«Η Ρωσία πρέπει να ανέπνευσε με ανακούφιση» όταν είδε τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών της Τουρκίας καθώς εν μέσω πολλών μετώπων που έχει ανοίξει με την εισβολή της στην Ουκρανία το τελευταίο που θα είχε ανάγκη θα ήταν να πρέπει να ξαναχτίσει σχέση με ένα νέο ηγέτη στην εξαιρετικά χρήσιμη μέχρι σήμερα για τον Πούτιν Τουρκία.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), ο Ερντογάν και ο Πούτιν - παρά το γεγονός ότι υποστηρίζουν αντίθετους παίκτες σε συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και στην πρώην σοβιετική περιοχή του Καυκάσου - έχουν αναπτύξει στενούς δεσμούς μέσα από την πολυετή τους συνεργασία.
Ακόμη και ο ίδιος ο Τούρκος ηγέτης χαιρέτισε τη «ιδιαίτερη σχέση» του με τον Πούτιν κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
«Η Ρωσία και η Τουρκία χρειάζονται η μία την άλλη σε κάθε δυνατό τομέα», δήλωσε ο Ερντογάν.
Σε έναν κόσμο όπου η Μόσχα και η Άγκυρα αντιμετωπίζουν αμφότερες με σκεπτικισμό τη δυτική στρατιωτική, πολιτική και οικονομική κυριαρχία, ο Πούτιν και ο Ερντογάν βλέπουν ο ένας τον άλλον ως αξιόπιστους εταίρους.
«Όμοιος ομοίω...»
«Μοιάζουν απίστευτα μεταξύ τους όσον αφορά την πολιτική τους νοοτροπία, το στυλ τους και τη σχέση τους με τον έξω κόσμο», εξηγεί στο AFP ο ανεξάρτητος πολιτικός αναλυτής Αρκάντι Ντουμπνόφ.
Και οι δύο «απεχθάνονται ειλικρινά τις φιλελεύθερες αξίες της Δύσης», πρόσθεσε.
Ωστόσο, ο Πούτιν και ο Ερντογάν δεν έχουν πάντα ταυτιστεί στην εξωτερική τους πολιτική. Ενδεικτικό είναι ότι όταν η Τουρκία κατέρριψε κατά λάθος ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος κοντά στα σύνορα με τη Συρία το 2015, ο Πούτιν χαρακτήρισε το περιστατικό ως «μαχαιριά στην πλάτη».
Ωστόσο, όταν ο Ερντογάν αντιμετώπισε μια απόπειρα πραξικοπήματος λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, ο Πούτιν ήταν ο πρώτος ηγέτης που προσέφερε την υποστήριξή του σε τηλεφωνική επικοινωνία.
Και παρά τις διαφορετικές τους θέσεις, κατάφεραν να βρουν κοινό έδαφος.
«Υπάρχουν πολλές αντιφάσεις στα συμφέροντά τους», δήλωσε στο AFP ο Φιοντόρ Λουκιάνοφ, ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής που πρόσκειται στο Κρεμλίνο. «Αλλά η προσωπική, μακροχρόνια σχέση μεταξύ των δύο ηγετών βοηθάει πολύ», είπε.
Ο δυτικός διπλωμάτης που μίλησε στο AFP περιέγραψε τη σχέση των ηγετών ως πραγματιστική.
«Είναι πολύ καλοί στο να βάζουν τα πράγματα σε κουτάκια: οι διαφορές παραμερίζονται και συνεργάζονται εκεί όπου τα συμφέροντά τους ευθυγραμμίζονται», δήλωσε ο διπλωμάτης υπό τον όρο της ανωνυμίας τονίζοντας ότι η σχέση τους είναι «καθαρά ανταλλακτική».
Μια νίκη του συμπαθούς στη Δύση Κιλιτσντάρογλου θα μπορούσε να απειλήσει την καθιερωμένη σχέση, λένε οι αναλυτές.
Ο Κιλιτσντάρογλου μπορεί, για παράδειγμα, να πιέσει για ένα «ξεπάγωμα» των σχέσεων ΝΑΤΟ - Τουρκίας, η οποία διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό της συμμαχίας.
Τον Μάιο, ο Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε τη Ρωσία ότι παρενέβη στις εκλογές. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και δήλωσε ότι η Μόσχα θα διατηρήσει στενούς δεσμούς με την Άγκυρα ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Ο Πούτιν όμως έχει την προτίμηση του και δεν έχει τόσο να κάνει με πρόσωπο «όσο με το γεγονός ότι οι προβλέψιμες σχέσεις του Ερντογάν με την Τουρκία είναι εξαιρετικά αναγκαίες τώρα».