Τα άτομα που εμβολιάστηκαν με δύο δόσεις με το εμβόλιο Pfizer για τον κορονοϊό τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο είχαν 51% αυξημένες πιθανότητες να προσβληθούν από τον ιό τον Ιούλιο σε σύγκριση με εκείνους που εμβολιάστηκαν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, έδειξε μια νέα ισραηλινή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.
Όπως αναφέρεται στην έρευνα, που παρουσιάζεται στην ισραηλινή εφημερίδα «Jerusalem Post», ο κίνδυνος μόλυνσης ήταν σημαντικά υψηλότερος για τα άτομα που εμβολιάστηκαν νωρίτερα, ενώ ο κίνδυνο για νοσηλεία ήταν και αυτός αρκετά μεγάλος. Τα αποτελέσματα, είπαν οι ερευνητές, είναι συνεπή με άλλες μελέτες που δείχνουν μείωση των επιπέδων αντισωμάτων στο ανοσοποιητικό σύστημα μετά από 4 έως 6 μήνες από τη χορήγηση της 2ης δόσης.
Επιπλέον, η ηλικία δεν είχε καμία επίδραση στη δράση του εμβολίου, που σημαίνει ότι το εμβόλιο εξασθενούσε για όλους και όχι μόνο για τους ηλικιωμένους. «Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώνεται εξίσου για όλους, σύμφωνα με τη μελέτη», δήλωσε ο Δρ Barak Mizrahi, ερευνητής στο Ινστιτούτο KI που επικεφαλής της εν λόγω μελέτης.
Οι επιστήμονες συνέκριναν τα στοιχεία ατόμων που εμβολιάστηκαν στην αρχή του εμβολιαστικού προγράμματος (Ιανουάριο και Φεβρουάριο) και αυτών που εμβολιάστηκαν μεταγενέστερα (Μάρτιος και Απρίλιος). Η μελέτη έλαβε υπόψη πάνω από 1,3 εκατομμύρια αρχεία.
Το Ισραήλ ξεκίνησε διαφορετική πολιτική για τη χορήγηση ενός τρίτου εμβολίου σε όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 12 ετών, σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες και τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να χορηγείται η 3η δόση εμβολίου μόνο σε άτομα που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό ή να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια και είναι άνω των 18 ετών.
Έως σήμερα περισσότεροι από 4.000.000 Ισραηλινοί έχουν λάβει μια ενισχυτική δόση, με το ποσοστό μολύνσεων να έχει μειωθεί αισθητά.
Όπως εξήγησε ο Mizrahi το εμβόλιο εξασθενούσε όσο περισσότερο απομακρύνθηκε από την αρχική δεύτερη δόση, πράγμα που σημαίνει ότι τα άτομα που εμβολιάστηκαν τον Ιανουάριο κινδύνευαν περισσότερο να προσβληθούν από τον κορονοϊό, από τα άτομα που εμβολιάστηκαν τον Φεβρουάριο και ούτω καθεξής.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε καθώς η παραλλαγή Δέλτα εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα και πολλοί πίστευαν ότι η παραλλαγή μπορεί να είναι η αιτία αυξημένης μόλυνσης στο Ισραήλ. Ο Mizrahi είπε ότι η μελέτη δείχνει ότι η παραλλαγή ήταν πιθανότατα λιγότερος παράγοντας από ό,τι υποτίθεται - αν και αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.