «κοινού οργανισμού εκτίμησης κινδύνου» που θα αναλύει και θα δίνει το «πράσινο φως» για την πραγματοποίησή τους ή για την απαγόρευσή τους που σε περίπτωση μη τήρησής του από ένα κράτος - μέλος θα παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κατέθεσε η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Hannah Neumann των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Όπως αναφέρει η express.uk σε περίπτωση που γίνει αποδεκτό από την Κομισιόν η εν λόγω πρόταση για συντονισμό των εξαγωγών όπλων, θα μπορούσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαγορεύσει τις εξαγωγές όπλων σε μια συγκεκριμένη χώρα για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που θα επηρέαζε και τις ευρωπαϊκές εξαγωγές προς την Τουρκία.
Στην ίδια πρόταση αναφέρεται ότι η τελική απόφαση θα παραμείνει στο κράτος μέλος της ΕΕ, αλλά αν αυτό ήταν αντίθετο με τη σύσταση της Επιτροπής, θα έπρεπε να εξηγήσει την απόφασή του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αν οι Βρυξέλλες δεν ήταν ικανοποιημένες με την εξήγηση, τότε το κράτος της ΕΕ θα μπορούσε να οδηγηθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
If we produce arms together, we need to decide on their export together.
— Hannah Neumann (@HNeumannMEP) October 12, 2021
🇪🇺 citizens want strict rules and transparency.
This is why we proposed a new EU Arms Export Regulation today. Why this is super important for the
pic.twitter.com/5ZF5PToYtn
Υπενθυμίζεται ότι οι Πράσινοι είναι αντίθετοι στην εξαγωγή όπλων στην Τουρκία και έχουν καταθέσει σχετική πρόταση στο γερμανικό κοινοβούλιο, ενώ η πρότασή τους αποσκοπεί στο «μπλοκάρισμα» προμήθειας όπλων σε χώρες που παραβιάζουν σοβαρά τα ανθρώπινα δικαιώματα ή απειλούν την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.
Σύμφωνα με την express.uk η κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει αντιπαράθεση μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας καθώς τα δύο έθνη έχουν ήδη συγκρουστεί στο παρελθόν για τις αμυντικές συμφωνίες τους.
Η Γερμανία σταμάτησε να πουλάει όπλα στη Σαουδική Αραβία λόγω της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα εναντίον των πολιτών της. Η απόφαση δεν έγινε δεκτή από τη Γαλλία καθώς η απαγόρευση έθεσε σε κίνδυνο τις κοινές στρατιωτικές προσπάθειες, αναφέρει το δημοσίευμα.
Η πρόταση έρχεται τη στιγμή που οι ηγέτες της ΕΕ πιέζουν το μπλοκ να έχει μεγαλύτερη στρατηγική αυτονομία μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν στρατεύματα από το Αφγανιστάν και να υπογράψουν αμυντική συμφωνία για τον Ινδο-Ειρηνικό με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Γαλλία, με υπερπόντια εδάφη στον Ειρηνικό και τον Ινδικό Ωκεανό και 7.000 στρατεύματα σταθμευμένα εκεί, θεωρεί τον εαυτό της δύναμη του Ινδο-Ειρηνικού. Η Γαλλία είχε συνάψει συμφωνίες όπλων και ασφάλειας με την Ινδία και, μέχρι πρόσφατα, την Αυστραλία, για την προστασία των συμφερόντων της.