Τρόπους για το πώς θα ανταποκριθεί σε μια νέα προεδρική θητεία του Ντόναλντ Τραμπ που θα μπορούσε να προκαλέσει έναν νέο «εμπορικό πόλεμο», φαίνεται ότι εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρει το Bloomberg σε δημοσίευμα που τιτλοφορείται «η Ευρώπη προετοιμάζεται για υπερατλαντικό εμπορικό πόλεμο με τον Τραμπ».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αρχίσει να προετοιμάζει μια αξιολόγηση των επιπτώσεων που θα είχε ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς το ύφος του πρώην προέδρου έχει γίνει όλο και πιο επιθετικό. Ανώτερος αξιωματούχος που γνωρίζει τις προετοιμασίες, σύμφωνα με το Bloomberg, επισημαίνει ότι οι χώρες της ΕΕ οφείλουν να προετοιμαστούν για το τι πρόκειται να συμβεί.
Η ομάδα του Τραμπ σχεδιάζει μια πιθανή δέσμη δράσεων κατά της ΕΕ, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει έναν ευρύ ελάχιστο δασμό 10%, καθώς και πιθανά αντίμετρα κατά των ευρωπαϊκών φόρων ψηφιακών υπηρεσιών που σιωπηρά στρέφονται κατά των αμερικανικών εταιριών του τεχνολογικού τομέα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ, ως πρόεδρος, κλόνισε τα θεμέλια της διατλαντικής σχέσης όταν επιτέθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, αμφισβήτησε τις ευρωπαϊκές εγγυήσεις ασφαλείας και αποκάλεσε τις Βρυξέλλες «κολαστήριο».
ΕΕ και ΗΠΑ εξακολουθούν να διαφωνούν για τους δασμούς που επέβαλε ο Τραμπ στον χάλυβα και το αλουμίνιο της ΕΕ κατά την πρώτη του θητεία ως πρόεδρος, επικαλούμενος ανησυχίες για την αμερικανική εθνική ασφάλεια. Η ΕΕ ανταπέδωσε με δικά της αντίμετρα και το 2021 κατέληξε σε προσωρινή ανακωχή με τον Μπάιντεν.
Ωστόσο, η ΕΕ υποστηρίζει ότι η σημερινή κατάσταση εξακολουθεί να είναι άδικη, λέγοντας ότι οι Ευρωπαίοι εξαγωγείς πληρώνουν πάνω από 350 εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε δασμούς.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ, ωστόσο, διστάζουν να αντιδράσουν στην κατάσταση με την εκ νέου επιβολή δασμών στα αμερικανικά προϊόντα, λόγω ανησυχιών ότι αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τις πιθανότητες επανεκλογής του Τραμπ.
Η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τον Τραμπ
Τα πιθανά μέτρα κατά της Ευρώπης θα λειτουργούσαν ως συστατικό στοιχείο μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας για την αναμόρφωση του εμπορίου αγαθών των ΗΠΑ.
Υπάρχουν μεγάλα ελλείμματα με την ΕΕ, με τα στοιχεία του 2023 να είναι σε καλό δρόμο για να σηματοδοτήσουν ένα τρίτο συνεχόμενο έτος με ανισορροπία που θα υπερβαίνει τα 200 δισ. δολάρια, ένα μοτίβο που οι σύμβουλοι του Τραμπ υποστηρίζουν ότι αποτελεί «απεικόνιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών».
Για να αποφύγουν τους διατλαντικούς ανταγωνισμούς της πρώτης θητείας του Τραμπ, ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάνουν δειλά βήματα προς μια «επίθεση γοητείας».
Ενώ η ρητορική του Μπάιντεν μπορεί να είναι πιο διαλλακτική από εκείνη του Τραμπ και η ευθυγράμμισή του με την ΕΕ για την Ουκρανία έχει συμβάλει στην αποκατάσταση της διατλαντικής σχέσης, οι αξιωματούχοι της ΕΕ εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η εμπορική του πολιτική συνεχίζει να έχει πολλά κοινά με την προσέγγιση «Πρώτα η Αμερική» του προκατόχου του.
Οι Ευρωπαίοι κλονίστηκαν, ειδικότερα, από το ύψους 390 δισεκατομμυρίων δολαρίων πρόγραμμα επιδοτήσεων του Μπάιντεν και πλέον για τη στήριξη της πράσινης τεχνολογίας, το οποίο προσφέρει στις εταιρείες κίνητρο για τη μετατόπιση επενδύσεων από την Ευρώπη στις ΗΠΑ.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, δήλωσε ανοιχτά ότι επιθυμεί την επανεκλογή του Μπάιντεν, ενώ επιχειρηματικοί παράγοντες κρούουν επίσης τον κώδωνα του κινδύνου.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Boerse AG Τίοντορ Βίμερ δήλωσε σχετικά με μια πιθανή επιστροφή του Tραμπ ότι η Ευρώπη μπορεί μόνο να ελπίζει ότι το νομοθετικό σύστημα των ΗΠΑ έχει «ισχυρούς ελέγχους και ισορροπίες», που θα χρειαστούν.