Όσο κι αν το Κρεμλίνο δεν μπορεί να επικαλεστεί νέα εδαφικά οφέλη το τελευταίο διάστημα, ρωσικές δυνάμεις έχουν φτάσει να κατέχουν περίπου το ¼ της συνολικής εδαφικής επικράτειας. Βεβαίως, οι περιοχές που έχει κατακτήσει η ρωσική πολεμική μηχανή δεν είναι ούτε νομιμοποιήμενες, ούτε εύκολο να διοικηθούν.
Στο Κίεβο ωστόσο έχουν κατανοήσει πως εφ’ όσον παγιωθεί αυτό το εδαφικό status quo, θα είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί. Ιστορικά είναι σπάνιο άλλωστε να κερδηθούν διπλωματικά πίσω, όσα έχουν χαθεί στο πεδίο. Το Κίεβο έχει αρνηθεί καν να μπει σε διαπραγμάτευση για το μέλλον του εδαφικού καθεστώτος, επαναλαμβάνοντας προς κάθε κατεύθυνση πως δεν πρόκειται να δεχθεί την προσάρτηση τους στη Ρωσία.
Βέβαια, είναι πολύ δύσκολο για τις ουκρανικές δυνάμεις να υπερφαλαγγίσουν τις ρωσικές. Όσο και αν έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες από την εισβολή, η Ρωσία διατηρεί τη στρατηγική υπεροπλία, τόσο στην ξηρά, όσο και στη θάλασσα και τον αέρα. Ουκρανικές δυνάμεις ωστόσο έχουν τη δυνατότητα να καταφέρουν καίρια πλήγματα ανάμεσα στις ρωσικές γραμμές επικοινωνίας, όπως έχει φανεί το τελευταίο διάστημα από την Κριμαία μέχρι τη Χερσώνα.
Αυτό το μονέντουμ των επιτυχιών του ανταρτοπολέμου προσπαθεί να εκμεταλλευθεί το Κίεβο. Μέχρι στιγμή η εξωτερική στρατιωτική βοήθεια που έχει λάβει από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη ύψους αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ με τους πυραύλους HIMARS, που παρέλαβε, έχει αποκτήσει ένα καθοριστικής σημασίας στρατηγικό πλεονέκτημα. Από μόνο του, το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία από το Πεντάγωνο αγγίζει τα 800 εκατομμύρια δολάρια. Άλλωστε, η αντεπίθεση στον Νότο έχει προαναγγελθεί από τον Ιούνιο.
Αυτή η εξωτερική βοήθεια δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί επ’ άπειρον, αν δεν υπάρχει μία προοπτική επίλυσης του ζητήματος, πριν φθάσει ο χειμώνας Ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ιδιαίτερα έχει διαπιστωθεί μία κόπωση για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς για παράδειγμα στη Γερμανία και τη Γαλλία βλέπουν τις αρνητικές συνέπειες από τη συνέχιση των συγκρούσεων στην Ουκρανία. Πλέον οι μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης δεν φαίνεται διατεθειμένες να παρέχουν απευθείας στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
Στο Κρεμλίνο βέβαια δεν θα μείνουν με τα χέρια τους σταυρωμένα, περιμένοντας την ουκρανική αντεπίθεση, η οποία θα περιλαμβάνει αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις. Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται σε όλο το μέτωπο από τη λεκάνη του Ντονμπάς μέχρι το Μικολάιβ στα νότια της χώρας. Ωστόσο η συγκέντρωση των ουκρανικών στρατευμάτων και οι αρχικές επιτυχίες επιτρέψει στους συμμάχους του Κιέβου, όπως για παράδειγμα στη Μεγάλη Βρετανία, να ανακοινώνει την Τετάρτη πως η Ουκρανία μετακινεί τη γραμμή του μετώπου στα νότια, για να ανακαταλάβει εδάφη που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού.