Η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας, η Ελισάβετ, παρά τα πολλά ταξίδια που είχε στο ενεργητικό της ως βασίλισσα της Αγγλίας, δεν επισκέφτηκε ποτέ επισήμως την Ελλάδα. Το μοναδικό ταξίδι που είχε πραγματοποιήσει η Ελισάβετ στην Ελλάδα, ήταν περίπου τρία χρόνια πριν γίνει βασίλισσα, το 1950 με τον σύζυγό της Φίλιππο, ο οποίος είχε ελληνικές ρίζες. Τότε είχαν προσκληθεί από τον βασιλιά Παύλο, ξάδερφο του πρίγκιπα Φιλίππου.
Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της υπολογίζεται ότι η Ελισάβετ ταξίδεψε σε περισσότερες από 160 χώρες, στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η χώρα μας. Οι ιστορικοί αποδίδουν σε τρεις λόγους το γεγονός αυτό.
Ο ελληνικός λαός για αρκετά χρόνια δεν έτρεφε καλά αισθήματα για τη Βρετανία, ειδικά κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Ο ιστορικός Χιούγκο Βίκερς υποστήριξε στο BBC πως, ένας από τους λόγους, έχει να κάνει με τη βαριά ιστορία της μοναρχίας στην Ελλάδα. «Ο πρίγκιπας Φίλιππος δεν συμπαθεί την Ελλάδα, γιατί υπέβαλλαν σε δίκη τον πατέρα του (τον Πρίγκιπα Ανδρέα) και θα μπορούσε να είχε εκτελεστεί», υποστήριξε ο Βίκερς. Προσθέτει πως «το 1922 έπρεπε όλοι να φύγουν» και τότε ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν μωρό.
Το 1963 ο Βασιλιάς Παύλος ταξίδεψε με τη σειρά του στη Βρετανία για μια κρατική επίσκεψη, αλλά ήταν «φοβερά αμφιλεγόμενη», όπως ανέφερε ο Βίκερς, επειδή η Ελλάδα κρατούσε αρκετούς πολιτικούς κρατούμενους εκείνη την εποχή.
Μετά το θάνατο του βασιλιά Παύλου ο διάδοχός του βασιλιάς Κωνσταντίνος, πρώτος ξάδερφος του πρίγκιπα Φιλίππου, εκδιώχθηκε όταν η μοναρχία καταργήθηκε το 1973. Αν και, όπως σημειώνει το BBC, οι σχέσεις με την Ελισάβετ παρέμειναν καλές, δεν διοργανώθηκε ποτέ επίσημο ταξίδι στην Ελλάδα.
Επιπλέον, ο Δούκας του Εδιμβούργου Φίλιππος είχε εξοριστεί από τη χώρα όταν ήταν βρέφος, αφού ο πατέρας του ήταν ο πρίγκιπας Ανδρέας που διέταξε την πορεία του ελληνικού στρατού στα βάθη της Άγκυρας, με αποτέλεσμα τη Μικρασιατική καταστροφή. Τότε, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο, όμως μετά από παρέμβαση της Βρετανίας, εξορίστηκε μαζί με την οικογένεια του.
Ένας άλλος λόγος τον οποίο αναφέρουν ιστορικοί συγκαταλέγεται στο ρόλο της Βρετανίας στην ανεξαρτησία της Κύπρου και τα βασανιστήρια σε Κύπριους αγωνιστές. Μελανή σελίδα στην ιστορία της μοναρχίας της Ελισάβετ ήταν η απόφαση που έλαβε τη δεκαετία του 1950, όταν αρνήθηκε στους Κύπριους αγωνιστές, Μιχαλάκη Καραολή, Ανδρέα Δημητρίου και Ευαγόρα Παλληκαρίδη την απονομή χάριτος. Αποτέλεσμα ήταν οι Ελληνοκύπριοι να οδηγηθούν στην αγχόνη από τις βρετανικές δυνάμεις της Κύπρου, γεγονός που σημάδεψε τον ελληνισμό.
Επιπλέον, η Ελισάβετ σεβόταν την επιθυμία του συζύγου της, ο οποίος δεν ήθελε να επισκεφτεί την Ελλάδα.