Στον ισπανικό τύπο αποτυπώνεται εμφατικά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών ως φαινόμενο που συμπίπτει με αντίστοιχα αποτελέσματα στην Ιταλία, την Ολλανδία αλλά και την άνοδο της ακροδεξιάς στη Γερμανία και γενικότερα αποτυπώνεται η κορύφωση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.
Επίσης τονίζεται η έναρξη της ευρωπαϊκής προεδρίας από τον Βίκτορ Ορμπαν και όλα αυτά με μόνη αντίθεση την Βρετανία που ετοιμάζεται να υπερψηφίσει τους Εργατικούς την ερχόμενη Πέμπτη.
Η Γαλλία είναι ο μεγάλος δίαυλος για τη σύνδεση της Ιβηρικής Χερσονήσου με την Ευρώπη. Όμως όπως επισημαίνεται, αν ο Μπαρντελά γίνει ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, τότε ένας υπουργός της γαλλικής κυβέρνησης θα έχει δικαίωμα να συμμετέχει κάθε τρεις μήνες σε συνεδρίαση του ισπανικού υπουργικού συμβουλίου και αντίστροφα.
Αυτό προκύπτει από την ανανεωμένη συνθήκη φιλίας και συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας στις 19/1/2023 όπου αναφέρεται ότι στο νέο πλαίσιο συνεργασίας των δύο χωρών Γάλλοι και Ισπανοί υπουργοί αντίστοιχα θα μπορούν να συμμετέχουν κάθε τρεις μήνες στα υπουργικά συμβούλια των δύο χωρών.
Τυπικά, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι πολύ καλές. Τρένα, οδικές μεταφορές, αγροτικές εξαγωγές, παραγωγή και εξαγωγή ενέργειας (ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο και στο άμεσο μέλλον υδρογόνο), βιομηχανικές επενδύσεις, μεταναστευτική πολιτική. Ο γαλλικός δίαυλος είναι ζωτικής σημασίας σε όλους σχεδόν τους στρατηγικούς τομείς.
Η Ιβηρική χερσόνησος επιχειρεί να αποτελέσει σημαντική δύναμη στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας. Όμως γι’ αυτό χρειάζεται τη Γαλλία.
Και δεν είναι πολύ σίγουρη ότι θα τα καταφέρει με μία πιο εθνικιστική κυβέρνηση στη Γαλλία. Άλλωστε στο Παρίσι δεν αρέσει η ιδέα ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία μπορούν να διαμορφώσουν μια ενεργειακή πλατφόρμα ικανή να ανταγωνιστεί την ισχυρή γαλλική πυρηνική βιομηχανία σε μια περίοδο δυσκολίας και για τη γερμανική βιομηχανία.
Άλλωστε αυτό αποδείχθηκε όταν πριν ένα χρόνο η Γαλλία είπε ‘όχι’ στην επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου Midcat μέσω γαλλικού εδάφους για την τροφοδοσία της Γερμανίας και όλης της Κεντρικής Ευρώπης από τις οκτώ μονάδες επαναεριοποίησης LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου) που λειτουργούν στην Ισπανία.
Σε αντάλλαγμα, ο Γάλλος πρόεδρος έθεσε στο τραπέζι το έργο H2Med, την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μεταξύ των λιμανιών της Βαρκελώνης και της Μασσαλίας για τη μεταφορά υδρογόνου. Το έργο έχει ήδη την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βρίσκεται σε φάση τεχνικής μελέτης. Η ωρίμανση του θα εξαρτηθεί και πάλι από τη Γαλλία.
Γι’ αυτό για την Ισπανία το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών είναι θεμελιώδες. Η Ισπανία και η Πορτογαλία παρακολουθούν εναγωνίως τις εξελίξεις.
Πηγή: ΕΡΤ