Οι δημόσιες διαπραγματεύσεις που λάμβαναν χώρα μεταξύ Ταλιμπάν και Ηνωμένων Πολιτειών, είχε ως υπόβαθρο την πίεση των Ευρωπαίων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες να διευρύνουν την περίοδο απεγκλωβισμού των ανθρώπων από το Αφγανιστάν. Αν κι η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία πίεζαν για τη διεξαγωγή της έκτακτης συνεδρίασης του G7, κανείς δεν μπόρεσε να μεταπείσει τον Τζο Μπάιντεν για την παράταση. Ήδη ο Αμερικάνος Πρόεδρος αντιμετωπίζει ασφυκτικές πιέσεις στο εσωτερικό του και οι αμερικανικές δυνάμεις προσπαθούν να μεταφέρουν τάχιστα, όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.
Βέβαια, ο Μπόρις Τζόνσον, καθώς βρίσκεται στην προεδρία των G7 αυτή την περίοδο, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το ζήτημα, ώστε να δείξει τη νέα δυναμική της Μεγάλης Βρετανίας στο διεθνές προσκήνιο. Χαρακτηριστικά, ο Βρετανός πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να προσπαθεί η χώρα του να απεγκλωβίσει ανθρώπους μέχρι την τελευταία στιγμή.
Παράλληλα, ο Τζόνσον δίνει έμφαση στο πρόγραμμα διεθνής βοήθειας που υποσχέθηκε να φτάσει τα 286 εκατομμύρια λίρες, αν και υπάρχουν αμφιβολίες κατά πόσο μπορεί να εκτελεστεί άμεσα. Η βρετανική πρόταση για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης μιλάει για 5.000 Αφγανούς που βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω της τρέχουσας κατάστασης, τον πρώτο χρόνο.
Προτεραιότητα βέβαια θα δοθεί στις γυναίκες και τα κορίτσια, καθώς και στις θρησκευτικές μειονότητες που υπόκεινται στον μεγαλύτερο κίνδυνο για τα στοιχειώδη δικαιώματα τους. Ο σχεδιασμός φτάνει μέχρι τη μετεγκατάσταση συνόλου 20.000 Αφγανών μακροπρόθεσμα, αν κι υπάρχει κριτική για τον τόσο μικρό συγκριτικά αριθμό.
Ταυτόχρονα, η Γαλλία του Μακρόν καθρεφτίζει τη στάση που έχει επικρατήσει στην Ευρώπη για να «αντιμετωπιστεί και να προστατευθεί από το κύμα προσφύγων» από το Αφγανιστάν.
Η Γερμανία από την πλευρά της βρίσκεται στη δίνη των εκλογών του Σεπτεμβρίου, όπου οι εμπλεκόμενοι βρίσκονται μπροστά σε μία από τις πιο αμφίρροπες μάχες στην ιστορία της χώρας.
Η καγκελάριος Μέρκελ, που είχε πρωταγωνιστήσει στο ζήτημα των προσφύγων τα τελευταία χρόνια, έχει επικεντρωθεί στη στήριξη του υποψήφιου διαδόχου της. Σε αυτό το κλίμα, υπάρχουν περιφέρειες στη Γερμανία που καλούν για τη θέσπιση ενός ορίου για τον αριθμό των προσφύγων που θα μετεγκατασταθούν στο έδαφος τους.
Η αιτιολόγηση βρίσκεται στο σημαντικό αριθμό προσφύγων από τη Συρία που έχουν εγκατασταθεί εκεί. Ταυτόχρονα βέβαια, υπάρχουν φωνές, ανάμεσα τους ξεχωρίζει η υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ, που τονίζει πως η Γερμανία έχει ηθική υποχρέωση να υποδεχθεί πάνω από 50.000 Αφγανούς πρόσφυγες. Ο Καναδάς ωστόσο, όπου θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο, συνεχίζει να πιέζει για πιο προωθημένες λύσεις στην τρέχουσα κρίση.
Ο συντονισμός των ενεργειών είναι σίγουρα μία πολύ δύσκολη αποστολή, καθώς υπάρχουν πολλές διαφορετικές δυναμικές. Πέρα από το άμεσο ζήτημα του απεγκλωβισμού των ανθρώπων, το ζήτημα της μετεγκατάστασης προσφύγων είναι σίγουρα το πλέον ακανθώδες. Οπότε η πλέον ανώδυνη οδός που ακολούθησαν οι ηγέτες των G7 ήταν να αναλωθούν σε προϋποθέσεις για τη πιθανότητα νομιμοποίησης του νέου καθεστώτος που διαμορφώνεται από τους Ταλιμπάν.