Για πολλούς οικονομολόγους τα ψηφιακά νομίσματα συνιστούν το μέλλον των συναλλαγών. Για κάποιους άλλους, όμως, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια μεγάλη φούσκα που όταν σκάσει θα δημιουργήσει ωστικά κύματα ικανά να προκαλέσουν αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι δικαιώνονται καθώς οι απώλειες των ψηφιακών νομισμάτων τον τελευταίο μήνα αποδεικνύουν ότι η συγκεκριμένη αγορά όχι μόνο είναι ακραία μεταβλητή αλλά και εν δυνάμει επικίνδυνη.
Πράγματι, ο τομέας των ψηφιακών νομισμάτων έχει χάσει περίπου ένα τρίτο περίπου της αξίας του από τις αρχές του Ιουνίου. Ειδικότερα, το Bitcoin, το δημοφιλέστερο από τα ψηφιακά νομίσματα, από το υψηλό των 2.975 δολαρίων στις 12 Ιουνίου, βρίσκεται πλέον στα 1.937 δολάρια. Η κατάσταση για τους λιγότερο γνωστούς ανταγωνιστές του Bitcoin είναι ακόμα χειρότερη. Το Εthereum, για παράδειγμα, έχει χάσει 17,5 δισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 50% από τα μέσα Ιουνίου, σε μία ακόμη ένδειξη της έντονης μεταβλητότητας που χαρακτηρίζει τα ψηφιακά νομίσματα.
Αρκετοί αναλυτές εμφανίζονται ψύχραιμοι τονίζοντας ότι οι επενδυτές απλά κεφαλαιοποιούν τα κέρδη τους από την φρενήρη άνοδο του Bitcoin και των άλλων ψηφιακών νομισμάτων, την προηγούμενη περίοδο. Σε έρευνα, όμως, του Μαΐου που πραγματοποίησε το CNBC τεχνικοί αναλυτές υποστήριξαν ότι οι απώλειες θα μπορούσαν να φθάσουν όσο το 46,5%, πιέζοντας το Bitcoin στα 1.470 δολάρια. Η ενδεχόμενη διακύμανση από τα 3.000 στα 1.475 δολάρια μέσα σε λίγους μήνες, από μόνη της σημαίνει ότι το Bitcoin δεν είναι μια ώριμη μονάδα συναλλαγής.
Μια ματιά στην σχετικά πρόσφατη ιστορία δείχνει ότι τα ψηφιακά νομίσματα στηρίζονται σε ασταθή θεμέλια. Το ράλι των τελευταίων έξι μηνών θυμίζει έντονα τη περίοδο από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2013, όταν η τιμή του Bitcoin αυξήθηκε από τα 130 στα 1.100 δολάρια, για να ακολουθήσει μια μακρά και αργή διόρθωση που έφερε την τιμή του στα 200 δολάρια.
Το ενδεχόμενο να επαναληφθεί το ίδιο ακριβώς μοτίβο, είναι σχετικά περιορισμένο κυρίως επειδή το οικοσύστημα των επιχειρήσεων και των υπηρεσιών που έχει δημιουργηθεί γύρω από τα ψηφιακά νομίσματα είναι πολύ πιο στιβαρό σήμερα, από ό,τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια. Αλλά ένα βασικό μάθημα εξακολουθεί να ισχύει: οι τιμές των ψηφιακών νομισμάτων είναι απαράδεκτα ευμετάβλητες επειδή στην πραγματικότητα πολύ λίγοι επενδυτές κατανοούν την τεχνολογία και τις δυνατότητες πίσω από αυτά, αφήνοντάς τα ευάλωτα σε ενστικτώδεις και συναισθηματικές αντιδράσεις.
Το αν τελικά τα ψηφιακά νομίσματα έχουν δημιουργήσει μια φούσκα τιμών απασχολεί ολοένα και περισσότερους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου του δισεκατομμυριούχου Mark Cuban, ένα tweet του οποίου ήταν αρκετό για να ξεκινήσει η υποχώρηση της τιμής του Bitcoin στις αρχές Ιουνίου. Ο Cuban χαρακτήρισε το Bitcoin φούσκα, όμως, ούτε ο ίδιος μπορεί να αρνηθεί τη δυναμική που αναπτύσσεται γύρω από την τεχνολογία Blockchain, η οποία επιτρέπει την καταγραφή συναλλαγών σε ψηφιακό νόμισμα, χωρίς να μπορεί κανείς να παρέμβει και να την αλλάξει, μετά από κάθε νέα συναλλαγή. Έτσι, λίγες εβδομάδες αργότερα ανακοίνωσε την επενδυτική συμμετοχή του σ' ένα νέο ψηφιακό νόμισμα, το UnikoinGold.
Αλλά και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ripple, Brad Garlinghouse, δεν είναι πεπεισμένος ότι η αγορά ψηφιακών νομισμάτων είναι φούσκα. Η Riipple έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο ψηφιακών πληρωμών για μεταβιβάσεις χρημάτων σε πραγματικό χρόνο, ενώ είναι και η δημιουργός και βασική διοικήτρια του ομώνυμου ψηφιακού νομίσματος, το οποίο είναι το δεύτερο ισχυρότερο ψηφιακό νόμισμα πίσω από το Bitcoin, σε όρους συνολικής αξίας.
"Θα είναι έκπληξη αν υπάρξει μεγάλη υποχώρηση στις τιμές των ψηφιακών νομισμάτων", δήλωσε ο Garlinghouse σε συνέντευξή του πριν λίγες ημέρες. "Αντίθετα δεν θα αποτελούσε έκπληξη ένας διπλασιασμός ή ακόμα και τριπλασιασμός της αξίας του", συμπλήρωσε ο Garlinghouse.
Πάντως η αναταραχή στην αγορά ψηφιακών νομισμάτων μπορεί να απέχει πολύ από το τέλος, καθώς το Bitcoin βρίσκεται ενώπιον ενός νέου ορόσημου, την αναβάθμισή του μέσω δύο ανταγωνιστικών ενημερώσεων λογισμικού στα τέλη Ιουλίου. Αυτό εγείρει το ενδεχόμενο το Βitcoin να χωριστεί σε δύο ξεχωριστά νομίσματα, ένα πρωτοφανές γεγονός που θα προκαλούσε ισχυρές αναταράξεις στην αγορά.
Πηγές: CNBC, Bloomberg, Fortune
Επιμέλεια: Γιάννης Παλιούρης